Last van loskomend pleisterwerk? Let op voor vochtproblemen!

Last van loskomend pleisterwerk? Let op voor vochtproblemen!
Geschreven op 18 augustus

Merk je dat het pleisterwerk in je woning loskomt? Snel dan niet naar een doe-het-zelfzaak, maar contacteer een vochtexpert. Het is namelijk waarschijnlijk dat je woning met vochtproblemen kampt. En die pak je natuurlijk liever gisteren dan vandaag aan.

Loskomend pleisterwerk? Onderzoek het probleem

Merk je dat het pleisterwerk op een bepaalde plek loskomt? Dan is het belangrijk om niet zomaar oplapwerken uit te voeren. Ga dus niet snel-snel naar de plaatselijke doe-het-zelfwinkel om te herbepleisteren. Achterhaal in plaats daarvan de oorzaak van het probleem. Wanneer pleisterwerk loskomt, heb je namelijk vaak te maken met een vochtprobleem in huis. En het is belangrijk om vochtproblemen snel en adequaat aan te pakken om grotere problemen te vermijden.

Wanneer je een vochtige muur opnieuw bepleistert, zal de vochtplek in een mum van tijd ook de nieuwe pleisterlaag aantasten. Enkel door het vocht zelf aan te pakken, bekom je resultaten.

Hoe kan je een vochtprobleem herkennen?

Maar hoe weet je nu of je woning effectief kampt met een vochtprobleem? Er zijn enkele signalen die wijzen op vocht in je huis. Zie je een donkere vlek op de muur die koud aanvoelt, dan mag je zeker zijn van een vochtprobleem. Maar er zijn ook subtielere aanwijzingen. Een muffe geur bijvoorbeeld of loshangend behangpapier. Ook plinten kunnen loskomen van de muur.

Heb je last van loskomend pleisterwerk en merk je ook andere symptomen van vocht? Contacteer ons dan voor een vrijblijvende en gratis vochtdiagnose.

Wat zijn de oorzaken van vochtproblemen?

Vochtproblemen in huis komen vaak voor en kunnen verschillende oorzaken hebben.

Opstijgend vocht

Brokkelt de verf van de muren, komt het behangpapier los te hangen of valt de pleister van de muren? Dan heb je waarschijnlijk met opstijgend vocht te maken. Er dringt dan vocht uit de ondergrond naar boven in je woning. Langzamerhand trekt het water hoger en hoger in de bakstenen. Na enige tijd zijn de bouwmaterialen verzadigd en verschijnen er vochtplekken op de binnenmuren. De vochtplekken verschijnen eerst onderaan de muur en trekken daarna steeds hoger.

Doorslaand vocht

Ook doorslaand vocht kan pleister doen loshangen. Vocht dringt je woning dan niet binnen via de ondergrond, maar wel via je gevel. Langs kleine barstjes en scheurtjes in de gevel kan water binnensijpelen. Vooral na hevige regenval verschijnen er dan vochtplekken op de muren. Brokkelt de pleister in het midden of bovenaan de muur af, dan is doorslaand vocht mogelijk de boosdoener.

Condens

Een laatste oorzaak van vochtproblemen is condensvorming, al leidt dit vooral tot schimmels en niet tot loskomend pleisterwerk. In de badkamer en keuken hangt veel waterdamp die neerslaat op koude oppervlaktes, zoals muren en plafonds. Er ontstaan kleine waterdruppeltjes die in de muren kunnen binnendringen, met vochtplekken en schimmels tot gevolg.

Hoe kunnen we loshangende pleister aanpakken?

Is het loskomend pleisterwerk te wijten aan opstijgend vocht? Dan bieden muurinjecties waarschijnlijk de oplossing. We halen het aangetaste pleisterwerk weg en boren gaten in de aangetaste muur. Die vullen we op met een vochtwerend middel dat een nieuwe, waterdichte barrière vormt tussen het vocht uit de ondergrond en je binnenmuren. Eenmaal de muur uitgedroogd is, kan je opnieuw pleisteren.

Wanneer barstjes in de gevel voor vochtproblemen zorgen, zullen we een hydrofuge uitvoeren. Eerst herstellen we de barsten en daarna brengen we een dunne en transparante, maar bijzonder efficiënte laag vochtwerend middel aan op de gevel. Water kan dan niet langer binnendringen in de bakstenen en doorslaan vocht behoort tot de verleden tijd.

Elk soort vochtprobleem vraagt om een specifieke oplossing. Ons team van experten komt graag langs voor een gratis vochtdiagnose. We onderzoeken het probleem en stellen een gepast behandelplan op.

Loskomend pleisterwerk door vocht? Schakel een expert in

Het is belangrijk om een expert in te schakelen wanneer je woning met vochtproblemen kampt. Wanneer vochtproblemen slecht aangepakt worden, maak je het probleem alleen maar groter. Vocht wordt dan niet tegengehouden en kan zich verder een weg banen door je woning. De bakstenen raken zo na verloop van tijd verzadigd en verliezen hun stabiliteit. Er zijn dan grote renovatiewerken nodig om de woning te redden.

Bovendien gaat opstijgend vocht altijd gepaard met zoutvorming. Bij Water-Dicht pakken we ook die zouten aan zodat je na de muurinjecties niet te maken krijgt met een witte aanslag op de muren.

Water-Dicht helpt vocht uit je woning

Komt het pleisterwerk in je woning los? Dan heb je mogelijk last van vochtproblemen in huis. Schakel de hulp van onze vochtexperts in. We lokaliseren, onderzoeken en pakken vochtproblemen aan. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing