Hoe condensatie verwijderen uit dubbele beglazing?

Hoe condensatie verwijderen uit dubbele beglazing?
Geschreven op 23 juli

U kunt condens terugvinden op vrijwel elk enkel raam, indien er sprake is van een hoge luchtvochtigheid in combinatie met temperatuurverschillen binnen en buiten. U zult dan minuscule waterdruppeltjes waarnemen op het glas, wanneer dit in aanraking komt met de waterdamp.

Het is echter een heel ander verhaal, indien u last heeft van condens in dubbele beglazing. Deze worden al een poos gebruikt om een woning extra goed te kunnen isoleren en warmte- en energieverlies tegen te gaan. Maar soms kunt u in dubbel glas dus ook condens waarnemen en dit duidt doorgaans op een probleem met de ramen. In dit artikel meer informatie over condensatie bij dubbele beglazing.

Hoe ontstaat condensatie bij dubbele beglazing?

Voordat het condens uit dubbel glas kan worden verwijderd, is het zeer belangrijk om te weten hoe dit in de eerste plaats is ontstaan. Dit kan namelijk meerdere oorzaken betreffen. Eén ervan is een constructiefout, waardoor er ergens een niet-luchtdicht plekje zit. Ook kan er sprake zijn van slijtage, of een ongeluk met het raam waardoor een beschadiging is opgetreden.

Condens treedt dan op bij een verhoging van de temperatuur, in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Wanneer tussen de ramen sprake is van deze combinatie en het glas is koel, zult u dus ook condensatie waarnemen. De damp hecht zich dan aan het glas en wordt vloeibaar.

Bel voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

Hoe kunt u de kwaliteit van uw beglazing periodiek controleren?

In heel veel gevallen is het zeer moeilijk tot ronduit onmogelijk, om een mankement in dubbel glas waar te nemen met het blote oog. Ook kan condensatie niet altijd goed zichtbaar zijn, wanneer het glas al oud is bijvoorbeeld. U zult dan niet eens weten, dat er iets aan de hand is met uw ramen. U kunt in dat geval het beste een professional inschakelen.

Met behulp van speciale hiertoe bestemde technieken zoals een infraroodcamera om een thermisch beeld te creëren, kan de expert condensatie opsporen én de plek waar dit ontstaat. Verschillen in temperatuur worden op deze wijze handig blootgelegd en de oorzaak is daardoor al gauw vindbaar.

Vraag uw gratis advies aan →Contacteer ons voor uw vochtbestrijding

Is het nodig om condens in dubbel glas te verwijderen?

Wanneer u last heeft van condensatie bij dubbele beglazing, is het zeker van belang om hier iets aan te doen. De condensatie impliceert namelijk dat uw ramen niet goed meer werken, omdat de isolatiewaarde door het condens daalt. U bereikt daardoor niet meer de positieve effecten van dubbel glas, zoals het tegengaan van energieverlies.

Daarnaast is condens in uw raam natuurlijk ook niet bijster fraai. Door de ramen te repareren en de ruimte tussen de ramen weer te herstellen, heeft u weer goed werkende ramen die bijdragen aan de isolatiewaarde van uw woning. En u hoeft niet meer tegen waterdruppeltjes aan te kijken, wanneer u van het uitzicht wilt genieten.

Voorkom condensatie in dubbele beglazing

Condensatie in dubbel glas kan vaak al worden opgevangen met een goede verluchting in uw huis. Daardoor zal zowel de luchtvochtigheid als de temperatuur op een gezond peil blijven, zodat er ook geen sprake kan zijn van extreem vochtige lucht die in uw ramen terecht komt. Water-Dicht Vochtbestrijding kan u met dit vochtprobleem uiteraard goed helpen, bel ons gerust eens voor het doornemen van alle opties.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing