Natte ramen in huis? Wat is de oorzaak en hoe oplossen?

Natte ramen in huis? Wat is de oorzaak en hoe oplossen?
Geschreven op 6 augustus

Heb je last van vocht op de ramen en geen idee waar dit precies vandaan komt? Het zou wel eens kunnen dat je last hebt van condensvorming door een vochtprobleem.

Condensvorming: wat is het en hoe komt dit?

Condens zijn druppeltjes die vooral voorkomen op ramen, muren en spiegels. Condens kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij hangt het er vooral vanaf waar de condens zich precies hecht.

  • Slaat de condens aan op de binnenkant van het raam? Dan komt dit omdat de luchtvochtigheid in je woning te hoog is. Het vocht kan namelijk niet ontsnappen, waardoor dit zich gaat hechten op koude oppervlakken zoals dus het raam. De oplossing tegen dit soort condens? Ventileren, ventileren, ventileren!
  • Slaat de condens aan op de buitenkant van het raam? En gebeurt dit vooral ‘s ochtends? Condens op de buitenramen vormt allesbehalve een probleem. Sterker nog: het betekent zelfs dat je ramen goed geïsoleerd zijn!
  • Heb je last van condens tussen je dubbele beglazing? Dat heb je last van een lek in je dubbel glas. Dit kan veroorzaakt worden door slijtage, een glasbreuk of een fout met de plaatsing. Hier heb je meestal als enige oplossing om deze te vervangen.

Condensatieproblemen in huis? →Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Condens op de binnenmuren: oorzaken

Heb je last van condens op je binnenmuren én op je binnenramen? Dan heb je zoals hierboven al vermeld last van een veel te hoge luchtvochtigheid. Als je kookt, wast of zelfs ademt komt er warme vochtige lucht vrij. Kan deze niet ontsnappen? Dan hecht dit vocht zich op koude oppervlakken zoals muren, ramen en spiegels. Maar hoe komt het dan precies dat dit vocht niet kan ontsnappen?

1. Doordat er onvoldoende geventileerd wordt

Condens op de muren is een teken dat de vervuilde, vochtige lucht niet goed wordt afgevoerd en er onvoldoende verse lucht wordt ingevoerd. Ventileren is hier de boodschap! Begin in ieder geval met de ramen regelmatig open te zetten.

2. Je woning is te goed geïsoleerd

Helpt het niet om de ramen regelmatig open te zetten? Dan kan het dat je huis iets té goed geïsoleerd is en wat aanvullende ventilatie nodig is. Je kan dan kiezen voor een decentraal ventilatiesysteem. Oude woningen hebben hier minder last van omdat deze vaker beschikken over kleine kiertjes en spleten waar lucht naar buiten kan glippen.

3. Je hebt een ander vochtprobleem

Ook andere problemen zoals doorslaand of opstijgend vocht kunnen hier aan de oorzaak liggen. Bij doorslaand vocht krijg je vochtige muren doordat de regen via de buitenmuren naar binnen trekt. Bij opstijgend vocht komt het grondwater via de muren naar boven. Dit zijn grotere vochtproblemen die je niet oplost met ventilatie alleen. Hiervoor zijn methodes als muurinjectie of hydrofuge aangewezen.

Condensvorming? Water Dicht helpt je verder

Denk je last te hebben van condens, maar weet je niet goed waar het precies vandaan komt? Onze experts komen graag bij je langs om de situatie te analyseren en een gepaste oplossing voor te stellen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing