Opkomend vocht: de oorzaak van vele vochtproblemen!

Opkomend vocht kan een ware nachtmerrie zijn. Het destabiliseert de bakstenen van je woning, brengt schimmel met zich mee en kan gezondheidsproblemen opwekken. Bovendien kan opkomend vocht zich makkelijk door de muur verspreiden en zo grote oppervlaktes aantasten. Hoe sneller je opkomend vocht aanpakt, hoe minder groot het vochtprobleem wordt.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Opkomend vocht ontstaat niet alleen in oude woningen

Wie denkt aan opkomend vocht, denkt waarschijnlijk meteen aan oude woningen. Opkomend vocht kan enkel ontstaan in huizen van grootouders, niet? Dat is helaas niet het geval. Ook in nieuwbouwwoningen duikt opkomend vocht namelijk op. Het komt weliswaar minder vaak voor, maar het is niet uitzonderlijk om opkomend vocht te zien in een recente woning. En daar zijn verschillende redenen voor.

Bij oudere woningen ontstaat opkomend vocht wanneer de waterkering stuk is geraakt. Dat is een kunststof laag die op de bakstenen onderaan je woning werd aangebracht. Op die manier bevindt er zich een barrière tussen de ondergrond en je woning. Zo komt het vocht in de ondergrond dus niet in aanraking met de bakstenen. Die waterkering kan na verloop van tijd verslijten en zo toch water doorlaten. Dat is wat we kennen als opkomend vocht in oude huizen.

Maar die folie kan ook op een foute manier zijn aangebracht. Zo kunnen er veel sneller vochtproblemen door opkomend vocht ontstaan, bij nieuwbouwwoningen bijvoorbeeld. Ook wanneer de waterkering op een of andere manier beschadigd is geraakt tijdens de bouwwerken, kan vocht in de muur optrekken.

Hoe herken je opkomend vocht?

Opkomend vocht verraadt zichzelf als een donkere plek op de muren. Die gevreesde vochtplekken ontstaan echter wanneer het opkomend vocht zich al behoorlijk ver verspreid heeft in de muur. De bakstenen moeten verzadigd zijn met vocht om zichtbare vochtplekken tot gevolg te hebben. En hoe sneller je opkomend vocht aanpakt, hoe beter. Daarom vertellen we je graag hoe je opkomend vocht in een beginstadium kan herkennen.

Het eerste signaal is een muffe, doffe geur die vooraf niet in de ruimte hing. Is de muur behangen, dan kan het behang beginnen afbladderen. Dat geldt ook voor verf of pleister op de muur. Het vocht zorgt ervoor dat behang, verf of pleisterwerk zich niet meer aan de muur kan hechten. Doorgaans veroorzaakt opkomend vocht ook zoutplekken op de muren. Het water uit de ondergrond brengt namelijk zouten mee en die herken je als witte vlekken op de vochtige muur. Tot slot zal opkomend vocht vaak gepaard gaan met schimmels.

Opstijgend vocht zie je altijd aan de onderkant van de muur, in tegenstelling tot doorslaand vocht of vochtplekken veroorzaakt door condens.

Voorbeeld van opstijgend vocht

Opkomend vocht: een reden tot paniek?

Vormt elk geval van opkomend vocht meteen een bedreiging voor de stabiliteit van uw woning? Neen, gelukkig niet. De ernst van het vochtprobleem hangt af van de porositeit van de bouwmaterialen, de dikte van de muren en de mate waarin het opkomend vocht de muur aangetast heeft.

Laat een specialist van Water-Dicht langskomen voor een grondige analyse van vochtbestrijding. Onze analyse voor opstijgend vocht is trouwens gratis. Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak.

 

Hoe kan je opkomend vocht bestrijden?

De beste remedie tegen opkomend vocht? Een injectie met een vochtwerende vloeistof of gel. Die behandeling wordt een muurinjectie genoemd. Onze experten boren dan gaatjes in de vochtige muur. Die vullen we daarna onder een aangepaste druk op met het vochtwerend middel. Welk product we gebruiken, hangt af van de muur en de aard van het opkomend vocht.

Tot slot zullen we de aangetaste muur beschermen met een zoutbarrière. Eenmaal alles uitgedroogd is, kan je terug denken aan pleisterwerk. En pas wanneer de pleister droog is, mag je herschilderen of behangen. Je beschermt je woning zo voor een hele lang tijd tegen opkomend vocht.

Water-Dicht bestrijdt opkomend vocht in jouw omgeving

Heeft je geliefde thuis te kampen met opkomend vocht? Dan neem je beter zo snel mogelijk actie om grotere schade te vermijden. Dat doe je door contact op te nemen met de experts van Water-Dicht. We komen dan langs voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose. Zo onderzoeken we het vochtprobleem grondig, kunnen we een behandeling uitstippelen en een offerte opmaken. Het optrekkend vocht, en alle problemen die daarbij komen kijken, zijn voor je het weet verjaagd uit je woning. Neem vandaag nog contact met ons op.