Premies vochtbestrijding

Premies vochtbestrijding
Geschreven op 20 september

Heb je last van bepaalde vochtproblemen in je woning, dan kun je in aanmerking komen voor de premie vochtbestrijding. Deze premie wordt gebruikt om vochtproblemen, zoals bijvoorbeeld opstijgend vocht, te verhelpen en het wooncomfort te verbeteren. In wat volgt lees je meer over de premie vochtbestrijding. Zo lees je in dit artikel niet alleen aan welke voorwaarden je moet voldoen om deze premie te kunnen krijgen, maar ook voor welke werken je de premie kunt gebruiken en hoe je de premie vochtbestrijding aan kunt vragen.

Premie vochtbestrijding: wat zijn de voorwaarden?

De premie vochtbestrijding valt onder de renovatiepremie. Deze premie krijg je niet zomaar. Om de renovatiepremie te kunnen krijgen, moet je aan diverse voorwaarden voldoen. Het gaat om de volgende zaken:

 • De werken waarvoor de premie vochtbestrijding wordt uitbetaald, worden in bepaalde categorieën onderverdeeld. De factuur voor de uitgevoerde werkzaamheden moet per categorie minimaal 2500 euro (exclusief btw) bedragen.
 • De woning bevindt zich op Vlaams grondgebied. Je mag geen andere woning bezitten of in je bezit hebben gehad in de afgelopen drie jaar, enkele uitzonderingen daargelaten.
 • Je woning moet minimaal 30 jaar oud zijn.
 • De factuur voor de vochtbestrijdingswerkzaamheden mag niet ouder zijn dan twee jaar. Bestelbonnen, kassabonnen, offertes en verzendnota’s zijn geen geldige facturen.
 • Je mag maximaal twee premie-aanvragen indienen in een periode van tien jaar. Tussen twee aanvragen moet te allen tijde minimaal één jaar en maximaal twee jaar liggen.

Verder gelden er bepaalde inkomensvoorwaarden om in aanmerking te komen voor deze premie. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op de premie als je inkomen te hoog is.

Voor welke werken kun je de premie vochtbestrijding gebruiken?

De werken die je kunt bekostigen met de renovatiepremie, worden onderverdeeld in vier categorieën. Eén van de categorieën heeft betrekking op het verhelpen van vochtproblemen. Je kunt de volgende vochtbestrijdende maatregelen bekostigen met de premie:

 • Het behandelen van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht.
 • Het behandelen van muren tegen optrekkend vocht.
 • Het behandelen van muren tegen huiszwam.
 • Het behandelen van houten draagvloeren tegen zwammen.
 • Het behandelen van houten draagvloeren tegen insecten.
 • Het aanbrengen van kalkbepleistering tegen de muur, bijvoorbeeld als bescherming tegen slagregens.

Andere vochtbestrijdende maatregelen kunnen niet met de premie vochtbestrijding bekostigd worden. Deze maatregelen vallen namelijk niet onder de werken van de renovatiepremie.

De premie vochtbestrijding aanvragen

Je kunt de premie vochtbestrijding aanvragen via de website van de dienst Wonen Vlaanderen. Om de premie aan te vragen, download je de formulieren voor de renovatiepremie. Deze formulieren vul je volledig in, om ze vervolgens op te sturen. Bij een correcte aanvraag duurt het ongeveer 8 maanden voor de dienst Wonen Vlaanderen een beslissing heeft genomen over jouw aanvraag premie vochtbestrijding. Heb je jouw aanvraag niet correct ingediend? Dan krijg je hier bericht over. Het is belangrijk de aanvraag in dit geval alsnog correct in te dienen. Alleen bij een correcte aanvraag kun je goedkeuring krijgen.

Is jouw aanvraag goedgekeurd? Dan kan het nog even duren voor je de uitkering van de premie vochtbestrijding krijgt. De uitbetaling van de premie volgt maximaal 12 maanden na de aanvraag.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*