Vocht in de muur door lekkage? Wat moet je weten?

Vocht in de muur door lekkage? Wat moet je weten?
Geschreven op 7 november

Vochtproblemen hebben tal van oorzaken. Ook een lekkage kan voor vocht in de muur zorgen. Maar hoe kan je nu weten dat een lek de boosdoener is? En hoe wordt de vochtschade veroorzaakt door de lekkage precies hersteld? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over vochtproblemen door lekkages.

Ook last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe herken je vocht door lekkages?

Vocht heeft veel oorzaken

Een vochtplek op de muur kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er bijvoorbeeld opstijgend vocht. Water uit de ondergrond klimt dan naar boven in de bakstenen van je woning en veroorzaakt zo vochtproblemen. Wanneer de gevel niet meer waterdicht is, kunnen regendruppels via barsten en scheurtjes de binnenmuren bereiken. Men spreekt dan van doorslaand vocht. En wanneer je natte ruimtes, zoals de keuken en de badkamer, niet genoeg verlucht, dan kunnen condensproblemen opduiken.

De signalen van een vochtprobleem door lekkage

Maar ook een simpele lekkage kan voor vochtproblemen in je woning zorgen. Het is niet altijd gemakkelijk om de precieze oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Bij elk vochtprobleem zal je eerst een muffe geur en een natte plek op de muur opmerken. Vaak komt daar na verloop van tijd ook schimmel bij kijken. Om te weten of je met een lekkage te maken hebt, moet je het lek proberen te lokaliseren.

Dat doe je door na te gaan of er leidingen lopen op de plaats waar het vochtprobleem zich voordoet. Is dat het geval, dan moet je de buitenmuur bekijken, indien mogelijk. Bevindt zich dezelfde vochtplek op de gevel of merk je mossen en algen op die plek, dan is een leidinglek waarschijnlijk.

Schakel een vochtexpert in om het lek op te sporen

Belangrijk: om helemaal zeker te zijn dat een lekkage aan de oorsprong van het vochtprobleem ligt, moet je een beroep doen op een vochtexpert. Enkel een professional heeft de nodige apparatuur om de precieze oorzaak van het vocht te achterhalen. Hij of zij kan ook uitsluiten dat er andere vochtproblemen spelen in je woning.

Een juiste diagnose is belangrijk, want enkel dan kan de gepaste behandeling voorgesteld worden om komaf te maken met het vocht.

Hoe ontstaan vochtproblemen door lekkages?

Wanneer een lekkage in een leiding optreedt, ontsnapt het vocht en zullen de bakstenen het water opnemen. Met vochtproblemen tot gevolg.

Meestal is een gebrek aan onderhoud de oorzaak van een lek. Het gaat dan niet alleen om oude, beschadigde leidingen, maar ook om slecht onderhouden daken en afvoergoten. Wanneer de regengoot scheurtjes vertoont, zal het water langzaam maar zeker binnensijpelen in de buitenmuur. Na verloop van tijd kan dat ook binnen voor vochtplekken zorgen. Die vochtproblemen kunnen zich snel verspreiden. Het is dan soms niet meer duidelijk waar het lek zich precies bevindt.

Hoe wordt vocht door lekkage verholpen?

Natuurlijk moet het lek zelf eerst hersteld worden. De gebroken leiding of de beschadigde afvoergoot wordt vervangen of gerepareerd. Daarna moet de muur de tijd krijgen om uit te drogen. Het is tijdens die droogteperiode belangrijk om de ruimte regelmatig te verluchten. Zo versnel je het droogproces. Afhankelijk van de ernst van de lekkage moet je rekenen op 2 tot 4 maanden droogtijd. Pas wanneer de muur terug helemaal droog is, mag je opnieuw beginnen te schilderen of behangen.

Lijkt de muur maar niet uit te drogen? Dan is er misschien een ander, onderliggend vochtprobleem. Was het lek zo ernstig dat er structurele schade is ontstaan in een muur? Dan zal je herstellingswerken moeten laten uitvoeren.

Last van vocht door een lekkage? Water-Dicht helpt je uit de nood

De experts van Water-Dicht weten hoe ze vocht door lekkage moeten aanpakken. Wij hebben de nodige kennis en ervaring in huis om de vochtproblemen in je woning zorgvuldig en correct te verhelpen.

Onze professionals komen graag bij je langs om de situatie te bekijken en de nodige testen uit te voeren. Daarna bespreken we een plan van aanpak en gaan we zo snel mogelijk aan de slag. Wil je meer informatie of een afspraak? Contacteer ons vandaag nog!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing