Zwam in huis: wat nu en hoe te bestrijden?

Zwam in huis: wat nu en hoe te bestrijden?
Geschreven op 6 augustus

Veel mensen weten dat schimmels in huis bestaan, maar wist u dat deze uit kunnen groeien tot heuse zwammen? Zwammen in huis komen relatief vaak voor, meestal in vochtige plekken zoals de kelder of kruipruimte.

Het is verstandig om altijd op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van zwammen, dus wij adviseren u altijd goed uw woning te controleren. In dit artikel bieden wij meer informatie over soorten zwammen, de oorzaken van zwam in huis en hoe u zwam kunt herkennen.

Oorzaken van zwammen in uw woning op een rij

Het lijkt een beetje vreemd; dat zwam in een woning terecht kan komen. In principe begint elke schimmel in huis op dezelfde manier te groeien, namelijk door schimmelsporen die in uw woning terecht komen. Wanneer deze sporen vervolgens een goede voedingsbodem vinden, dan zullen ze zich vasthechten op een oppervlak.

Factoren die bij kunnen dragen aan een goede voedingsbodem zijn onder andere een hoge luchtvochtigheid, vochtige plekken op oppervlakken, warme temperaturen en weinig licht. In de natuur groeien zwammen meestal op natte plekken als mos, of de bast van bepaalde bomen. Dit zijn dan ook de condities, waar de zwam naar ‘op zoek’ is.

→ Last van zwam in huis?Contacteer ons voor een gratis diagnose

Welke soorten zwammen bestaan er die u in huis kunt terugvinden?

Er zijn meerdere soorten zwammen die in uw woning terecht kunnen komen. Zwammen hebben als voordeel dat ze gemakkelijk te herkennen zijn vanwege het grote formaat, in tegenstelling tot microscopisch kleine schimmels. Dit is tevens het enige voordeel, want zwammen in huis betekent enkel nadelen voor uw woning én uw gezondheid.

  • U kunt te maken krijgen met de huiszwam: deze is doorgaans licht tot donkerbruin, rond of ellipsvormig en beschikt over dikke witte randen.
  • De kelderzwam lijkt een beetje op de huiszwam, maar is meer gelig van kleur met lichtere randen.
  • Als laatste kunt u ook met de poriënzwam te maken krijgen; deze is erg herkenbaar doordat het er uit ziet als een witte schimmelwolk.

Zwammen groeien het liefst op vochtig hout. Dit is zeer nadelig voor u woning, indien u bijvoorbeeld dragende houten onderdelen in uw woning heeft. Indien hier zwammen op terecht komen, dan kunnen de schimmeldraden waarmee de zwam wordt gevoed tot diep in het hout doordringen. Dit heeft vaak tot gevolg, dat u hele onderdelen van uw woning zult moeten vervangen en dit kan een zeer kostbaar karwei worden.

Bel nu voor een GRATIS diagnose naar 0800/61.667

Zijn zwammen slecht voor uw gezondheid?

Naast het feit dat zwammen zeer nadelig voor de bouwkundige constructie van uw woning zijn, brengen ze ook uw gezondheid in gevaar. Vooral de schimmelsporen waarmee de zwammen zich verspreiden, kunnen klachten opleveren bij het inademen.

Indien u al last heeft van uw luchtwegen, dan kan dit in gevaarlijke situaties ontaarden. Ziet u ergens zwam in huis? Onderneem dan meteen actie om verdere schade en problemen te voorkomen.

Water-Dicht bestrijdt op professionele wijze zwam in huis

Vermoedt u dat u zwam in huis heeft? Neem dan direct contact op met Water-Dicht. Wij komen zo snel als mogelijk bij u langs, om uw woning grondig te inspecteren op de aanwezigheid van vocht en schimmels. Daarna vertellen wij u helder en duidelijk, hoe wij de zwammen zullen bestrijden en uw woning weer terugbrengen naar een gezonde en leefbare staat.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing