Vorstschade aan de gevel

Vorstschade aan de gevel
Geschreven op 13 december

Vorstschade, het is een bijna onvermijdelijk probleem. In Vlaanderen regent het vaak en in de winter krijgen we te maken met vriestemperaturen. Dat is een schadelijke combinatie voor je gevel. De bakstenen krijgen kleine scheurtjes en barstjes en je krijgt kapotte voegen. Op die manier kan water binnendringen in je woning, met vochtproblemen tot gevolg. Wat kan je doen tegen vorstschade aan de gevel? Je leest het hier.

Last van vochtproblemen aan de buitenmuren? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaat vorstschade aan de gevel?

Vorstschade aan de gevel komt vaak voor in Vlaanderen. Dat hoeft niet te verbazen, we krijgen met erg uiteenlopende weersomstandigheden te maken. Vorstschade ontstaat door de jaren heen. Bakstenen nemen via kleine poriën water op. Hoe ouder de baksteen, hoe poreuzer het bouwmateriaal wordt en hoe makkelijker het water opneemt.

Het probleem vormt zich echter tijdens periodes van vorst. Dan bevriest het regenwater in de baksteen en zet het uit. Zo ontstaan kleine scheurtjes in de baksteen. De gevel kan zo nog meer water vasthouden waardoor nog grotere scheuren ontstaan in de volgende winter. Het probleem doet zich vooral voor bij zachte steensoorten.

Waarom moet vorstschade aan de gevel hersteld worden?

Langs die scheurtjes en barstjes in de bakstenen kan water binnendringen tot in de binnenmuren van je woning. Vorstschade leidt met andere woorden altijd tot vochtproblemen. Men heet dit doorslaand vocht. Hetzelfde fenomeen doet zich bovendien voor bij voegen. Ook in voegen kunnen barsten en scheuren ontstaan die vervolgens water doorlaten. Vorstschade is dus niet onschuldig en moet aangepakt worden.

Hoe herstel je vorstschade aan de gevel?

De gevel reinigen

Het eerste wat moet gebeuren is de gevel grondig reinigen. Dat is belangrijk voor een succesvolle gevelimpregnatie. De gevel kan gereinigd worden met een hogedrukreiniger, maar het is belangrijk dat alle algen, mossen en ander vuil effectief weggehaald zijn.

Voegen en bakstenen herstellen na vochtschade aan de gevel

Vervolgens moet de gevel eerst hersteld worden. Kapotte voegen moeten weggehaald en daarna hervoegd worden. Het is mogelijk dat de nieuwe voegen een helderdere kleur hebben dan de oude voegen. Om dat te vermijden kan je ervoor kiezen om meteen de hele gevel te hervoegen. Ook kapotte bakstenen die veel vocht doorlaten moeten een vervanger krijgen.

De gevel impregneren

En tot slot moet de gevel geïmpregneerd worden. Men noemt dit ook een hydrofuge. Onze vakmannen zullen een kleurloos, transparant vochtwerend middel op de gevel aanbrengen. Dat middel dringt binnen in de bakstenen en voegen en vormt een ondoordringbare barrière. Regenwater zal na de gevelimpregnatie parelen op de bakstenen en naar beneden druppelen, alsof je gevel uit glas zou bestaan. De regen zal zo dus niet langer kunnen binnendringen in je gevel en geen vorstschade veroorzaken. Zo kan je de bakstenen waterdicht maken.

Wat zijn de voordelen van een hydrofuge na vorstschade aan de gevel?

Een hydrofuge heeft, naast het voorkomen van vorstschade, nog enkele extra voordelen. Aangezien de bakstenen niet langer water zullen vasthouden, kunnen zich ook niet veel mossen en algen aan de gevel kunnen hechten. Je gevel zal er dus als nieuw blijven uitzien. Verder zal ook vuil, zoals zand, bij elke regenbui weggespoeld worden. Je hoeft de gevel met andere woorden niet te onderhouden, dat doet de regen in jouw plaats.

Water-Dicht herstelt vorstschade aan de gevel

Heb je te maken met vorstschade aan de gevel? Dan moet je de gevel herstellen en impregneren om doorslaand vocht in het interieur te voorkomen. De vochtexperts van Water-Dicht komen graag bij je langs om de vorstschade aan je gevel te analyseren en een gepaste behandeling op te starten. Zo is je gevel terug waterdicht en hoef je je geen zorgen te maken over toekomstige vochtproblemen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing