Vochtbestrijding en funderingsproblemen

Vochtbestrijding en funderingsproblemen
Geschreven op 20 oktober

Vochtbestrijding en funderingsproblemen zijn twee problemen die vaak hand in hand gaan en een grote impact kunnen hebben op de structuur en levensduur van een gebouw. In dit artikel duiken we dieper in de wisselwerking tussen vochtproblemen en funderingsproblemen en vertellen we je over de beste oplossingen om die problemen te voorkomen en aan te pakken.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

De fundamenten van funderingsproblemen

Voordat we de relatie tussen vochtbestrijding en funderingsproblemen verkennen, is het belangrijk om te begrijpen wat funderingsproblemen zijn en welke gevolgen ze kunnen hebben voor een gebouw.

Funderingsproblemen veroorzaken schade aan de fundering van een gebouw. Dat kunnen scheuren in beton of metselwerk zijn, maar ook een verzakking van de fundering of eventuele verschuivingen. Dat soort problemen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de bodemgesteldheid, trillingen, gebrekkig ontwerp en, relevant voor dit artikel, vocht.

De funderingsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor een gebouw, zoals structurele instabiliteit, scheefstand en scheurvorming in de muren. Geen goed nieuws natuurlijk, want zulke reparaties brengen hoge kosten met zich mee. In sommige gevallen moet het gebouw zelfs afgebroken worden. Het is dus van cruciaal belang om funderingsproblemen serieus te nemen en proactieve maatregelen te nemen om ze te voorkomen.

De invloed van vocht op funderingsproblemen

Vocht is een van de belangrijkste oorzaken van funderingsproblemen. Het kan op verschillende manieren bijdragen aan de verslechtering van een fundering:

1. Bodemuitzetting

Een van de meest voorkomende manieren waarop vocht funderingsproblemen veroorzaakt, is door bodemuitzetting. Wanneer de grond onder en rondom een gebouw verzadigd raakt met vocht, zet die grond uit. Dat kan leiden tot druk op de fundering, wat scheurvorming en verzakking veroorzaakt.

2. Bodeminklinking

Aan de andere kant kan droogte leiden tot bodeminklinking. Uitgedroogde grond krimpt en creëert ruimte onder de fundering. Dit kan op zijn beurt leiden tot instabiliteit en scheurvorming.

3. Hydrostatische druk

In gebieden met een hoog grondwaterpeil kan hydrostatische druk een ernstig probleem zijn. Wanneer het grondwater stijgt als gevolg van hevige regenval, kan het tegen de fundering drukken en die verzwakken.

4. Schimmel

Vocht in de kelder of rond de fundering kan leiden tot schimmelgroei, wat op zijn beurt de fundering kan aantasten. De schimmeldraden waarmee schimmels zich voortplanten, kunnen namelijk tot diep in de bouwmaterialen doordringen.

Preventie en oplossingen voor vochtgerelateerde funderingsproblemen

Nu we begrijpen hoe vocht funderingsproblemen kan veroorzaken, vertellen we je welke preventieve maatregelen en behandelingsmethoden er zijn om funderingsproblemen door vocht te bestrijden.

Kelderbekuiping voor optimale bescherming

Een kelderbekuiping is een uitstekende behandeling tegen vochtgerelateerde funderingsproblemen. Deze techniek omvat het aanbrengen van waterdichte coatings op keldermuren en het gebruik van waterdichte membranen om te voorkomen dat water binnendringt.

Dankzij die waterdichte coatings op de binnen- en buitenmuren van de kelder creëer je een nieuwe barrière tegen vocht. Dit vermindert het risico op infiltratie aanzienlijk. Een kelderbekuiping is bijzonder effectief en gaat erg lang mee.

Ventilatie tegen funderingsproblemen door vocht

Goede ventilatie in vochtige ruimtes zoals kruipruimtes en kelders helpt om de luchtvochtigheid te verminderen. Dit vermindert de kans op condensatie en schimmelgroei. Het gebruik van luchtontvochtigers is ook een effectieve manier om de luchtvochtigheid op een optimaal niveau te houden.

Drainagesystemen voor effectieve vochtbeheersing

Het installeren van een doeltreffend drainsysteem is een belangrijke preventieve stap om vocht weg te leiden van de fundering. Er zijn verschillende soorten drainagesystemen beschikbaar, waaronder:

1. Regenafvoeren: regenafvoersystemen leiden regenwater weg van de fundering door middel van goten en pijpen. Het voorkomt dat regenwater zich ophoopt en druk uitoefent op de funderingsmuren. Wanneer de grond afloopt richting de muren van je woning, is dit een goed idee.

2. Grondwaterafvoer: als het grondwaterpeil hoog is, kan het installeren van grondwaterafvoersystemen zoals drainagesleuven of -buizen helpen om overtollig grondwater af te voeren en de druk op de fundering te verminderen.

Maaivelddichting

Maaivelddichting betekent dat we ter hoogte van de graslijn een waterdichte barrière gaan aanbrengen tussen de toplaag van de bodem enerzijds en anderzijds de fundering en de muren.

Hoe kan je funderingsproblemen door vocht herkennen?

Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter. Daarom raden we aan om regelmatig je woning te controleren op sporen van funderingsproblemen of vochtproblemen. Let op tekenen zoals:

  • Scheuren in muren of vloeren
  • Ongelijke vloeren
  • Schimmelgroei
  • Voelbare vochtigheid in kruipruimtes of kelders

Doe bij funderingsproblemen altijd een beroep op professioneel advies

Raadpleeg een expert op het gebied van funderingsproblemen en vochtbestrijding voor een grondige evaluatie van je gebouw en om advies te krijgen over de beste preventieve maatregelen. Wanneer je dit soort problemen niet goed aanpakt, krijg je later met nog grotere vochtproblemen te maken. Dat kan leiden tot grote stabiliteitsproblemen met de funderingen.

Water-Dicht: jouw partner in vochtbestrijding

Wanneer je geconfronteerd wordt met vochtproblemen, kan je terecht bij ons toegewijde team van experts. Contacteer ons voor een vrijblijvende, uitgebreide inspectie van je woning. Samen bouwen we aan een solide toekomst voor je huis.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing