Preventieve vochtbestrijding door een goede klimatisatie in je woning

Preventieve vochtbestrijding door een goede klimatisatie in je woning
Geschreven op 19 april

Vocht in huis is een flinke opdoffer. Opstijgend vocht en doorslaand vocht teisteren veel (oudere) Vlaamse woningen en ook condens vormt een groot probleem. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geven we je graag onze tips om vochtproblemen in huis te voorkomen.

Preventieve vochtbestrijding doe je vooral door te zorgen voor voldoende ventilatie in huis. Maar ook doorslaand vocht kan je voorkomen. We vertellen je er hieronder alles over.

Last van vocht in huis of preventieve werken tegen vocht nodig? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaat vocht in huis?

Vochtproblemen in je woning ontstaan op verschillende manieren. Er is meer dan alleen opstijgend vocht en muurinjecties. We geven je graag meer informatie.

Condensatievocht in huis

Condens is het grootste vochtprobleem in Vlaamse woningen en dat heeft alles te maken met ons klimaat. In natte ruimtes zoals de keuken en de badkamer hangt er veel waterdamp in de lucht. Doorgaans staan de ramen niet open en dus kan dat vocht niet weg. Het slaat bijgevolg neer op koude muren, plafonds, ramen of spiegels. Dat condensatievocht kan zo binnendringen in pleisterwerk en bouwmaterialen en voor een vochtprobleem zorgen. Al snel komen daar ook schimmels bij kijken.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is eveneens vaak voorkomend. Door de hevige regenval waarmee we te maken krijgen is de bodem doorgaans erg vochtig. Wanneer de waterkering defect of afwezig is, kan dat vocht binnendringen in de bakstenen. Eenmaal die verzadigd zijn met vocht, verschijnen de typische vochtplekken op de muren.

Doorslaand vocht

Oudere woningen vertonen vaak defecten aan de gevels. Na jaren blootstellingen aan de vier seizoenen zijn mogelijk scheuren en barstjes ontstaan. Langs een gevel die niet meer waterdicht is en niet goed kan uitdrogen, kan regenwater binnensijpelen in je woning. Dan is er sprake van doorslaand vocht.

Lekkages

In kelders en badkamers kunnen natuurlijk ook lekkages ontstaan. Waterleidingen en afvoerleidingen kunnen beginnen af te takelen en zo lekkages vertonen. Zo kunnen op korte tijd grote vochtplekken ontstaan, maar het is ook mogelijk dat het vocht langzaam maar zeker een vochtplek vormt.

Koudebruggen

Een minder bekende oorzaak van vocht in huis zijn koudebruggen. Dat is een stuk van de woning waar de isolatie niet correct geplaatst werd. De koude buitenlucht komt er in direct contact met de opgewarmde binnenlucht waardoor op die specifieke plek condens ontstaat.

Een koudebrug zorgt er dan ook voor dat de goede werking van het isolatiemateriaal teniet wordt gedaan, wat dan weer je energieverbruik in huis opdrijft. 

Hoe kan je aan preventieve vochtbestrijding doen?

Vocht dringt op allerhande manieren je woning binnen en jammer genoeg kan je niet voor al die soorten vochtproblemen aan preventieve vochtbestrijding doen. Opstijgend vocht kan je enkel helemaal gaan voorkomen door de woning van een waterkering te voorzien bij het bouwen. Lekkages zijn eveneens moeilijk preventief te bestrijden, net als koudebruggen, die zaken kan je enkel tijdens de bouw- of renovatiewerken gaan voorkomen.

De enige manier waarop je aan preventieve vochtbestrijding kan doen, is door doorslaand vocht en condensatievocht preventief te bestrijden.

1. Preventieve vochtbestrijding via hydrofuge: voorkom doorslaand vocht

Heeft je gevel betere tijden gekend? Dan raden we je aan om aan herstellingswerken en een hydrofuge of hydrofoberen te denken. Eenmaal de barstjes in bakstenen en voegen hersteld zijn, benevelen we de bakstenen met een volledig transparant en vochtwerend materiaal. Zo kan regenwater niet meer in rechtstreeks contact komen en vermijd je dus ook doorslaand vocht. Mooi meegenomen is dat ook groenaanslag zich niet langer aan je woning kan hechten en vuil zal makkelijk wegspoelen.

2. Preventieve vochtbestrijding door een goede ventilatie: voorkom condens

De beste manier om condensvorming te voorkomen, is door de badkamer, de keuken en ook alle andere ruimtes in je woning goed te verluchten. Zeker na een warme douche of het bereiden van een maaltijd. Zo wordt de vochtige lucht vervangen door droge buitenlucht. Geen waterdamp in de lucht betekent ook geen condens.

Het raam openzetten is dus de boodschap. Maar dat is niet altijd mogelijk, in een badkamer zonder raam bijvoorbeeld, of aangenaam, denk maar aan de gure wintermaanden. Daarom raden we je aan om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Zo zorg je voor een constante toestroom van verse lucht zonder temperatuurverlies. Dat is niet alleen goed tegen condens, maar ook voor de luchtkwaliteit.

3. Preventieve vochtbestrijding met een luchtontvochtiger: vooral tegen bouwvocht

Op korte termijn kan ook een luchtontvochtiger helpen. Dat soort toestellen haalt vocht uit de lucht. Dat is echter een oplossing op korte termijn die we niet aanraden. Het is enkel tijdens bouwwerken nuttig. Met een mechanisch ventilatiesysteem haal je een beter en duurzaam resultaat.

Preventieve vochtbestrijding met vochtwerende verf: bescherm de muren van natte ruimtes

Nog een manier om aan preventieve vochtbestrijding tegen condens te doen, is door vochtwerende verf te gebruiken in de keuken, de badkamer of de kelder. Die verf voorkomt dat de condensatiedruppeltjes binnendringen in het bouwmateriaal. Zeker iets om te overwegen in natte ruimtes zoals badkamer of wasplaats.

Belangrijk: overschilder bestaande vochtproblemen niet met vochtwerende verf. Je lost er een bestaand vochtprobleem niet mee op, integendeel, het vocht zit zo gevangen in de muur.

Water-Dicht helpt je preventief vocht te bestrijden met de juiste klimatisatie van je woning

Vochtproblemen in huis ben je liever kwijt dan rijk. Ze destabiliseren je woning, brengen gezondheidsrisico’s met zich mee en houden je portemonnee gegijzeld. Wil je preventief vocht bestrijden? Een uitstekend idee!

De experts van Water-Dicht Vochtbestrijding komen graag langs om je te adviseren over preventieve vochtbestrijding. Is de ventilatie onvoldoende? Dan is een mechanisch ventilatiesysteem aan te raden. Vermoed je dat je woning al met een vochtprobleem te maken heeft? Dan gaan we dat graag voor je na. Meer informatie of een afspraak? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing