Scheefgetrokken of klemmende ramen en deuren? Kan dit wijzen op een vochtprobleem?

Scheefgetrokken of klemmende ramen en deuren? Kan dit wijzen op een vochtprobleem?
Geschreven op 16 augustus

Klemmen de deuren in je woning plots? Of worden ramen scheefgetrokken? Dan heb je mogelijk te kampen met een vochtprobleem in huis. Meestal is opstijgend vocht dan de boosdoener. Zijn de scheefgetrokken en klemmende ramen en deuren in jouw huis het gevolg van opstijgend vocht? We vertellen je het hieronder.

Last van vochtproblemen? →Contacteer ons voor gratis advies en meer info

Oorzaken van scheefgetrokken ramen en klemmende deuren

Scheefgetrokken ramen en klemmende deuren lijken onschuldig. Zijn de ramen en deuren in je woning gemaakt van pvc of een metaal, dan hoef je je weinig zorgen te maken. Klemt de voordeur van je woning in de zomer? Dan is dat waarschijnlijk te wijten aan de warmte. Metaal zet dan uit en de deur wordt dan dus iets groter waardoor hij geklemd kan zitten.

Maar er kan wel degelijk meer aan de hand zijn. Heb je houten deuren en ramen, dan kampt je woning misschien met vochtproblemen. De houten ramen en deuren nemen dan vocht op uit de bouwmaterialen. Het hout zwelt op en kan daardoor klemmen en scheeftrekken. Wanneer de vochtproblemen niet behandeld worden, zullen de houten ramen en deuren ook beginnen te rotten. Aanpakken die vochtproblemen dus!

Opstijgend vocht is vaak de boosdoener

Zijn de scheeftrekkende ramen en klemmende houten deuren te wijten aan vocht? Dan is opstijgend vocht mogelijk het probleem. Het komt vaak voor in oudere woningen. De waterkering die zich onder het huis bevindt, werkt niet meer zoals het zou moeten. Water uit de ondergrond komt zo in contact met de bakstenen van je woning. Langzaam maar zeker zuigen de bakstenen het water op. Het vocht klimt steeds hoger in de muur tot er vochtplekken ontstaan of houten ramen en deuren beginnen te klemmen.

Gelukkig is opstijgend vocht behoorlijk makkelijk te verhelpen met muurinjecties. We strippen de aangetaste muur en boren gaten die we opvullen met een vochtwerende gel. Die gel zet uit en vormt een nieuwe barrière tegen het opstijgend vocht. Nadat de muur uitgedroogd is, is het vochtprobleem verholpen.

Muren laten injecteren, ja of neen? →Contacteer ons voor gratis advies en meer info

Hoe herstel je uiteindelijk de scheeftrekkende ramen?

Ramen die scheeftrekken of klemmen zijn doorgans van hout gemaakt. Dat soort houten ramen vind je vooral in oudere woningen. In nieuwbouwwoningen of bij renovaties kiest men meestal voor pvc-ramen. Die zijn gemakkelijker in onderhoud en bestand tegen ongunstige weersomstandigheden.

Scheeftrekkende ramen van hout zijn relatief eenvoudig te herstellen. Je moet eerst het vochtprobleem zelf oplossen en daarna de ramen terug herstellen. Dat kan door de scharnieren af te halen en het hout bij te schaven of te schuren totdat het raam terug past en niet langer klemt. Het houten raam zal niet langer in contact komen met het water (dankzij de muurinjecties) en kan uitdrogen.

Als het raam of de deur rot, dan moet je natuurlijk een nieuw exemplaar voorzien. Dan kan je overwegen om te switchen naar een PVC-raam.

Water-Dicht helpt vocht uit je woning

Klemmen de houten deuren in je woning of trekken de houten ramen scheef? Dan heb je mogelijk last van vochtproblemen in huis. En die ben je natuurlijk liever zo snel mogelijk kwijt, want vochtproblemen kunnen grote gevolgen hebben.

Contacteer onze vochtexperts voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose. We komen dan langs om het vochtproblemen te lokaliseren en in kaart te brengen. Met een gepaste behandeling verjagen we het vocht snel uit je woning zodat de ramen niet meer scheeftrekken en de deuren niet langer klemmen.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing