Wat zijn de beste materialen en technieken om je muren te isoleren tegen vocht?

Wat zijn de beste materialen en technieken om je muren te isoleren tegen vocht?
Geschreven op 14 juli

Er bestaan honderd en een manieren om je muren te isoleren tegen vocht. Hoe weet je dan welke materialen en technieken je het beste toepast om vocht te isoleren? Dat hangt allemaal af van hoe dat vocht je woning is binnengeraakt. Opstijgend vocht vraagt om andere materialen en technieken dan doorslaand vocht. Hieronder maken we je wegwijs in de beste materialen en technieken om je muren te isoleren tegen vocht.

Ook last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

De beste techniek om je muren tegen vocht te isoleren hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem

Wat het allerbeste materiaal en de allerbeste techniek is om je muren te isoleren tegen vocht, valt niet te zeggen. Welke materialen en technieken we gebruiken om je huis tegen vocht te isoleren, hangt namelijk af van de bron van het vochtprobleem. Het ene vochtprobleem is namelijk het andere niet.

Hoe onze experten te werk gaan om je muren tegen vocht te isoleren, weten we pas na een vochtdiagnose. Daarom komen we altijd graag bij je langs om te achterhalen waar dat vocht in de muren precies vandaan komt. Eenmaal het hele vochtprobleem in kaart gebracht is, kunnen we de gepaste behandelingen voorstellen. Enkel zo kunnen we garanderen dat het vocht niet zal terugkeren.

Beste techniek om je te isoleren tegen opstijgend vocht

Heel wat Vlaamse woningen krijgen te kampen met opstijgend vocht. Daarbij is de waterkering onder de woning versleten geraakt. Op die manier kan water uit de ondergrond in rechtstreeks contact komen met de bakstenen van je woning. Langzaam maar zeker dringt het grondwater zich een weg naar boven, tot er uiteindelijk vochtplekken onderaan de muur ontstaan eenmaal de bakstenen verzadigd zijn met vocht.

Om dit soort vocht te isoleren uit je woning, moeten we ervoor zorgen dat het grondwater niet meer in contact kan komen met je woning. Dat doen we door de aangetaste muur onderaan te injecteren met een vochtwerend middel. Daarvoor boren we gaten op strategische plekken die we vervolgens opvullen met een hydrofobe gel of vloeistof. Dat product hardt uit en vormt een ondoordringbaar membraan tegen het opstijgend vocht. Het is een uitstekende techniek om vocht uit je muren te isoleren.

In sommige gevallen, bij grote renovaties, is het noodzakelijk om de muren te onderkappen en een nieuwe, fysieke waterkering aan te brengen. Daarbij moeten we sleuven in de bakstenen bij de funderingen slijpen.

De beste materialen en technieken tegen doorslaand vocht

Een andere manier waarop vocht in je woning kan binnendringen, is via de gevel. Dat heet men doorslaand vocht. In de bakstenen en voegen ontstaan kleine barstjes na jarenlange blootstelling aan de weerselementen. Daarlangs kan regenwater binnendringen tot in de binnenmuren. Om dit soort vocht te isoleren uit je woning, zal een muurinjectie niets uithalen.

De gevel zal gereinigd en hersteld moeten worden en daarna zullen onze vochtexperts een hydrofuge uitvoeren. Om het vocht te isoleren uit je woning wordt er dan een vochtwerend middel op de gevel aangebracht. Dat product voorkomt dat regenwater nog in contact komt met je woning. Van een hydrofuge zie je overigens niets, het middel is volkomen transparant en kleurloos. Het is de uitgelezen techniek bij doorslaand vocht.

Beste materialen en technieken tegen condensatie

Het vaakst voorkomende vochtprobleem is echter condensatie. Vochtplekken door condensatie vind je vooral in natte ruimtes zoals de keuken en de badkamer, maar ook in ruimtes zonder ramen, zoals kelders en zolders.

Condensatie kan zich enkel voordoen wanneer de relatieve luchtvochtigheidsgraad in een bepaalde ruimte te hoog ligt. De waterdamp in de lucht slaat dan neer op de koude muren en plafonds, waar zich kleine waterdruppeltjes vormen. Die druppeltjes dringen binnen in de muren, met vochtplekken tot gevolg. Ook schimmels zijn dan onvermijdelijk.

Condens isoleren kan je enkel door de hoeveelheid waterdamp in de lucht te regelen. Dat doe je door te verluchten. Een raam openzetten helpt, maar de enige duurzame manier om de relatieve luchtvochtigheidsgraad onder controle te houden, is door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. De vochtige lucht wordt dan continu vervangen door verse buitenlucht, zonder dat je daarbij ramen hoeft open te zetten.

Water-Dicht Vochtbestrijding werkt met de beste materialen en technieken om je muren tegen vocht te isoleren

Vocht kan je woning op verschillende manieren teisteren. Welke technieken en materialen we inzetten tegen vocht, hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem. Hoe dan ook, voor elk vochtprobleem hebben we bij Water-Dicht Vochtbestrijding een oplossing. We werken altijd met de beste materialen en technieken om optimale resultaten te kunnen garanderen.

Met behulp van onze uitgebreide gratis vochtdiagnose kunnen we je niet alleen vertellen wat het exacte probleem is, maar we bieden je ook kundig advies aan en stellen de beste oplossing voor. Contacteer ons vandaag nog.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing