Bakstenen waterdicht maken

Bakstenen waterdicht maken
Geschreven op 4 juni

Hoe maak je van een gewone baksteen een waterdichte baksteen? Een baksteen is in principe zeer poreus van aard wat betekent dat er niet alleen bij oude gebouwen, maar ook bij nieuwbouwprojecten vochtproblemen kunnen ontstaan. Maar hoe los je deze dan op?

De baksteen: de eigenschappen

Een baksteen wordt gemaakt van klei en getransformeerd in een keramisch product door het te bakken op een temperatuur tussen de 850 en 1200 graden Celsius. Een baksteen is een erg duurzaam product, want het gaat enorm lang mee.

Dankzij dit sterke materiaal blijven er al oude kastelen en historische gebouwen al eeuwenlang overeind! Aan de samenstelling van het materiaal kan je zelfs zien in welke tijd de baksteen in kwestie geproduceerd is, omdat de samenstelling en vormen door de eeuwen heen vaak gewijzigd werden.

De kleur van de baksteen wordt ook de verschillende factoren beïnvloedt: de samenstelling van de klei en het type bakproces. Wanneer er meer ijzer in de samenstelling wordt toegevoegd, zal de steen eerder rood kleuren. Zit er amper ijzer in? Dan zal de baksteen een gele kleur krijgen. Als de steen op een erg hoge temperatuur wordt gebakken, kleurt die paars. Bakken met minder zuurstoftoevoer zorgt voor een egalere grijsblauwe steen, terwijl extra oxiderend bakken een erg gekleurde baksteen als resultaat heeft.

Waarom is een baksteen niet waterdicht?

Een baksteen mag dan wel erg duurzaam en sterk materiaal zijn, waterdicht is het zeker niet. Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen. Ook de cementspecie die tussen de bakstenen wordt gemetseld brengt meestal ook geen soelaas. Zo’n dichtgemetselde muur zal zelfs het vocht opzuigen en vanuit de bodem naar omhoog trekken. Niet alleen vocht trekt in de muren, maar ook vuil vindt een weg tussen de bakstenen.

→ Last van doorslaand vocht op de bakstenen muur?Contacteer ons voor een gratis analyse

Poreuze baksteen: de gevolgen

In de structuur van de baksteen en zijn metselwerk zitten duizenden kleine gaatjes. Als deze worden blootgesteld aan wind en regen, zullen deze zich vullen met vocht, wat na een bepaalde tijd voor problemen zorgt.

Het water dat in deze kleine gaatjes sijpelt, zal bij vriesweer uitzetten en barstjes veroorzaken in het metselwerk. Daarnaast kan het water zich een weg banen tot onder het dak. Is je zolder niet goed verlucht? Dan zal je dit merken aan de bepleistering of de verf die blazen gaat vertonen of zal afbladderen.

Heb je last van dit soort vochtproblemen? Water Dicht kan je daarmee helpen! Onze experts komen graag bij je langs om de situatie te inspecteren en de mogelijke oplossingen met jou te overlopen. Contacteer ons nu!

Hoe maken we bakstenen waterdicht?

Jouw bakstenenen muren waterafstotend maken? Dat doen we door bepaalde vochtwerende producten te impregneren in de gevel, waardoor die weer volledig waterdicht wordt. Ofwel ga je hierbij voor een product dat het vocht blokkeert, maar je muur nog wel laat ademenen. Ofwel kies je voor eentje die het water volledig afstoot en niet ademend werkt: bij de tweede moet je zorgen voor een goede ventilatie van de spouw.

De keuze van het specifieke product laat je best over aan een specialist: zij weten precies welke product het beste is voor jouw bakstenen muur en hebben ook de kennis om dit zorgvuldig en met precisie aan te brengen. De experts van Water Dicht komen graag bij je langs om het vochtprobleem te onderzoeken en de beste oplossing uit te kiezen. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing