Slechtere EPC door vocht in huis: let op!

Slechtere EPC door vocht in huis: let op!
Geschreven op 25 mei

Vocht in huis is zeer vervelend en kan problemen zoals vochtige muren, condens en schimmel veroorzaken. Maar wist je ook dat het vocht in je woning zorgt voor een slechtere EPC-waarde? Ook je isolatie zal namelijk leiden onder het vochtprobleem, waardoor deze zal verzwakken en dus minder goed zijn werk zal doen. Vocht is namelijk geen goede isolatie, terwijl lucht wel die eigenschap heeft.

Vochtproblemen: gevolgen voor isolatie

Langdurige vochtproblemen zullen op den duur je isolatiemateriaal beschadigen en dus zal de isolerende werking na een tijd steeds verminderen. Isolatiematerialen zoals minerale wol of rotswol, wat in de meeste huizen wordt gebruikt, zijn bijzonder vatbaar voor vocht. De wol zal snel doorweekt zijn en de cruciale stilstaande lucht wordt dan niet langer vastgehouden. Doordat de isolatie minder goed werkt, zal je dus in de winter meer verwarmen en zoek je in de zomer meer verkoeling, wat je zeker en vast zal merken aan je energierekening.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Dalende EPC-waarde door vochtproblemen

Sinds enkele jaren werken we met de EPC-waarde om de energieprestaties van onze woningen uit te drukken: dat laat onder andere zien hoe goed je woning thermisch geïsoleerd is, hoe zuinig je toestellen zoals de verwarming werken etc. De EPC-waarde is iets waar vele potentiële kopers naar kijken wanneer je jouw woning wil verkopen. Je bent ook verplicht om dit voor te leggen.

Het kan dus de verkoop van je woning maken of kraken. Want hoe slechter de energiewaarde

  • hoe minder je woning waard is
  •  hoe minder interessant voor kandidaten (ze zien al direct de extra renovatiewerken komen)
  • hoe langer een verkoop wellicht uit zal blijven.

De kans is dus reëel dat je huis heel lang te koop zal blijven staan door een slechtere EPC en dat je uiteindelijk ook niet de verkoopprijs kan krijgen die je voor ogen had.

Vochtprobleem: onderliggende oorzaak detecteren

Om komaf te maken met vochtproblemen en dus je EPC op te krikken, zal je eerst zeker moeten weten waar dat vocht nu juist vandaan komt. Je kan te maken hebben met opstijgend vocht, doorslaand vocht, condens of zelfs een gesprongen leiding. Eens je weet waar het vochtprobleem zich juist bevindt, kan je het vocht pas echt wegkrijgen. Het heeft namelijk geen zin om halve oplossingen te voorzien. Als de onderliggende oorzaak niet wordt behandeld, zal het vocht blijven terugkomen.

Vocht in huis: weer er snel bij!

Als je merkt dat er vocht aan de muren, vloer of ramen blijft hangen, wacht dan niet te lang om hulp te zoeken. Hoe langer je wacht, hoe meer beschadiging je woning zal hebben en des te meer het je zal kosten achteraf. Een nieuwe isolatielaag leggen heeft namelijk een prijskaartje. Dat kan je voorkomen wanneer je er snel bij bent.

Vochtproblemen? Water-Dicht staat voor je klaar

Denk je last te hebben van vocht en wil je graag dat een expert ernaar komt kijken? De specialisten van Water-Dicht komen graag bij je langs om de situatie te analyseren en overlopen met jou de beste en voordeligste oplossingen. Achteraf kunnen we een plan van aanpak afspreken en maken we jouw woning in één twee drie weer vochtvrij! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing