Vochtbestrijding: vochtproblemen, behandeling & prijzen

Vochtbestrijding: vochtproblemen, behandeling & prijzen
Geschreven op 28 september

Vochtbestrijding is een verzamelterm voor zeer veel behandelmethoden, die allemaal een bepaald vochtprobleem uit de wereld helpen. Het kan soms erg lastig zijn om in te schatten waarom u vocht in huis heeft, laat staan dat het eenvoudig is om zelf de juiste behandelmethode te bepalen.

Daarom hebben wij een handige lijst voor u samengesteld met de meest voorkomende vochtproblemen die wij behandelen, inclusief de bijpassende behandelmethoden. Heeft u vragen? Bel ons gerust op 0800/61.667, wij staan altijd klaar met advies en hulp.

1. Vochtprobleem: opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door vocht dat via lagere etages uw muren binnensluipt. In de meeste gevallen gaat het dan om grondvocht, maar het kan ook sijpelwater zijn na een fikse regenbui. Daarna zal het langzaam stijgen naar hogere verdiepingen, wanneer de lagere oppervlakken verzadigd raken met vocht.

Opstijgend vocht begint veelal in kelders of op de begane grond wanneer er problemen zijn met de spouwmuur. Omdat grondvocht diverse mineralen en chemicaliën bevat, kunt u door opstijgend vocht ook te maken krijgen met muurzouten of salpeter.

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Opstijgend vocht kan behandeld worden door muurinjectie, muuronderkapping, het herstellen van een spouwmuur of het aanbrengen van een waterkering.

→ Last van vocht in huis?Contacteer ons voor een gratis analyse

2. Vochtprobleem: condens en schimmel

Condensatie ontstaat in ruimtes met een relatief hoge luchtvochtigheid. Dit houdt in dat de lucht veel waterdamp bevat. Beschikt de betreffende ruimte echter niet over voldoende ventilatie? Dan zal de waterdamp geen uitweg vinden en condenseert het bijgevolg tegen muren en plafonds aan.

Blijven deze oppervlakken lang nat? Dan kan dit vervolgens ontaarden in schimmels. Lees meer over schimmels en condensatie.

Oplossingen voor condens en schimmel

Condensatieproblemen en schimmels kunnen behandeld worden door de installatie van een ventilatiesysteem of het herstellen van isolatiematerialen in geval van koudebruggen. 

Bel nu voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

3. Vochtprobleem: een vochtige kelder

Een vochtige kelder kan omwille van uiteenlopende redenen ontstaan. Sijpelwater dat naar binnen komt, grondwater dat binnentreedt, lekken die voor wateroverlast zorgen, afdichtingen die niet goed waterdicht zijn en ook condensatie behoort tot de mogelijke problemen.

Een kelder is een belangrijke ruimte die u het beste zo droog mogelijk houdt, omdat een natte kelder ook nog eens opstijgend vocht tot gevolg kan hebben. Bovendien vormt een kelder een onderdeel van de fundering van uw woning.

Oplossingen voor een vochtige kelder

Een vochtige of natte kelder kan behandeld worden door muurinjectie, kelderdichting of kelderdrainage. Contacteer ons voor advies op maat.

Opstijgend vocht

4. Vochtprobleem: doorslaand vocht

Doorslaand vocht is het fenomeen waarbij een natte gevel zorgt voor vochtige binnenmuren. Bijvoorbeeld bij veel regenval en een gevel die slecht uitdroogt, kan dit voor veel ellende zorgen. Doorslaand vocht ontstaat vooral wanneer een lang niet onderhouden gevel poreus is geworden. Ook kunnen beschadigingen aan de gevel een rol spelen. Lees hier meer over doorslaand vocht.

Oplossingen voor doorslaand vocht

Doorslaand vocht kan behandeld worden via hydrofuge, gevelbekleding of het aanbrengen van vochtwerende verf. Contacteer ons voor advies op maat.

5. Zijn er premies waar u in 2020 aanspraak op kunt maken?

Een behandeling tegen vochtproblemen kan prijzig zijn, zeker als er nog niets aan de situatie is gedaan. Gelukkig bestaan er premies om een deel van de kosten voor u te dekken, indien de behandeling onder een bepaalde categorie valt. De Vlaamse Renovatiepremie biedt u mogelijkheden, om geld terug te krijgen voor renovatiewerken die verband houden met vochtbestrijding.

5.1 De overkoepelende Vlaamse Renovatiepremie 2020

De overkoepelende Vlaamse Renovatiepremie vervangt sinds 2020 de oude renovatie- en verbeteringspremie in Vlaanderen. U kunt de oude premies dus niet meer aanvragen, tenzij u al het eerste deel van deze premie(s) heeft ontvangen. U kunt dan binnen een periode van maximaal twee jaar nog een tweede aanvraag indienen. Het is wel belangrijk dat u dit voor 31 januari 2021 doet. De werken die nu in aanmerking komen voor deze premie zijn als volgt:

  • Werkzaamheden die gericht zijn op vochtbestrijding in houten draagvloeren
  • Werkzaamheden aan het dak van uw woning
  • Werkzaamheden aan muren en plafonds wanneer dit met vocht te maken heeft, bijvoorbeeld ter bestrijding van vochtplekken, schimmels, huiszwam, salpeter en muurzouten
  • Werkzaamheden ter bestrijding van vocht in ondergronds gelegen ruimten zoals de kelder, kruipruimte of fundering
  • Werkzaamheden waarbij pleisterwerk en vochtwerende verf wordt aangebracht, zowel binnen als buiten

Welke bedragen kunt u precies krijgen via de Vlaamse Renovatiepremie?

Indien u gebruik wilt maken van de Vlaamse Renovatiepremie, dan dient u in ieder geval facturen te kunnen overleggen van een erkende aannemer. Het totaal dient minimaal 2.500 euro te bedragen, wilt u in aanmerking komen voor de premie.

U kunt dan 20% of 30% van het totaalbedrag terugkrijgen, dit is afhankelijk van de categorie waarbinnen de werkzaamheden vallen. De maximumbedragen die u kunt krijgen zijn vastgesteld op 3.333 euro wanneer u 30% krijgt, bij 20% is het maximale bedrag 2.500 euro.

5.2 Lokale premie: is dat mogelijk?

Indien u geen aanspraak kunt maken op de Vlaamse Renovatiepremie, dan kan het mogelijk zijn dat u alsnog een premie via uw lokale overheid kunt krijgen. Deze verschillen echter per gemeente en gewest, u kunt dan even op de website van uw gemeente kijken of er allicht premies bestaan die u kunnen voorzien van financiële bijstand.

6. Richtprijzen voor vochtbestrijding

Het is voor ons zeer lastig om algemene prijzen op te geven voor werkzaamheden die gericht zijn op vochtbestrijding, omdat elke situatie maatwerk vereist. U kunt in ieder geval wel uitgaan van de volgende richtprijzen:

Behandelmethode
Prijs
Ventilatiesysteem plaatsen vanaf € 1500 tot € 6000
Muren onderkappen tegen opstijgend vocht
vanaf € 120 - 150 per lopende meter
Muurinjectie tegen opstijgend vocht vanaf € 100 - € 150 per lopende meter
Impregneren van gevel vanaf € 10 tot € 35 per m²
Wijzigen van gevelbekleding vanaf € 50 tot € 300 per m²
Kelderdichting plaatsen vanaf € 4000 - € 10.000

7. Andere vochtproblemen bestrijden

Naast deze 4 hoofdcategorieën zijn er nog talloze andere vochtproblemen denkbaar zoals lekkages, beschadigingen in materialen, problemen met isolatie en een dak dat lekt.

Elk vochtprobleem heeft één of meerdere behandelmethoden. De beste oplossing voor uw probleem kunnen we bepalen door een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose. Houd er ook rekening mee dat soms meerdere vochtproblemen een rol kunnen spelen waardoor er ook meerdere behandelmethoden parallel dienen te worden toegepast.

Nadat wij de gratis vochtdiagnose voor u hebben uitgevoerd, kunnen wij u precies vertellen welke methoden in uw geval succes zullen hebben en uiteraard ook hoeveel de behandeling u zal kosten.

Meer informatie? Bel Water-Dicht Vochtbestrijding via ons gratis nummer 0800/61.667 of stuur ons een e-mail. Ons team helpt u graag verder!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing