Optrekkend vocht betonnen vloer

Optrekkend vocht betonnen vloer
Geschreven op 7 december

Beton wordt misschien bij velen beschouwd als sterk - en daarom waterdicht - materiaal, maar niets is minder waar. Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt. Het is daarom noodzakelijk om erover na te denken je betonnen vloer af te dichten en dus vochtvrij te maken. Maar hoe doe je dat?

Waarom betonnen vloer afdichten?

Zoals hierboven al vermeld heeft beton een poreus karakter, waardoor het eigenlijk heel snel vocht binnenlaat en uw vloer vervolgens vochtig wordt. Een vochtige vloer veroorzaakt vervolgens andere, grotere problemen zoals schimmel en meeldauw. Bovendien wordt beton vaak gebruikt op locaties met een slechte luchtcirculatie zoals kelders en garages.

Daardoor kan het vocht nergens buiten glippen als het door de vloer binnen sijpelt. Je kelder of garage zal door het vocht en de eventuele schimmels heel onaangenaam gaan ruiken en op de duur uw locatie beschadigen.

Betonvloer waterdicht maken: voorbereiding

Condensatietest

Voor je vloer waterdicht gemaakt kan worden, moet je controleren hoe vochtig de vloer op dat moment is. Hoe check je de vochtigheid van de vloer? Met een eenvoudige condensatietest. Gebruik tape op een klein stukje van de vloer en check na 24 uur of er condens onder de tape zit. Is er vocht onder de tape? Dan is de vloer waarschijnlijk nog te vochtig om af te dichten. De meeste afdichtingsproducten vereisen namelijk gebruikt te worden op een droge vloer.

→ Last van condens en schimmelContacteer ons voor gratis advies

Vloer schoonmaken

Om je betonnen vloer af te dichten of te ‘sealen’ moet je de vloer dus eerst drogen. Voor het drogen is een grondige schoonmaak noodzakelijk. Hierbij moet je eventuele vuiltjes of schimmels verwijderen. Stofzuig de ruimte dus grondig en schrob vervolgens met een schrobbezem. Daarna doe je een beetje bleekmiddel in warm water om de schimmel of de meeldauw te doden. Let vooral op de hoeken! Hier kunnen insecten en schimmels zich nestelen en dus overleven.

Vloer drogen

Wanneer de vloer weer spik en span is, moet hij zo droog mogelijk gemaakt worden. Doe dit het liefste op droge dagen zonder al te veel luchtvochtigheid. Zo kan de vloer sneller drogen. Om de vloer te drogen gebruik je een ontvochter of een vloerventilator. Na het drogen doe je opnieuw de condensatietest. Is het nog steeds vochtig? Dan droog je de vloer opnieuw totdat er geen condens meer onder de tape hangt.

Betonvloer waterdicht maken met een sealer

Welke sealer?

Om de betonvloer waterdicht te maken worden er speciale sealers gebruikt. Vaak wordt de vloer behandeld met een epoxy beton sealer. Deze sealer is enkel een top coating en dringt dus niet door in het beton. Er ontstaan eveneens bubbels in de coating waardoor vocht terug de kans krijgt om binnen te dringen. De afdichting is dus niet 100 %.

De beste sealer voor je betonnen vloer is echter een penetrerende beton sealer. Deze trekt diep in het beton en garandeert 100 % waterdichtheid. Dit moet ook niet telkens opnieuw gedaan worden: de sealer is permanent.

Aanbrengen sealer

Sealer worden aangebracht met een verfspuit of verfroller. Let goed op de randen en hoek: hier kan er extra vocht naar binnen sijpelen via haarscheuren. De sealer kan haarscheuren dichten. Grotere scheuren zullen terug moeten gevuld worden met cement. Als je klaar bent, laat je de sealer 24 uur lang drogen. Daarna doe je er een tweede laag op. Laat nog eens 24 uur drogen en ziezo: je vloer is weer zo goed als nieuw.

Water-dicht: jouw partner bij optrekkend vocht

Wil je graag advies voor je betonnen vloer of laat je liever het werk over aan een professional? Met meer dan 30 jaar ervaring in vochtbestrijding, kunnen wij je perfect helpen met het afdichten van je betonnen vloer. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing