Hoe zwarte schimmel op muren verwijderen?

Hoe zwarte schimmel op muren verwijderen?
Geschreven op 16 december

Heel wat woningen krijgen ooit te maken met schimmel. Vooral vroeger was dit een veel voorkomend probleem. Ventilatiesystemen waren toen immers nog niet de norm en kregen hadden heel wat huizen te kampen met (zwarte) schimmel. Wanneer een ruimte namelijk langdurig blootgesteld wordt aan vocht zonder dat er frisse lucht wordt aangevoerd, zal deze vochtige lucht zich gaandeweg aan diverse oppervlakken hechten. Als deze hoge luchtvochtigheid blijft aanhouden, blijven deze oppervlakken logischerwijs continu vochtig. En laat dat nu net een ideale voedingsbodem voor schimmels zijn.

Hoe ontstaat zwarte schimmel op muren?

Heeft u last van vocht en vochtproblemen in huis? Dan bestaat er een reëel risico op vorming van zwarte schimmels. Deze schimmels hechten zich namelijk maar al te graag vast op een vochtige plek en vermenigvuldigen zich er razendsnel. Vooral vochtige en slecht geventileerde ruimtes, zoals de badkamer, keuken, wasruimte en eventuele kelderruimte zijn gevoelig voor schimmels.

→ Last van zwarte schimmel in huisContacteer ons voor een gratis analyse

Zodra de zwarte schimmels zich hebben vastgehecht, zult u zien dat de donkere vlekken steeds en snel groter worden. Door middel van schimmelsporen breiden de aangetaste oppervlakken zich vervolgens verder uit naar andere plekken in de woning. Het is dus perfect mogelijk dat de schimmelsporen uit de badkamer ook in andere ruimtes terechtkomen. Als u in deze andere ruimtes dan ook nog eens last heeft van vochtige muren, plafonds of plekken, hebben de sporen weinig nodig om zich ook daar vast te hechten. Het is dus aangeraden zo snel mogelijk aanwezige zwarte schimmels te verwijderen om verdere besmetting te voorkomen.

Hoe zwarte schimmel verwijderen?

In principe kunt u zelf proberen zwarte schimmels te verwijderen, op voorwaarde dat de aangetaste oppervlakken nog niet te groot en/of te talrijk zijn. Hiervoor kunt u schoonmaakazijn in combinatie met soda gebruiken. Een mengsel van chloor met water werkt vaak ook doeltreffend. In de meeste winkels en drogisterijen kunt u tegenwoordig ook speciale schimmeldodende en -werende middelen verkrijgen. 

Wees wel voorzichtig, want deze middelen zijn bijtend. Gebruik dus steeds handschoenen om huidirritatie te voorkomen. Wanneer u de zwarte schimmel zelf wilt verwijderen, draagt u ook beter een mondkapje, ongeacht welk middel u gebruikt. Schimmelsporen zijn namelijk schadelijk voor uw gezondheid en wanneer u deze zou inademen, kan dit een nefast effect hebben voor de luchtwegen. Bij het verwijderen van schimmels komt er in één keer een enorme hoeveelheid schimmelsporen vrij, dus het hoeft niet gezegd dat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Mensen die last hebben van bepaalde luchtwegaandoeningen raden wij daarom ten stelligste aan deze klus over te laten aan een gespecialiseerde firma.

Last van zwarte schimmel in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Professioneel laten verwijderen van zwarte schimmel

Schakel de hulp in van een specialist om zwarte schimmels in huis te verwijderen. Zo bent u er zeker van dat uw gezondheid niet wordt geschaad en hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele schimmelsporen of bijtende middelen.

Daarnaast is het ook heel belangrijk om het onderliggende vochtprobleem vast te stellen en te behandelen. Enkel de zwarte schimmel verwijderen zonder het onderliggende vochtprobleem op te lossen, heeft geen enkele zin. De schimmels blijven in dat geval gewoon terugkomen. Aan de hand van een deskundige diagnose stellen wij u de meest effectieve aanpak voor en een resem professionele tips en advies. Zo bent u niet alleen verlost van de vervelende schimmels, maar ook van het onderliggende vochtprobleem. 
 
Bel ons vandaag nog om een afspraak te maken! Wij verlossen u snel, efficiënt en voorgoed van de zwarte schimmel. 

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing