Kelderinrichting: gebruik je kelder als leefruimte

Kelderinrichting: gebruik je kelder als leefruimte
Geschreven op 18 maart

Een kelder is bij de meesten een koude, ongezellige plek waar er alleen spullen en etenswaren worden opgeborgen. Maar dat hoeft het absoluut niet te zijn! Je kan jouw kelder gebruiken als bijvoorbeeld een hobbykamer, sportruimte, wijnkelder of zelfs speelruimte voor de kinderen! Het enige waar je zeker voor moet zorgen is dat de ruimte ontvochtigd is en voldoende geïsoleerd. En als kers op de taart: een gezellige inrichting!

Vochtproblemen detecteren en aanpakken

Wil je de kelder ook gebruiken als leefruimte? Check dan zeker of er geen al te grote vochtproblemen zijn te bespeuren. Kleine vochtproblemen zoals condens kunnen gemakkelijk verholpen worden via een correcte kelderventilatie of regelmatige verluchting. Heb je last van een groter vochtprobleem zoals plekken op de muur of schimmelvorming? Dan laat je beter een expert ernaar kijken.

Oorzaken en gevolgen van vochtproblemen

Hoe komen die vochtproblemen in de kelder? De meest voorkomende oorzaken zijn condensvorming en opstijgend vocht. Als het vochtigheidspercentage te hoog ligt (hoger dan het gemiddelde van 40 tot 60 procent), zal dit gevolgen hebben voor zowel uw woning, de spullen in de ruimte en zelfs uw gezondheid.

Als je last hebt van een vochtige kelder, kan dit je spullen in de kelder na een tijd namelijk ernstig beschadigen. Zorg dus zeker dat deze zijn opgelost alvorens je er waardevolle spullen gaat plaatsen. Ook is het nefast voor je gezondheid als je regelmatig in een vochtige ruimte leeft waar schimmelvorming ontstaan is. Als je voor lange tijd in een ruimte met schimmel leeft, kan dit je longen beschadigen en voor ademhalingsproblemen zorgen. Vooral mensen met astma zullen dit zeer snel merken.

Kelder voldoende isoleren

Als je de kelder als leefruimte wilt gebruiken, moet je er zeker voor zorgen dat de kelder een aangename temperatuur heeft. Is je kelder slecht geïsoleerd? Dan zal je veel sneller last hebben van warmteverlies en zal je energierekening veel hoger oplopen als je deze ruimte begint te verwarmen. Een goede isolatie van de keldermuren- of plafonds is in dit geval zeker een goede optie. Vraag hierbij eerst raad aan een expert voor jij zelf te werk gaat.

Geef je kelder een nieuwe bestemming

Eens je kelder voldoende vochtvrij is en op een correcte manier is geïsoleerd kan het leuke deel beginnen: inrichten! Een extra ruimte geeft zeker een toegevoegde aan je huis en kan je dus een volledig nieuwe bestemming geven. Zorg wel voor voldoende licht, aangezien er in de kelder weinig natuurlijk licht binnenkomt. Veel plezier!

Wil je je kelder gebruiken als opbergplaats of leefruimte? Water-Dicht zorgt ervoor!

Een extra ruimte in je woning is altijd handig! En je kelder kan daar perfect voor dienen. Zorg wel er zeker eerst voor dat deze ruimte geen vochtproblemen meer heeft en voldoende geïsoleerd is. Water-Dicht is vochtexpert en wil samen met jou zorgen dat je kelder helemaal klaar is voor gebruik!

Onze experts komen met plezier langs om de ruimte te checken, vochtproblemen te detecteren en jou het nodige advies te geven. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing