Wat kunt u doen tegen hygroscopische zouten?

 Wat kunt u doen tegen hygroscopische zouten?
Geschreven op 25 september

Hygroscopische zouten doen wenkbrauwen fronsen. Deze witte zouten verschijnen op muren met vochtproblemen. Ze kunnen op schimmels lijken en zijn relatief makkelijk weg te borstelen, maar ze wijzen wel op een groter probleem. Wat kan je doen tegen hygroscopische zouten? En hoe voorkom je dat ze nog terugkomen?

Ook last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

muurzouten

Wat zijn hygroscopische zouten?

Hygroscopische zouten zijn zouten die de eigenschap hebben om vocht uit de omgeving aan te trekken en vast te houden. Die zouten, zoals chloride, nitraat en sulfaat, komen vaak voor in bouwmaterialen zoals bakstenen, cement en pleisterwerk. Wanneer de zouten in contact komen met vocht, lossen ze op en trekken ze nog meer vocht aan, wat leidt tot een vicieuze cirkel van steeds meer vocht in de aangetaste oppervlakken.

Hoe ontstaan hygroscopische zouten?

Hygroscopische zouten zijn in de meeste gevallen te wijten aan opstijgend vocht. Water uit de grond wordt dan door capillaire werking omhoog gezogen in de bakstenen muren van gebouwen. Dat water bevat vaak opgeloste zouten die, eenmaal in de muren, neerslaan wanneer het water verdampt. Deze zouten blijven achter in de muur en trekken vocht aan, wat leidt tot vochtplekken en schimmelvorming.

Gevolgen van hygroscopische zouten

De aanwezigheid van hygroscopische zouten in je woning is veel meer dan alleen een lelijke, witte waas op de muur. Je moet er voor opletten.

1. Schade aan muren en vloeren

Hygroscopische zouten trekken, zoals we eerder zeiden, op hun beurt nog meer vocht aan en ze vereeuwigen dus vochtplekken op de muren. Dat gaat gepaard met afbladderend pleisterwerk en schade aan verf en behang. In ernstige gevallen kunnen de muren en vloeren zelfs verzwakt raken, wat kan leiden tot scheuren en structurele problemen.

2. Schimmelvorming

Door het constante vocht dat hygroscopische zouten aantrekken, ontstaat een ideale omgeving voor schimmelgroei. Schimmel kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, ademhalingsproblemen en huidirritaties. Ze planten zich namelijk voort met schadelijke sporen die giftig zijn wanneer je ze inademt.

3. Onaangename geur

Vochtige muren en vloeren die zijn aangetast door hygroscopische zouten kunnen een muffe, onaangename geur veroorzaken. Die geur is moeilijk te verwijderen zijn zonder het onderliggende probleem aan te pakken.

4. Verhoogde energiekosten

Vochtige muren verliezen sneller warmte, waardoor het moeilijker is om een aangename temperatuur in huis te behouden. Dat merk je op het einde van de maand aan je energiefactuur.

Zoutuitslag in een nieuwbouw?

Ook muren die pas gemetseld werden kunnen getroffen worden door een gelijkaardige witte stof. Dan moet je je minder zorgen maken. Die witte aanslag is kalk en het gaat hier dus niet om hygroscopische zouten. Het draait er dan vooral om de muur eerst te reinigen en dan goed te laten drogen.

Laat je de pas gezette muur niet goed uitdrogen, dan kan je later wel met hygroscopische zouten te maken krijgen. Als je natte bakstenen laat bekleden, vang je het vocht eigenlijk binnen in de bakstenen. Het kan niet langer ontsnappen en zal uiteindelijk tot problemen leiden.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Wat kan je doen tegen hygroscopische zouten?

Het aanpakken van hygroscopische zouten vereist een grondige en systematische aanpak. Niet alleen de zouten zelf moeten weggehaald worden, ook het opstijgend vocht moeten we aanpakken.

1. Bron van vocht elimineren

De eerste stap bij het bestrijden van hygroscopische zouten is het elimineren van de bron van het vocht. In de meeste gevallen betekent dat je opstijgend vocht moet bestrijden.

Dat doen we doorgaans met muurinjecties. Daarbij worden gaten geboord in de getroffen muur die we opvullen met een waterafstotende gel. Dat product verspreidt zich door de bakstenen en hardt uit. Zo ontstaat een waterafstotende laag die ondoordringbaar is voor het vocht uit de ondergrond. Zo kunnen ook de zouten niet langer binnen in de muur.

2. Zoutverwijdering

En dan moet natuurlijk ook het zout zelf verwijderd worden. Dat doen we door de witte aanslag simpelweg af te schrapen of weg te borstelen. Soms moet het pleisterwerk vervangen worden om de zouten volledig weg te krijgen.

3. Gebruik van een zoutbufferende pleister

Na het verwijderen van het aangetaste materiaal is het belangrijk om een zoutbufferende pleister aan te brengen. Die speciale pleisters zijn ontworpen om hygroscopische zouten helemaal te elimineren. Zo kunnen ze niet langer schade aanrichten.

4. Installatie van een ventilatiesysteem

Goede ventilatie is essentieel om vochtproblemen te voorkomen. We hebben het dan niet over opstijgend vocht, maar wel over condensatievorming. Dat is een typisch probleem in natte ruimtes, zoals de keuken, de badkamer en de waskamer, maar het komt ook vaak voor in slaapkamers. Ventilatie voert de overtollige waterdamp in de lucht af en voorkomt dat die damp kan neerslaan op de muren. Op die manier voorkom je vochtplekken en elimineer je de kans op schimmel.

Vochtbestrijding moet door professionals gebeuren

Het probleem van hygroscopische zouten is te groot om zelf aan te pakken. Ze kunnen ernstige problemen veroorzaken in huis en pak je het onderliggende vochtprobleem niet goed aan, dan maak je de situatie alleen maar erger.

Onze experts kunnen de situatie grondig analyseren, de bron van het vochtprobleem identificeren, en we bieden een effectieve oplossing aan om de zouten te verwijderen en verdere schade te voorkomen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend gesprek.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing