Huiszwam bestrijden? Hoe huiszwammen verwijderen?

De Serpula Lacrymans, kortweg huiszwam genoemd, behoort tot de familie van zwammen en heeft een voorkeur voor een vochtige en niet te koude omgeving. Deze zwam staat bekend om het afbreken van hout, in ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad en weinig verluchting. Hij kan overleven in temperaturen gaande van 3 °C tot 26 °C en heeft weinig tot geen voedsel, water, lucht of licht nodig om zich te verspreiden.

Hoe ontstaan huiszwammen in huis?

Huiszwammen zijn steeds het gevolg van een vochtprobleem of vochtige omgeving. Daarom zijn ze vaak een probleem in oude of vervallen huizen, kelders, valse wanden of vochtige vloeren. Ondanks dat de huiszwam vaak voorkomt is de echte huiszwam niet makkelijk te herkennen. Enkel een expert kan uitsluitsel geven over de precieze aard van zwammen of schimmels.

Huiszwammen bestrijden en verwijderen?

Huiszwammen tasten hout-, metsel- en pleisterwerk makkelijk aan. Ze halen ijzer en calcium uit metsel- en pleisterwerk als bron voor het afbreken van hout en verspreiden zich snel. Aangetast metselwerk en rottend hout heeft een invloed op de stabiliteit van een constructie en moet steeds zo snel mogelijk behandeld worden. Zoals elke vorm van schimmels of zwammen heeft de huiszwam ook een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. Om geen gevaar te laten ontstaan voor uw gezondheid en die van uw familieleden schakelt u best een expert in om de huiszwam definitief te verwijderen en uit te roeien.

Kunt u de huiszwam zelf bestrijden?

Heb je last van huiszwam in huis, schakel dan steeds een expert in. Huiszwam is immers zeer moeilijk zelf te verwijderen bij een doe-het-zelf behandeling. Zelf huiszwam bestrijden houdt immers risico’s in, vraag daarom steeds raadt bij een expert of huiszwam te laten verwijderen. De sporen van de huiszwam kunnen zich verder verspreiden in het huis. Toch zijn er verschillende zaken die u zelf kan doen voor u deskundig advies inroept:

  • Verwijder de vochtbron (bv. bij ontstaan door een lek in de kelder)
  • Zorg voor meer ventilatie van de ruimte

Hiermee zal u echter nooit de huiszwam uitroeien maar enkel de verdere verspreiding van de huiszwam vertragen.

Ook last van huiszwammen? →Contacteer ons voor een oplossing