Wat is de droogtijd van nieuwbouwwoningen en hoe vocht vermijden?

Wat is de droogtijd van nieuwbouwwoningen en hoe vocht vermijden?
Geschreven op 23 juli

Bent u één van de gelukkigen die een geheel nieuwe woning gaat betrekken? Dan zijn er naast de eventuele extra renovaties nog zaken waar u aan dient te denken. Eén daarvan is de droogtijd van een nieuwbouwwoning. Elke woning dient namelijk een tijdje goed uit te drogen na de bouw, omdat er tijdens de bouw veel met water wordt gewerkt.

Denk aan het metsel- en voegwerk, pleisterwerk, beton en cement: al deze materialen bevatten water. In landen als België is het helemaal belangrijk om rekening te houden met een droogtijd, omdat het natte weer ook inspeelt op de vochtigheidsgraad die in de materialen aanwezig is.

In dit artikel vindt u meer over de beste droogtijd van een nieuwbouwwoning en hoe u dit eventueel kunt bespoedigen.

Waarom dient een nieuwbouwwoning goed uit te drogen?

Elke woning bevat een bepaalde hoeveelheid vocht. Maar bij een nieuwbouwwoning ligt dit percentage nog heel hoog, omdat de woning pas is opgeleverd. Dat betekent dat vele materialen nog nat kunnen zijn en daardoor het vochtgehalte in het gehele pand hoog ligt

Trekt u te vroeg in een nieuwbouwwoning? Dan kunt u geconfronteerd worden met diverse vervelende problemen. U kunt vocht in uw binnenmuren hebben, waardoor verven en stuken ingewikkeld wordt door een gebrek aan een goede hechting. U zult dus het beste een poos wachten, alvorens u uw intrek neemt in een huis. Zo voorkomt u ook dat uw spullen beschadigd raken.

Bel voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

Wat is de beste droogtijd voor een nieuwbouwwoning?

De droogtijd is afhankelijk van enkele factoren, zoals het soort materiaal waar het om gaat maar ook de weersomstandigheden. Vanzelfsprekend zal een woning in de zomer een stuk sneller uitdrogen, dan in een regenachtige herfst. U kunt wel enkele standaard tijden aanhouden voor verschillende materiaalsoorten.

Grove materialen zoals beton en pleisterwerk drogen gemiddeld elke maand 1 centimeter uit. Is uw muur bijvoorbeeld 8 centimeter dik, houdt dan zeker rekening met een droogtijd van 8 maanden. Ga uit van het dikste onderdeel van uw woning om op safe te spelen. Daarna zullen deklagen zoals plamuur uit moeten drogen, dit duurt ongeveer 3 maanden om vochtproblemen te voorkomen.

Vraag uw gratis advies aan →Contacteer ons voor uw vochtbestrijding

Manieren om vocht te bestrijden nadat u in uw nieuw huis woont

U kunt het proces zelf wel bespoedigen. Er bestaan zogeheten bouwdrogers, die u in uw woning kunt plaatsen om alle materialen sneller uit te laten drogen. Deze apparaten zuigen als het ware vocht uit de lucht, waardoor de relatieve luchtvochtigheid op een laag peil wordt gehouden. In de winter kunt u bouwdrogers met een warmtecomponent gebruiken, zodat de lucht droog blijft.

Na uw intrek is het vooral van belang te zorgen voor zeer goede ventilatie. Dit zorgt voor een continu aan- en afvoer van vochtige en droge lucht, zodat de materialen de kans krijgen goed uit te drogen.

Water-Dicht Vochtbestrijding kan in elk geval bij u langskomen om u van goed advies te voorzien met betrekking tot het vochtgehalte in huis. Daarna kunnen wij voor u passende maatregelen treffen, om dit zo snel mogelijk op een goed en gezond peil te krijgen.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing