Huiszwam bestrijden? Hoe huiszwammen verwijderen?

Huiszwammen zijn een ware ramp voor je woning. De zwam tast het hout in je woning aan en kan, naast gezondheidsproblemen, ook voor stabiliteitsproblemen zorgen. Je laat de huiszwammen dan ook het best zo snel mogelijk aanpakken door een expert. In dit artikel kom je te weten wat die verdomde huiszwammen precies zijn en hoe ze bestreden kunnen worden.

Last van huiszwammen in uw woning? →Contacteer ons voor een oplossing

Wat is de huiszwam precies?

De Serpula Lacrymans, kortweg huiszwam genoemd, behoort tot de familie van zwammen en heeft een voorkeur voor een vochtige en niet te koude omgeving. Deze zwam staat bekend om het afbreken van hout, in ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad en weinig verluchting. Hij kan overleven in temperaturen gaande van 3 °C tot 26 °C en heeft weinig tot geen voedsel, water, lucht of licht nodig om zich te verspreiden.

De vruchtlichaampjes nestelen zich op vochtig hout en breken dat hout vervolgens af. Je kan de huiszwam pas zien wanneer de vruchtlichaampjes al helemaal ontwikkeld zijn en bruine plakken met witte randen vormen.

Vervelend is dat de huiszwam amper licht of water nodig heeft om te groeien. Dat betekent dat het helaas ook een vaak voorkomend probleem is, vooral in oudere huizen die met vochtproblemen kampen. Je zal ze dan vooral opmerken in kelders en in valse wanden. Omdat je de sporen en schimmeldraden moeilijk kan zien, kan de huiszwam zich een hele tijd verspreiden zonder dat je het opmerkt.

Hoe ontstaan huiszwammen in huis?

Huiszwammen zijn steeds het gevolg van een vochtprobleem of vochtige omgeving. Daarom zijn ze vaak een probleem in oude of vervallen huizen, kelders, valse wanden of vochtige vloeren. Ondanks dat de huiszwam vaak voorkomt is de echte huiszwam niet makkelijk te herkennen. Enkel een expert kan uitsluitsel geven over de precieze aard van zwammen of schimmels. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende diagnose.

Heb je last van huiszwammen in je woning, dan betekent dat automatisch dat je woning een vochtprobleem heeft. Het hout in je woning kan aangetast zijn door zowel opstijgend als insijpelend vocht zijn, maar ook lekkages of condensvorming in slecht geventileerde ruimtes zijn mogelijke oorzaken. Dat vochtige hout vormt vervolgens de voedingsbodem voor de huiszwam.

De schimmeldraden voeden zich met het cellulose in het hout en verspreiden zich steeds dieper in de houten structuren van je woning. Ze tasten ook het metsel- en pleisterwerk aan. Vervolgens ontstaan de zichtbare vruchtlichamen die we in de volksmond huiszwammen noemen. De huiszwammen produceren op hun beurt sporen die zich via de lucht verspreiden.

Huiszwammen bestrijden en verwijderen?

Huiszwammen tasten hout-, metsel- en pleisterwerk makkelijk aan. Ze halen ijzer en calcium uit metsel- en pleisterwerk als bron voor het afbreken van hout en verspreiden zich snel. Aangetast metselwerk en rottend hout heeft een invloed op de stabiliteit van een constructie en moet steeds zo snel mogelijk behandeld worden. Zoals elke vorm van schimmels of zwammen heeft de huiszwam ook een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. Om geen gevaar te laten ontstaan voor uw gezondheid en die van uw familieleden schakelt u best een expert in om de huiszwam definitief te verwijderen en uit te roeien.

Is de huiszwam gevaarlijk?

De huiszwam is allesbehalve onschuldig. Wanneer je het probleem niet behandelt, kan het hout in je woning behoorlijk aangetast worden. Dat brengt stabiliteitsproblemen met zich mee en ook ramen, deuren en vloeren moeten eraan geloven. Er verschijnen eerst krimpscheuren, maar het hout kan ook volledig verpulverd worden.

Wanneer de draagbalken van je woning aangetast zijn, kan dat dus voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook de vochtproblemen, die aan de basis liggen van de huiszwammen, brengen de stabiliteit van je woning in gevaar.

Daarnaast zijn de sporen die huiszwammen (en andere schimmels) produceren ook niet goed voor de gezondheid. Vooral mensen met longproblemen kunnen er veel last van ondervinden. Ook voor mensen zonder gezondheidsproblemen zijn schimmels echter gevaarlijk voor de gezondheid. Bij langdurige blootstelling kan je bijvoorbeeld last krijgen van astma.

Hoe kan je huiszwammen bestrijden?

Vooraleer de huiszwam bestrijd kan worden, moet je eerst weten waar de huiszwam overal aanwezig is. Het volstaat namelijk niet om enkel de zwam weg te halen. De schimmeldraden zitten mogelijk al tot diep in de houten structuur genesteld. Een expert moet daarvoor de woning komen inspecteren om uit te sluiten of het inderdaad om de huiszwam gaat en vast te stellen welke ruimtes en structuren allemaal aangetast zijn.

Natuurlijk moet het vochtprobleem zelf aangepakt worden. Dat is belangrijk om verdere problemen in de toekomst te voorkomen. Dat gebeurt terwijl het probleem met de huiszwam verholpen wordt.

De expert zal al het aangetaste hout moeten behandelen of eventueel weghalen. Om zeker te zijn dat alle schimmelsporen weg zijn en het probleem zich niet opnieuw ontwikkelt, wordt mogelijk ook een stuk gezond hout behandeld of weggehaald. Men gebruikt een bestrijdingsmiddel zodat eventueel achtergebleven schimmels zich niet meer kunnen verspreiden. Dat gebeurt door gaten te boren in het hout en het gif te injecteren. Eventueel worden aangetaste oppervlakken ook gebrand.

Kunt u de huiszwam zelf bestrijden?

Wanneer je last hebt van huiszwammen, dan moet je altijd een expert inschakelen. Het is voor leken heel moeilijk om de schaal van het probleem in te schatten en om de zwammen op een effectieve manier te verwijderen. Huiszwammen kunnen grote problemen veroorzaken en de sporen verspreiden zich makkelijk zonder dat je het ziet. Wanneer niet alle schimmel behandeld wordt, zal je na verloop van tijd nieuwe huiszwammen vinden.

Wat je wel kan doen, is het vochtprobleem deels verhelpen wanneer dat een duidelijke oorzaak heeft. Merk je een lek op in de kelder, zorg dan dat het lek gedicht is vooraleer de huiszwammen aangepakt worden. Je kan ook voor meer ventilatie zorgen, al zal dat het huiszwammenprobleem natuurlijk niet verhelpen.

Gebruik geen doe-het-zelfmiddelen om huiszwammen te verspreiden. Dat gif vertraagt enkel de groei van de vruchtlichamen, maar pakt het probleem niet bij de (letterlijke) wortel aan. Ook de sporen en de schimmeldraden die zich in het hout bevinden, moeten aangepakt worden. Enkel zo kan je de huiszwammen een halt toe roepen.

Heb je last van huiszwam in huis, schakel dan steeds een expert in. Huiszwam is immers zeer moeilijk zelf te verwijderen bij een doe-het-zelf behandeling. Zelf huiszwam bestrijden houdt immers risico’s in, vraag daarom steeds raad bij een expert of huiszwam te laten verwijderen. De sporen van de huiszwam kunnen zich verder verspreiden in het huis. Toch zijn er verschillende zaken die u zelf kan doen voor u deskundig advies inroept:

  • Verwijder de vochtbron (bv. bij ontstaan door een lek in de kelder)
  • Zorg voor meer ventilatie van de ruimte

Hiermee zal u echter nooit de huiszwam uitroeien maar enkel de verdere verspreiding van de huiszwam vertragen.

Water-Dicht verlost je woning van huiszwammen

Stuit je op huiszwammen in je woning? Bij Water-Dicht helpen we je op een professionele manier van je huiszwammen af. Een vakman uit ons team komt langs om het probleem te inspecteren en maakt een plan van aanpak op vooraleer we de huiszwammen uit je woning verjagen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Ook last van huiszwammen? →Contacteer ons voor een oplossing