Wat kunt u doen tegen hygroscopische zouten?

 Wat kunt u doen tegen hygroscopische zouten?
Geschreven op 23 oktober

Hygroscopische zouten kunnen door chemische processen en grondwater in de muren van uw woning terechtkomen. Hygroscopische zouten zorgen ervoor dat vocht in de muren wordt getrokken. Hierdoor ontstaat er een witte aanslag op de buitenmuur. Gelukkig is het mogelijk deze hygroscopische zouten te laten verwijderen.

Behandel hygroscopische zouten

Ontdekt u witte aanslag op uw muren? Dan komen we graag even langs om de aard van de aanslag te bepalen. Dit verschijnsel kan verschillende oorzaken hebben die we nader moeten bekijken. Enkel zo kunnen we een definitieve oplossing bieden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van kalkuitslag waar geen hygroscopische zouten aan te pas komen. In andere gevallen kunnen er dus wel hoge concentraties zouten aanwezig zijn. Zeker als er sprake is van opstijgend vocht, waarbij zouten opgelost in het grondwater mee in uw muren trekken.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

De verschillende soorten witte aanslag die u op muren kunt terugvinden zijn:

  • Kalkaanslag op nieuw metselwerk
  • Witte aanslag door opstijgend vocht
  • Oud metselwerk/vergrauwing
  • Cementsluier

Kalkuitslag op nieuw metselwerk aanpakken

Muren die net gemetseld zijn, kunnen al na enkele dagen een witte aanslag vertonen. In dat geval hoeft u niet onmiddellijk actie te ondernemen, want meestal verdwijnt deze aanslag  vanzelf dankzij wind en neerslag. Hier gaat het vaak om kalk en niet om hygroscopische zouten. U kunt de muur ook zelf reinigen met een hogedrukreiniger. Indien het een nieuwbouwwoning betreft, hoeft u de eerste maanden niets te doen. De witte aanslag zal vanzelf wegtrekken.

Witte aanslag veroorzaakt door hygroscopische zouten behandelen

Hygroscopische zouten kunnen opstijgend vocht in uw muren veroorzaken. In dat geval ziet u een witte aanslag op de aangetaste buitenmuren, in de vorm van een duidelijke streep. Vaak is het moeilijk om zelf deze aanslag te verwijderen, aangezien de zouten in de muur zijn getrokken. Gelukkig bestaan er middelen om deze plekken aan te pakken. Deze bevatten agressieve bestanddelen met zoutzuur of fosforzuur die kalkvlekken makkelijk kunnen wegwerken. Maak de plek al borstelend schoon en behandel de muur nadien met een speciale primer, zodat de hygroscopische zouten uit de muur worden afgezonderd. Vervolgens laat u best een vochtexpert langskomen om de oorzaak van het opstijgend vocht te bepalen.  

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

U ziet uw muur vergrauwen?

Na enkele maanden of jaren is het mogelijk dat u een dunne witte of grijze ‘waas’ op uw gemetselde muren te zien krijgt. Deze plekken komen voor op schone delen van de muur waar de zon op kan schijnen. Dit type uitslag wordt veroorzaakt door gipsverbindingen. Zulke witte aanslag kan meestal verwijderd worden door de muur mechanisch te reinigen met een roterende staalborstel. Eventueel laten zandstralen behoort ook tot de mogelijkheden. Voorkom vervolgens nieuwe aanslag door de muur te laten impregneren met een hydrofoberend middel.

Laat hygroscopische zouten behandelen

Doe een beroep op een vakman wanneer uw muren te kampen hebben met hygroscopische zouten. Opstijgend vocht is niet gemakkelijk te verwijderen, zeker als u de exacte oorzaak niet kent. Wij hanteren een totaalaanpak om de geïnfecteerde muren grondig te controleren en de nodige maatregelen te treffen om deze zouten op te lossen en te doen verdwijnen. Eventueel voorzien we ook een nieuwe waterkering, indien nodig. Daarnaast moet ook de volledige situatie geschetst worden om zo een overzicht te krijgen van alle problemen. Dit kan dankzij onze gratis vochtdiagnose. Contacteer ons nu, en wij komen graag snel bij u langs om u te helpen.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing