Witte harige schimmel op muren en plafonds? Wat is het en wat kan ik eraan doen?

Witte harige schimmel op muren en plafonds? Wat is het en wat kan ik eraan doen?
Geschreven op 15 oktober

Zie je witte, harige schimmel op je muren of plafonds? Dan moet die daar natuurlijk zo snel mogelijk weggehaald worden. De witte, harige schimmel die je ziet, verraadt dat je woning kampt met een vochtprobleem. Slecht nieuws dus, maar gelukkig kan je die schimmel, en het onderliggende vochtprobleem, makkelijk verhelpen.

Wat is die witte, harige schimmel precies en hoe geraak je er vanaf? We vertellen het je hieronder.

Wat is die witte harige schimmel?

De witte pluizige viezigheid die je op de muren ziet lijkt heel erg op schimmel, maar is dat eigenlijk niet. De zogenaamde witte schimmel is eigenlijk een salpeterzuur dat zich over je muur verspreidt. Dat gebeurt wanneer opstijgend grondwater, een vochtprobleem op je muur dus, reageert met de chemische stoffen die in het bouwmateriaal van je muur zitten. Die chemische reactie uit zich in een witte “schimmel” die je muren ontsiert.

Net als schimmels duidt het witte salpeterzuur op een vochtprobleem. Het is dan ook belangrijk om niet alleen het witte salpeterzuur weg te halen, maar ook om het vochtprobleem op je muur of plafond grondig aan te pakken. Doe je dat niet, dan kunnen er andere schimmels ontstaan en zal ook de witte schimmel in een mum van tijd terug zijn.

→ Last van salpeterzuur, condens of schimmelContacteer ons voor gratis advies

Is witte schimmel gevaarlijk?

De witte schimmel is niet alleen lelijk, maar kan ook gevaren met zich meebrengen. Ten eerste zijn de gevolgen voor je woning niet min. Vochtige muren zijn een broeihaard voor andere schimmels, zoals de zwarte schimmel. Wanneer het vochtprobleem ver gevorderd is en de binnenste structuur van je woning aangetast blijkt, krijg je te maken met structurele problemen in je woning.

De vochtproblemen, en de schimmels die na verloop van tijd volgen, zijn ook schadelijk voor je gezondheid. Schimmels leiden tot ademhalingsproblemen en kunnen in de ergste gevallen ook andere ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Weghalen is dus de boodschap!

Wat is de oorzaak van de witte harige schimmel?

Opstijgend vocht

Zoals we daarnet vertelden, duidt de witte harige schimmel op een vochtprobleem. In de meeste gevallen gaat het om opstijgend vocht. Dat betekent dat de waterkering die je woning moet beschermen tegen het grondwater niet (meer) werkt zoals het zou moeten. Het grondwater komt dan in aanraking met de muren van je woning en stijgt langzaam naar boven. Meestal vindt het water een ingang bij de kelder. Zo ontstaan vochtproblemen en dus ook witte harige schimmel op je muur.

Langs de gevel

Het vocht kan ook naar binnen sijpelen langs de gevel van je woning. Dat kan gebeuren wanneer de gevel oud is en de bakstenen poreuzer zijn of scheuren vertonen. Vaak ligt het probleem ook bij de voegen die niet meer waterdicht zijn. De gevolgen zijn hetzelfde: vochtige muren.

Andere defecten

Zie je de witte schimmel opduiken onder of rondom een raam? Dan is het raamkozijn waarschijnlijk beschadigd en kan er water binnensijpelen langs de muren. Het salpeterzuur reageert dan rondom het raam met het bouwmateriaal en veroorzaakt de witte harige schimmel. Daarnaast is het ook mogelijk dat een rioolbuis of waterleiding lek geworden is en er zo water in de muren komt.

Hoe kan die schimmel weggehaald worden?

Eerst wordt de witte harige schimmel oppervlakkig weggehaald. Daarna wordt de bron van het probleem aangepakt: de vochtige muur.

Om definitief van de schimmel en het vochtprobleem verlost te zijn, moet de juiste methode voor schimmelbestrijding toegepast worden. Is het probleem lokaal, dan volstaat het waarschijnlijk om de muur te injecteren. Is een oude gevel de oorzaak van de witte schimmel en het vochtprobleem, dan is een gevelimpregnatie waarschijnlijk nodig. Komt het vocht vanuit de kelder, dan is in sommige gevallen een bekuiping nodig.

Het is van belang om samen te werken met een expert in het gebied. Je kan proberen om de witte schimmel en het vochtprobleem zelf te verhelpen, maar dan bestaat het risico dat je het probleem niet helemaal oplost of het erger maakt. Onze experten van Water Dicht hebben heel wat ervaring en komen graag ter plaatse om je te vertellen hoe het vochtprobleem opgelost kan worden.

Water-Dicht maakt je muren en plafonds schimmelvrij

Last van witte harige schimmel in huis? De experts van Water Dicht komen graag bij je langs voor een vrijblijvende vochtanalyse. We sporen het vochtprobleem op, geven je vakkundig advies en rijken een oplossing aan. Zo ben je binnen de kortste keren verlost van het vochtprobleem in je woning. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing