Last van optrekkend vocht in Burst?

Optrekkend vocht ben je liever kwijt dan rijk. Het kan behoorlijke schade veroorzaken aan je woning in Burst. Gelukkig kan optrekkend vocht in Burst altijd aangepakt worden. We vertellen je hieronder hoe optrekkend vocht ontstaat en hoe je het kan bestrijden.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Wij komen gratis bij u langs voor een diagnose

Opstijgend vocht

Hoe ontstaat optrekkend grondvocht in Burst?

Opstijgend vocht (of optrekkend vocht) kan op meerdere manieren binnendringen in je woning.

Optrekkend grondvocht is water uit de ondergrond dat in contact komt met de bakstenen. Dat kan gebeuren wanneer de waterkering niet meer werkt naar behoren of wanneer de druk van het grondwater te hoog wordt.

Optrekkend vocht in de kelder in Burst

Optrekkend grondvocht is een typisch probleem in kelders. Ondergrondse ruimtes zijn dan ook erg vatbaar voor vochtproblemen. De vloer van een kelder bevindt zich namelijk meestal onder het niveau van het grondvocht. Vooral in nattere periodes kan dat wateroverlast veroorzaken.

De zwakste plek van de kelder is de zogenaamde klimnaad, de verbinding tussen de (betonnen) vloer en (bakstenen) wand. Een andere manier waarop vocht de kelder kan binnendringen, is via de vloer. Is de vloer van je kelder of kruipruimte niet van beton, dan kan de kelder onder water komen te staan na hevige regenval.

Optrekkend vocht op de begane grond in Burst

Daarnaast kan optrekkend vocht ook voorkomen op de begane grond. Om dezelfde redenen. Het water drukt tegen de bakstenen, die na verloop van tijd poreuzer worden en dus makkelijker water opnemen.

Ook last van vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose op 0800/61.667

Waarom moet je optrekkend vocht aanpakken?

Vocht is lang niet onschuldig. Door optrekkend grondvocht kunnen op termijn verschillende vochtproblemen ontstaan. Denk dan bijvoorbeeld aan schimmelvorming, corrosie en houtrot. In extreme gevallen kan het vocht zelfs een weg vinden naar hoger gelegen verdiepingen van het pand, via het metselwerk in de wanden en de vloeren.

Je woning loopt schade op door vochtproblemen. De muren en vloeren zullen mettertijd aangetast worden en daardoor stabiliteit verliezen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Ook zal verf uiteindelijk afbladderen en het behang van de muren beginnen loslaten, omdat het zich minder goed blijft hechten door de vochtige ondergrond. Als je niets onderneemt om het vochtprobleem aan te pakken, dan loop je het risico dat de fundering van je pand in Burst aanzienlijke schade oploopt.

Ook bestaan er gevaren voor de gezondheid van jezelf en je medebewoners, zeker wanneer je al last hebt van allergieën of aandoeningen aan de luchtwegen. Vochtige panden zijn namelijk de perfecte broedplaats voor schimmels en zwammen, die giftige sporen verspreiden in de lucht.

Hoe kan je optrekkend vocht bestrijden in Burst?

Gelukkig bestaat er een oplossing voor elk soort vochtprobleem, ook voor optrekkend vocht dus. Heb je onlangs vochtschade ontdekt in je pand? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te schieten. Hoe sneller je het vocht bestrijdt, hoe makkelijker en minder duur de behandeling zal zijn.

Opstijgend vocht Water-Dicht

Muurinjectie tegen optrekkend vocht in Burst

Muren injecteren is een populaire methode die in veel gevallen een geweldig resultaat boekt zonder extreme kosten. De behandeling bestaat in principe uit het injecteren van beschadigde en door vocht aangetaste oppervlakken met een speciaal waterafstotend middel, meestal in de vorm van een gel of hars. Injectie kan ook voor vele andere materialen worden gebruikt, zoals beton.

Onze vakmannen zullen gaten boren in de hele aangetaste oppervlakte, van zo’n twee centimeter breed en tot wel twaalf centimeter diep. Meestal worden de gaten onder een bepaalde hoek geboord. De gaten worden vervolgens geïnjecteerd met een vochtwerend product. Dat middel wordt opgenomen door het bouwmateriaal, hardt uit en vormt zo een ondoordringbare laag voor optrekkend vocht. Je wacht vervolgens enkele weken of maanden (afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem) totdat de muur helemaal droog is. Pas dan kan je opnieuw bepleisteren en beschilderen.

Maaivelddichting tegen optrekkend vocht in Burst

Zijn muurinjecties niet meer mogelijk omdat het vochtprobleem te groot geworden is? Dan moeten we kijken naar maaivelddichting of onderkapping als andere mogelijke oplossingen, afhankelijk van de situatie. In ieder geval is er dan een vorm van waterkering nodig bij het grondniveau.

Hier komen dan wel grotere werken aan te pas en die zullen dus een steviger prijskaartje hebben. Je kan dergelijke werken tegen optrekkend vocht in Burst wel dikwijls vermijden door het vochtprobleem in een beginstadium aan te pakken.

Optrekkend vocht in de kelder in Burst bestrijden

Bevindt het optrekkend vocht zich in de kelder? Dan is het mogelijk om ook hier muurinjecties in te zetten. Heeft het optrekkend vocht zich echter flink verspreid of staat er water in de kelder? Dan is een kelderbekuiping aangewezen. We brengen dan verschillende lagen waterdicht cement en mortel aan die als het ware een kuip vormen binnenin de kelder. De kuip is ondoordringbaar voor optrekkend vocht en je kan de kelder dus terug gebruiken zoals voordien.

Staat er regelmatig water in de kelder? Dan is een kelderdrainage interessant. We verwerken dan een pompsysteem op de keldervloer en/of keldermuren dat het binnendringende water continu wegpompt. Dat systeem wordt afgedekt met een nieuwe keldervloer en keldermuren.

Water-Dicht bestrijdt optrekkend vocht in Burst

Water-Dicht beschikt over jarenlange expertise op het gebied van vochtbestrijding en helpt je snel en vakkundig uit de nood. Na telefonisch contact of via mail komen we bij je langs voor een gratis vochtdiagnose. Vervolgens stellen we een concrete, vrijblijvende oplossing waarmee het vochtprobleem voorgoed opgelost is, op maat van jouw specifieke situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een afspraak in Burst.

Ook last van optrekkend vocht? →Contacteer me voor een definitieve oplossing

Download onze infogids: zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en oplossen.
Geschreven door onze vochtexperts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*