Last van vocht in de muren in Boezinge?

Vochtproblemen zijn alomtegenwoordig in Vlaanderen, en zo ook in Boezinge. De oorzaken zijn legio, van opstijgend en doorslaand vocht tot condensatieproblemen. Hoe het vocht ook is ontstaan, snel ingrijpen is de boodschap. Gelukkig is er voor alle soorten vochtige muren in Boezinge een oplossing.

Ook last van vochtige muren? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Vocht in de muren in Boezinge

Wat is de oorzaak van vocht in de muren in Boezinge?

Vochtige muren in Boezinge kennen heel wat verschillende oorzaken. Het is belangrijk om te weten waar het vocht precies vandaan komt, want elk soort vochtprobleem vraagt om een andere behandeling.

1. Condens als oorzaak van vocht in de muren in Boezinge

Condensatie is een veelvuldig voorkomend vochtprobleem dat in een vrij korte periode aardig wat schade kan aanrichten. Condensatie treedt op wanneer vochtige en warme lucht in je woning in contact komt met koudere oppervlaktes. De waterdamp in de lucht slaat dan neer en vormt vochtplekjes op de muren. Die gaan heel vaak gepaard met schimmelvorming en de bijhorende gezondheidsproblemen.

2. Opstijgend vocht als oorzaak van vocht in de muren

Opstijgend vocht is een vochtprobleem dat optreedt wanneer water uit de grond in muren wordt geabsorbeerd, meestal via de fundering. Het water beweegt capillair omhoog in poreuze materialen, zoals baksteen en mortel, waardoor vochtige plekken ontstaan. Dit fenomeen kan leiden tot structurele problemen als het niet adequaat wordt behandeld.

3. Doorslaand vocht in Boezinge

Doorslaand vocht komt voor wanneer de gevel niet meer in goede staat verkeert. Langs de gevel kan regenwater binnendringen in de bakstenen en zelfs vochtplekken tot in de binnenmuren veroorzaken. Het komt vooral voor bij oudere woning in Boezinge. Oude gevels vertonen meer barstjes en scheurtjes, zowel in de bakstenen als in de voegen. Je herkent doorslaand vocht in een vroeg stadium wanneer de gevel langer vochtig blijft dan gewoonlijk.

4. Lekkages als oorzaak van vocht in de muren

Een andere oorzaak van vocht in je muren zijn lekkages. Die hoeven ook niet altijd dramatisch te zijn. Veel mensen denken dat een lekkage gepaard gaat met flink wat stromend water, maar een klein haarscheurtje kan heel lang onopgemerkt blijven en zodoende ook voor vocht in de muren zorgen. Een klein lekje in een leiding kan flink wat schade veroorzaken na verloop van tijd. Lekkages kunnen verward worden met andere vochtproblemen.

5. Koudebruggen

Koudebruggen, tot slot, ontstaan bij verkeerd geplaatste isolatie. Er is dan sprake van een niet voldoende afgedicht plekje, waarlangs de koude buitenlucht in direct contact treedt met de vochtige en warme lucht binnen. Dat zorgt voor plaatselijke condensatieproblemen.

Vochtige muren? Bel voor een GRATIS diagnose 0800/61.667

Hoe bestrijd je vocht in de muren in Boezinge

Vochtproblemen in muren in Boezinge ontstaan op heel wat verschillende manieren. Gelukkig zijn er verschillende doeltreffende methoden om al die vochtproblemen aan te pakken. Welke methode we inzetten, hangt af van de omvang en de aard van het vocht in de muren.

1. Muurinjecties tegen opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan ernstige schade aanrichten aan muren en structuren. Muurinjecties, ook wel bekend als vochtwerende injecties, zijn een veelgebruikte methode om opstijgend vocht te bestrijden. We injecteren dan een waterafstotende vloeistof in de muur, die een barrière vormt tegen het opstijgend grondwater. Zo blijft de muur droog en vermijd je structurele schade.

2. Gevelimpregnaties tegen doorslaand vocht

Doorslaand vocht, veroorzaakt door regen die door de buitenmuren sijpelt, kan je vermijden en bestrijden met een gevelimpregnatie. Onze vakmannen brengen dan een beschermende laag aan op de buitenmuren. Die laag stoot water af en is volledig onzichtbaar. Er zijn mogelijk wel herstellingswerken aan de gevel nodig.

→ Last van vochtige muren?Contacteer ons voor een gratis analyse

3. Ventilatiesystemen tegen condensatie

Condensatie ontstaat wanneer er teveel waterdamp in de lucht hangt en dat is doorgaans in ruimtes met een hoge luchtvochtigheidsgraad, zoals badkamers en keukens. De enige manier om condensatie tegen te gaan, is door die vochtige lucht continu af te voeren. Dat kan door een raam open te zetten, maar in de winter is dat minder aangenaam. Daarom raden we je aan om een ventilatiesysteem te installeren. Dat vermindert de kans op condensatie en schimmelvorming en verbetert de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk.

4. Isoleren tegen koudebruggen

Koudebruggen zijn plekken in de bouwschil waar warmte gemakkelijk kan ontsnappen, wat kan leiden tot interne condensatie. De enige oplossing is het isoleren van je huis op een correctie manier. Dat kan met allerhande isolatiematerialen.

Grijp snel in bij vochtige muren

Snel ingrijpen bij vochtproblemen in huis is essentieel om structurele schade en gezondheidsrisico's te voorkomen. Vocht kan namelijk leiden tot schimmelgroei, het kan de bouwmaterialen destabiliseren en gezondheidsproblemen in de hand werken.

Schiet je meteen in actie zodra je de eerste tekenen van vochtproblemen opmerkt, dan minimaliseer je de schade en de kosten van vochtbestrijding. En zo word je ook niet lang blootgesteld aan de gevaren die een vochtige omgeving met zich meebrengt.

Water-Dicht bestrijdt vocht in de muren in Boezinge

Water-Dicht staat je graag bij om vochtproblemen allerhande op te lossen, zowel binnen- als buitenshuis. Wil je voor altijd komaf maken met die vervelende vochtige muren? Bel ons dan vandaag nog op. We plannen een afspraak in en komen graag langs om het vochtprobleem in Boezinge of omgeving onder de loep te nemen. We stellen je graag onze efficiënte behandelingen voor. Contacteer ons vriijblijvend.

Download onze infogids: zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en oplossen.
Geschreven door onze vochtexperts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*