Condens op vloertegels: wat is hieraan te doen?

Condens op vloertegels: wat is hieraan te doen?
Geschreven op 8 september

Heeft u ergens in uw woning last van vochtige vloertegels? Dit is in principe helemaal niet vreemd, want in ieder huishouden is wel eens sprake van condensatie. Vooral in ruimten waarin u veel met vocht en water doet, want juist hier zal het vocht langer aanwezig blijven in de lucht in de vorm van waterdamp. In dit artikel lichten wij toe hoe condens op vloertegels kan ontstaan, of dit gevaarlijk is en wat u eraan kunt doen.

Wat is condens en hoe ontstaat dit?

Condensatie betreft het proces, waarbij vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken waardoor de waterdamp weer vloeibaar wordt. Dit is vooral in de badkamer snel te zien, met name tijdens koude wintermaanden.

Nadat u een bad of douche heeft genomen, kunt u een waas van vocht over uw spiegel en eventuele ramen zien. Idem geldt voor de badkamervloer.

De reden hiervan is altijd een gebrek aan ventilatie. Indien u namelijk beschikt over afdoende ventilatiemogelijkheden, dan wordt vochtige lucht snel afgevoerd en vervangen door droge en frisse lucht. Dit verschil kunt u merken, wanneer u tijdens het douchen een raam open laat. In ieder geval is condensatie op zichzelf niet heel storend, tenzij het een structureel fenomeen is.

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Schadelijke gevolgen van condensatie

Indien u in een bepaalde ruimte continu condens kunt zien, dan betekent dit dat deze ruimte de hele tijd over een hoge luchtvochtigheid beschikt. Wanneer de waterdamp condenseert tegen gladde oppervlakken zoals een vloertegel, dan is dit niet direct een probleem. Dit oppervlak kunt u immers gemakkelijk afnemen met een doekje.

Gaat het echter om een poreus oppervlak, zoals een muur of plafond? Dan kunt u door een te hoge luchtvochtigheid al snel in de problemen geraken. Het vocht zal namelijk tot diep in het materiaal trekken en dit van binnenuit week maken.

Dit resulteert uiteindelijk in beschadigde materialen en vaak ook zwarte schimmels, want schimmels groeien maar al te graag op vochtige oppervlakken.

Wat kunt u tegen condensatie doen?

Tegen condensatie bestaat echt maar één oplossing: ventilatie! Indien u enkel in één ruimte in huis last heeft van condens, dan kunt u dit vaak opvangen door simpelweg vaak een raam open te doen. Is het probleem grootschaliger of meer structureel van aard? Dan raden wij altijd aan, om in een mechanisch ventilatiesysteem te investeren.

Dit zorgt ervoor dat de vochtige lucht met waterdamp wordt afgevoerd, terwijl het systeem ook tegelijkertijd frisse lucht van buiten aanvoert. U kunt op die manier heel goed de luchtvochtigheid binnenshuis regelen en dit komt uw gezondheid ook alleen maar ten goede. Want een te hoge luchtvochtigheid kan veel klachten veroorzaken. Het beste voorkomt u dit natuurlijk.

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Water-Dicht lost snel en vakkundig condensatieproblemen op

Heeft u last van condens in huis en wilt u actie ondernemen? Bel dan meteen met het team van Water-Dicht. Wij komen zo snel als mogelijk een uitgebreide vochtdiagnose uitvoeren, daarna kunnen wij u uitleggen hoe wij het vochtprobleem het meest effectief kunnen bestrijden. Contacteer ons vandaag nog om meteen een afspraak te plannen.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing