Kimnaad kelder dichten

Kimnaad kelder dichten
Geschreven op 15 januari

Vocht in de kelder, het is en blijft een algemeen voorkomend probleem in veel woningen. Vochtproblemen in de kelder zijn echter niet alleen te wijten aan de ouderdom van het huis. Ook recent gebouwde woningen kunnen hier last van hebben. Maar hoe vindt dat vocht een weg naar binnen? En hoe los je dat het beste op?

Vocht in de kelder: oorzaken

  • Wordt de kelder voldoende verlucht? Een slecht verluchte kelder kan zelfs bij nieuwbouw last krijgen van vocht. Het vocht vindt geen weg naar buiten en nestelt zich op de muren. Gevolg? Condens en schimmelvorming, vieze geurtjes en nog veel meer. Zorg dus ten eerste al zeker voor een goede verluchting.
  • Lekkende leidingen, vaak veroorzaakt door waterleiding, afvoer- of rioolbuis, ontstaat plots en zal snel voor veel schade kunnen zorgen. Komen het vochtproblemen niet geleidelijk, maar plots op een zeer snel tempo? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een lekkende leiding.
  • Een slechte afdichting van de kimnaad is vaak de boosdoener bij vochtproblemen. Waar er bij badkamers vocht door de kimnaad kruipt, zijn kelders dan weer de locatie waar het vocht naar binnentreedt via de kimnaad.

Wat is een kimnaad?

De kimnaad is de verbinding tussen vloer en muur. De onderliggende voegen zijn echter niet altijd volledig waterdicht waardoor het vocht zich tussen de kieren kan begeven en zich een weg kan banen naar andere ruimtes.

Om die vochtintreding te vermijden kunnen de kimnaden in jouw woning worden afgedicht. Vooral bij keldervloeren onder de waterspiegel is dit aan te raden. Het vocht van het grondwater oefent namelijk druk uit op de muren en vloer en zal dus zelfs door de kleinste kiertjes zich een weg naar binnen banen.

→ Lekkages in de kimnaad?Contacteer ons voor een gratis diagnose

Hoe dichten we een kimnaad?

Een kimnaad wordt meestal afgedicht met waterafdichtende middelen (voor badkamer of kelder). Voor de kelder kan je ook kiezen voor de kimnaad te injecteren. Hoe gaan we daarbij te werk?

Bij afdichting maken we de ondergrond eerst schoon. De kimnaad moet namelijk droog, stof en vetvrij zijn vooraleer we aan de slag kunnen. Daarna brengen we een afdichtingsmiddel als eerste laag aan. We wachten daarna niet tot het droog is en brengen er meteen een tweede laag op voor maximale hechting en afdichting. De vloer wordt als laatste behandeld met een coating.

Ga je voor injecteren om komaf te maken met je vochtproblemen in je kelder? Dan gaan we wat anders te werk. Hiervoor gaan we eerst boren in de kimnaad. Daarna maken we de kimnaad schoon. Nu gaan we gebruik maken van een harsmiddel totdat de kimnaad volledig gevuld is. Daarna brengen we een afdichtingsmiddel aan op de geboorde gaten en eindigen we zoals bij het afdichten met een coating.

Wil je graag een expert ernaar laten kijken of het werk aan een deskundige overlaten? Water-dicht heeft jarenlange ervaring in het oplossen van vochtproblemen. Onze experts komen graag eens langs voor een gratis vochtanalyse en geven je met plezier vrijblijvende deskundig advies. Contacteer ons of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing