Opstijgend vocht in muren bestrijden

Opstijgend vocht pak je beter zo snel mogelijk aan. Het kan voor flink wat structurele schade zorgen aan je woning en de bijkomende schimmels creëren een ongezonde leefomgeving. Opstijgend vocht in muren bestrijden gebeurt doorgaans met een muurinjectie, maar soms zijn grotere werken nodig. We maken je hieronder graag wegwijs in het thema opstijgend vocht.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Video: hoe pakken we jouw muur aan?

Waarom opstijgend vocht in muren bestrijden?

Opstijgend vocht in muren ontstaat wanneer grondwater in contact komt met de muren van je woning. Dat kan gebeuren wanneer de waterkering, die je woning tegen de ondergrond beschermt, stuk is geraakt. Bij oudere woningen is dat niet ongewoon en soms is er zelfs helemaal geen waterkering geplaatst. Het vocht kan opstijgen in de bakstenen en na verloop van tijd vochtplekken op de muren veroorzaken.

Opstijgend vocht in muren is absoluut geen pretje thuis. De muren voelen vochtig aan en vertonen vochtkringen. Bovendien verliezen vochtige bakstenen hun stabiliteit en kan je woning structurele schade oplopen. Verder moet je ook rekening houden met schimmelvorming, een typisch gevolg van opstijgend vocht – en vochtproblemen in het algemeen. Hoe langer je wacht met het bestrijden van opstijgend vocht in muren, hoe groter het probleem wordt en hoe duurder een behandeling is.

Opstijgend vocht in muren bestrijden met muurinjecties

In het beste geval volstaan muurinjecties om het opstijgend vocht in je muren een halt toe te roepen. We behandelen de aangetaste muren dan met een vochtwerende gel. Eerst boren onze experts een aantal gaatjes in de muur en die vullen ze op met vochtwerende gel. Een ondoordringbare waterdichte laag verspreidt zich over de gehele muur en beschermt de aangetaste muur tegen opstijgend vocht. Wij garanderen dat je zeker dertig jaar lang droge muren behoudt.

 

Andere manieren om opstijgend vocht in de muren te bestrijden

Maar soms volstaan muurinjecties niet. Voor wie te lang gewacht heeft met het aanpakken van opstijgend vocht in muren, zullen we grovere middelen moeten inzetten. Wanneer de bakstenen verzadigd zijn met vocht en grote delen van je woning aangetast worden, moeten we de muur mogelijk onderkappen of een maaivelddichting uitvoeren. Daar komen grote werken aan te pas. We brengen dan een nieuwe waterkering aan onder de muur, via sleuven die we uitslijpen net boven de fundering.

Een vochtdiagnose brengt opstijgend vocht in kaart

De specialisten van Water-Dicht komen graag bij je langs voor een gratis vochtdiagnose. Onze specialisten gaan dan eerst op zoek naar de oorzaak van het opstijgend vocht in de muren. Niet elk vochtprobleem is namelijk te wijten aan opstijgend vocht. Ook condensatie of doorslaand vocht kunnen ten grondslag liggen aan vochtplekken op de muren. Door de vochtige muur te onderzoeken, kunnen we de omvang en de bron van het vocht vaststellen en de juiste behandeling toepassen.

Hoe herken je opstijgend vocht in de muren?

Bij opstijgend vocht denken we al snel aan lelijke vochtplekken op de muren. Maar die worden enkel zichtbaar wanneer het opstijgend vocht al vergevorderd is. In het beste geval behandel je het opstijgend vocht al vooraleer de vochtplekken verschijnen. Maar hoe herken je opstijgend vocht precies?

Elk vochtprobleem gaat gepaard met een doffe, muffe geur. Die ontstaat wanneer het vocht de bouwmaterialen aantast. Verder zal een vochtige muur ook koeler aanvoelen dan de andere muren. Daarna zal het pleisterwerk of de verf beginnen af te bladderen. Al die signalen wijzen op opstijgend vocht in de muren. In vergevorderde stadiums zal je, naast de vochtplekken, ook merken dat je energiefactuur hoger wordt. Vochtige bakstenen isoleren namelijk minder goed dan hun droge tegenhangers.

Bovendien zal opstijgend vocht zich logischerwijs altijd onderaan de muren manifesteren. Merk je vochtplekken bovenaan de muur of op het plafond? Dan moet je denken aan condensatie. Dat vochtprobleem komt voor in natte ruimtes waar veel waterdamp in de lucht hangt, zoals badkamers of keukens. Verder kan doorslaand vocht voor problemen zorgen. Een lekke gevel is dan de vijand.

Water-Dicht behandelt opstijgend vocht

Heb je te maken met opstijgend vocht in je woning? Contacteer dan onze vochtexperts voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose. We komen graag langs om het vochtproblemen te lokaliseren en in kaart te brengen. Op die manier kunnen we een gepast behandelplan opstellen. Dankzij onze professionele apparatuur en jarenlange expertise is het opstijgend vocht snel uit je woning verjaagd. Neem vandaag nog contact met ons op.