Vocht in poolhouse

Vocht in poolhouse
Geschreven op 22 januari

Vocht in een poolhouse is zo goed als onoverkoombaar. Logisch, natuurlijk. Vaak bestaan poolhouses ook uit hout. Zo veel mogelijk vocht buiten houden is daarom essentieel zodat de houtkwaliteit goed blijft en er geen vervelende vochtproblemen ontstaan zoals schimmelvorming en condensatie. Maar hoe zorg je dat het vocht niet leidt tot vervelende vochtproblemen zoals schimmel?

Door wat worden de vochtproblemen precies veroorzaakt?

Is het poolhouse gebouwd om een vochthoudende bodem? Dan heb je automatisch meer kans op vochtproblemen. Ook kan een slechte isolatie aan de oorsprong zitten van het vochtprobleem. De wanden en daken van een poolhouse worden niet erg vaak geïsoleerd, met alle gevolgen vandien.

Als het kouder wordt buiten en de temperaturen beginnen te zakken, kan er eveneens condensatie ontstaan. Condensatie op een houten oppervlak kan veel sneller leiden tot schimmelvorming.

Wat zijn de gevolgen van schimmelvorming?

Schadelijke schimmels en bacteriën die zich nestelen in je poolhouse kunnen enorm onaangenaam binnen te ruiken en ook je luchtwegen aantasten of zorgen voor huidirritatie en andere lichamelijke klachten.

Ook je houten constructie zal bij langdurig contact met schimmel hieronder lijden en na verloop van tijd beginnen rotten. Het natuurlijke materiaal geraakt namelijk verzadigd door de condensatie en vochtvorming op de wanden. Het hout zal niet alleen van binnen beschadigd raken, maar er zullen ook zich lelijke kringen en vlekken vormen op het hout.

Vochtproblemen in je poolhouse? →Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Hoe voorkom je vochtproblemen in een poolhouse?

Ventileren is een echte must als je je poolhouse vochtprobleemvrij wilt houden. De kwaliteit van het hout en ook je eigen gezondheid zullen je dankbaar zijn. Vocht tast namelijk niet alleen het hout aan waardoor het sneller gaat rotten, maar kan voor schimmelvorming zorgen wat enorm slecht is voor je luchtwegen op lange termijn.

Liever kwijt dan rijk? Investeer dan in een goed ventilatiesysteem. Dankzij ventilatie komt er niet alleen verse lucht naar binnen, maar wordt vervuilde lucht ook automatisch afgevoerd. Schimmel krijgt op die manier veel minder kans om zich te ontwikkelen.

Wat voor ventilatiesysteem moet je dan eigenlijk kiezen? Ofwel ga je voor ventileren op een natuurlijke manier ofwel ga je voor mechanisch ventileren. In het geval van natuurlijk ventileren is een raam openzetten allesbehalve voldoende. Hiermee bedoelen ze eigenlijk het plaatsen van ramen of ventilatieroosters. Wat je ook kan doen is je poolhouse op een natuurlijke manier laten ventileren (aanvoer zuivere lucht), maar wel op een mechanische manier de vervuilde lucht laten afvoeren (of andersom). Daarvoor moet je elektrische ventilatoren laten installeren.

Bij mechanisch ventileren wordt er bovenop de aan- en afvoer van zuivere lucht en vervuilde lucht,ook verwarming gebruikt. gemaakt van een terugwinning systeem. Hiermee wordt warme lucht opnieuw gebruikt om de koude, zuivere lucht die van buiten komt op te warmen. Dit zal je zeker merken op je energiefactuur!

Heb je last van vocht in je poolhouse of wilt u vochtproblemen koste wat kost voorkomen? Water-dicht kan als expert met meer dan 30 jaar ervaring in vochtbestrijding je perfect helpen met dit veel voorkomend probleem. Contacteer ons nu voor vrijblijvend deskundig advies of maak een afspraak voor een gratis vochtanalyse.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing