Ongezonde lucht in huis. Wat te doen?

Ongezonde lucht in huis. Wat te doen?
Geschreven op 24 juli

Veel woningen hebben te maken met een ongezonde lucht in huis. Maar wat kunt u hieraan doen? Ongezonde lucht heeft namelijk een nadelig effect op uw gezondheid én die van uw gezin. Dat komt omdat deze vervuilde lucht kan bestaan uit stikstof- en koolstofdioxide, maar ook uit schimmels en fijnstof. Wat kunt u doen om ongezonde lucht in huis te voorkomen?

Hoe ontstaat ongezonde lucht in de woning?

Elke woning heeft vervuilde lucht. Deze komt vrij tijdens het koken, het doen van de dagelijkse huishoudelijke taken en doordat er in het huis wordt “geleefd”. Zeker als er niet voldoende maatregelen worden getroffen op het gebied van verluchting en ventilatie, kan de ongezonde lucht in de woning blijven hangen met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Gezondheidsklachten veroorzaakt door vervuilde lucht in huis kunnen zich uiten als:

- irritatie van de slijmvliezen (ogen, keel en neus)
- verkoudheidsklachten zoals hoesten en een benauwd gevoel
- hoofdpijn
- een verminderde concentratie
- een toename van onderliggende aandoeningen zoals hart- en vaatproblemen

Een gezonde luchtkwaliteit is dus van belang voor een optimaal leefklimaat. Maar als u ongezonde lucht in huis heeft, wat kunt u er dan aan doen? Gelukkig zijn er voldoende maatregelen die u kunt nemen om ongezonde lucht in huis te voorkomen. We hebben een aantal handige tips en adviezen voor u op een rij gezet.

Last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Praktisch advies om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren

Af en toe een raam openzetten is niet voldoende om de ongezonde lucht in huis af te kunnen voeren. Aan de hand van de onderstaande adviezen kunt u zelf de juiste maatregelen nemen:

ventilatie en verluchting: één van de belangrijkste dingen in het voorkomen van vervuilde lucht in huis is een goede ventilatie. Af en toe luchten is daarvoor niet voldoende. De woning moet constant geventileerd worden om schadelijke stoffen in de lucht af te kunnen voeren. 

Door goed te ventileren voorkomt u tevens schimmelvorming in de badkamer of slaapkamer. De vochthuishouding blijft daardoor namelijk in balans. Daarnaast zorgt verluchting ervoor dat u minimaal in aanraking komt met fijnstof of andere schadelijke stoffen.

ventilatiesysteem controleren: laat regelmatig een controle uitvoeren door een expert op het gebied van vochtbestrijding en ventilatie. Zo weet u zeker dat uw ventilatiesysteem aan de huidige eisen voldoet en dat deze voldoende capaciteit heeft om de ongezonde lucht in huis te kunnen zuiveren of afvoeren. Denk hierbij aan ventilatieroosters of een automatisch ventilatiesysteem.

kamerplanten: ook kamerplanten hebben luchtzuiverende eigenschappen. Ze hebben het vermogen om zuurstof te produceren van Co2. Geschikte kamerplanten om ongezonde lucht in huis te kunnen verwijderen zijn bijvoorbeeld varens. Deze planten zorgen er tevens voor dat de luchtvochtigheid in balans blijft. Ook de monstera of de rubberplant houden de luchtkwaliteit in huis op hoog niveau.

kaarsen en kachels: pas op met het branden van kaarsen of het aansteken van de kachel of openhaard. Ze kunnen de luchtkwaliteit in huis namelijk behoorlijk verslechteren. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er geen kachels of kaarsen meer gebrand kunnen zorgen. Waak er in ieder geval voor dat er op het moment van branden voldoende geventileerd wordt. Hetzij door het raam op een kier te zetten of de afzuiging iets hoger in te stellen. Ook als de brandhaarden uit zijn is het goed om nog een aantal uren extra te ventileren.

Last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

schoonmaken: tijdens de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden is het van belang dat u schone poetsdoeken, dweilen of andere benodigdheden gebruikt. Zo voorkomt u dat schadelijke stoffen of bacteriën zich verplaatsen in plaats van dat ze worden verwijderd. Ververs het water regelmatig en gebruik voor elke ruimte, met name voor het sanitair, een aparte doek. Steek daarna alle doeken in de kookwas.

afzuiging koken: ook het gebruik van de afzuigkap is van groot belang tijdens het koken. Zodra water verdampt of boter smelt, komen er schadelijke stoffen vrij. Warm water verandert eenvoudig in condens waardoor de luchtvochtigheid in huis omhoog schiet. Dit kan weer schimmelvorming veroorzaken. Ook rook dat afkomstig is van het bereiden van vlees bevat schadelijke stoffen. Het belang van een afzuigkap tijdens het koken mag dus niet worden onderschat als u ongezonde lucht in huis wilt voorkomen.

air cleaners: maak gebruik van air cleaners of luchtreinigers. Deze kunt u eenvoudig in de woning plaatsen en halen de fijnstof of andere schadelijke stoffen uit de lucht. Een air cleaner werkt op elektriciteit en is voorzien van een filter die u eenvoudig kunt reinigen of vernieuwen. Zo houdt u de luchtkwaliteit in huis optimaal.

fijnstofmeters: wilt u zeker weten hoe het met de luchtkwaliteit in huis is gesteld? Dan zou u kunnen overwegen om een fijnstofmeter te plaatsen. Deze meters meten de kwaliteit van de lucht en geven een signaal af als deze onvoldoende of slecht is. U kunt dan direct actie ondernemen. Hetzij door het inschakelen van de luchtreiniger of door extra te ventileren.

Ongezonde lucht in huis? Laat de luchtkwaliteit beoordelen door een expert

Natuurlijk dragen bovenstaande maatregelen bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Toch kan het soms nodig zijn om meer maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld als de luchtvochtigheid in de woning continu te hoog is of als er zich schimmelvorming voordoet. Deze schadelijke lucht in huis veroorzaakt vervelende gezondheidsklachten die op en duur ernstige vormen aan kunnen nemen. Vrouwen die in verwachting zijn, kleine kinderen, ouderen en mensen met allergie lopen zelfs nog meer risico op gezondheidsproblemen door toedoen van ongezonde lucht.

In alle gevallen is het goed om dit te laten onderzoeken en beoordelen door een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen u niet alleen op de juiste manier informeren, maar kunnen het probleem van ongezonde lucht in huis ook verhelpen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van meer ventilatieroosters of het installeren van een automatisch ventilatiesysteem.

Deze kunnen worden geplaatst in een specifieke ruimte. Hierbij kunt u denken aan de badkamer, de kelder of de slaapkamers. Maar, dergelijke maatregelen kunnen ook het gehele huis voorzien van een goede luchtkwaliteit. Het meten van de vervuilde lucht door bijvoorbeeld fijnstof, NO2 of Co2 (stikstofdioxide en koolstofdioxide) gebeurd aan de hand van een uitgebreide analyse waarna er gepaste maatregelen kunnen worden genomen.



→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing