Onafhankelijke vochtexpert? Hoe weet je of een vochtexpert objectief is?

Onafhankelijke vochtexpert? Hoe weet je of een vochtexpert objectief is?
Geschreven op 10 oktober

Een onafhankelijk vochtexpert stelt, zoals de naam al weggeeft, onafhankelijke vochtdiagnoses op. Daarin kan je aflezen welke vochtproblemen er in een woning aanwezig zijn en waar ze zich bevinden.

Onafhankelijke analyses zijn bijzonder waardevol bij de verkoop van een woning, of om discussies tussen huurder en verhuurder te beslechten of wanneer je vermoedt dat de aannemer fouten gemaakt heeft, met vochtproblemen tot gevolg.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat doet een onafhankelijk vochtexpert precies?

Een vochtdiagnose opstellen

Een onafhankelijk vochtexpert neemt vochtproblemen onder de loep met als enige doel om heel precies de oorzaak van het probleem vast te stellen. Een onafhankelijke vochtexpert heeft niet de bedoeling om per se de eigen vochtbehandelingen op te dringen, maar stelt enkel en alleen een duidelijk overzicht op waarin staat waar en waarom vochtproblemen opduiken in de woning.

Een grondig vochtonderzoek uitvoeren

Een onafhankelijk vochtonderzoek gebeurt grondig. Een vochtexpert komt bij je thuis langs en zal eerst visueel inschatten waar de problemen zich bevinden. Meubels moeten weg van de muren gezet worden zodat alles duidelijk zichtbaar is.

Een onafhankelijk vochtexpert gebruikt professionele instrumenten

Vervolgens zal de vochtexpert nauwkeurige vochtmetingen uitvoeren met professionele instrumenten. Denk daarbij aan de RH-meting. Op die manier kan de vochtexpert het vocht heel precies in kaart brengen en wordt de omvang van het vochtprobleem duidelijk.

Eventueel labo-onderzoek

Dankzij de expertise van de vochtexpert wordt zo al snel duidelijk waar de oorzaak van het vochtprobleem zich precies bevindt. Is er twijfel? Dan worden staaltjes genomen van het vocht die geanalyseerd worden in een labo. Zo weet de onafhankelijke vochtexpert of het om grondwater, regenwater of huishoudelijk water gaat. Op die manier kan men bijvoorbeeld lekken uitsluiten en een onderscheid maken tussen opstijgend en doorslaand vocht.

Eventuele inschatting van de kosten

Het is ook gebruikelijk dat er bij het vochtverslag een inschatting komt van hoeveel het zou kosten om de vochtproblemen te verhelpen. Dat is in vele gevallen nuttig voor de uiteindelijke bestemmelingen van het vochtattest.

Wanneer is het verstandig om een onafhankelijke vochtexpert in te schakelen?

Een onafhankelijk rapport over de aanwezige vochtproblemen in een woning is nodig in verschillende gevallen.

Het belang van een attest bij verkoop van de woning

Ben je van plan om je woning te verkopen, maar zijn er vochtproblemen aanwezig? Dan is het een erg goed idee om een onafhankelijk vochtexpert uit te nodigen voor een vochtattest. Vochtproblemen schrikken kopers af en kunnen het verschil betekenen tussen een snelle verkoop of een lange zoektocht naar kopers. Je moet ook rekening houden met de vochtproblemen in de prijszetting. Een woning met vochtproblemen is een stuk minder waard dan een gelijkaardige woning zonder die problematiek.

Een professioneel verslag over de vochtproblemen, opgesteld door een onafhankelijk vochtexpert, zorgt voor duidelijkheid. De potentiële kopers weten precies waar de vochtproblemen zich bevinden en hoeveel het zal kosten om ze te verhelpen. Je vermijdt ook klachten achteraf, want je hebt de vochtproblemen niet proberen te verbergen. Integendeel! Een onafhankelijk vochtverslag helpt je woning op de immobiliënmarkt.

Oplossen conflict tussen huurder en verhuurder

Zijn er vochtproblemen opgedoken in een huurwoning? Ook dan is een onafhankelijk vochtexpert aan de orde. Hij kan de oorzaak van de vochtproblemen achterhalen en zo duidelijk stellen wie verantwoordelijk is voor het vochtprobleem. Gaat het om condensatievocht door gebrekkige ventilatie? Dan draait de huurder op voor de kosten. Is er sprake van opstijgend vocht, dan zal de eigenaar voor herstellingswerken moeten zorgen.

Onafhankelijk vochtattest om een aannemer in gebreke te stellen

Hetzelfde geldt voor wanneer je vochtproblemen opmerkt nadat er werken uitgevoerd werden. Elke aannemer is tien jaar aansprakelijk voor ernstige gebreken die te wijten zijn aan constructiefouten en waardoor de stabiliteit of waterdichtheid van de woning in het gedrang komt.

Heb je recent renovatiewerken uitgevoerd en merk je plots vochtplekken op de muur? Dan kan een onafhankelijke vochtexpert de oorzaak van het probleem vaststellen. Blijkt dat er inderdaad fouten zijn gemaakt door de aannemer? Dan kan je die persoon in gebreke stellen en de herstellingskosten terugeisen.

Water-Dicht stelt een onafhankelijke vochtdiagnose op

Heb je te maken met vochtproblemen in je woning en wil je een onafhankelijke blik? Of is er sprake van vochtproblemen in een huurwoning en wil je de precieze oorzaak achterhalen? De vochtexperts van Water-Dicht komen graag langs om een onafhankelijk onderzoek naar de vochtproblemen uit te voeren. Zo weet je wat de oorzaak van het probleem is, hoe het opgelost kan worden en hoeveel dat zal kosten. Contacteer ons gerust voor een vochtdiagnose.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing