Kan je vochtproblemen krijgen door isolatie?

Kan je vochtproblemen krijgen door isolatie?
Geschreven op 12 juli

Isoleren heeft veel voordelen: het is zowel in de zomer als in de winter aangenaam vertoeven binnenshuis, je hebt een energiefactuur om u tegen te zeggen en het is bovendien ook nog eens goed voor het milieu. Maar helaas komt het wel eens voor dat je woning té goed geïsoleerd is. Dit kan bij sommige gevallen leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. Hoe komt dit precies en wat kan je ertegen doen?

Schimmel na isolatie: hoe komt dat?

Hoe komt het dat er zich schimmel vormt in huis nét nadat je je woning geïsoleerd hebt? Dit komt helaas voornamelijk door slechte ventilatie. In een goed geïsoleerd gebouw kan de binnenlucht minder goed ontsnappen, waardoor deze meestal binnen blijft hangen.

Deze lucht is vaak erg vochtig doordat je in huis kookt, doucht, apparaten gebruikt en transpireert. Kan die warme, vochtige lucht niet ergens wegglippen? Dan zal die neerslaan om de koudste oppervlaktes in je woning, namelijk de muren. Als er voor een langdurige tijd vocht op de muren blijft hangen, komen de schimmels tevoorschijn.

→ Een ventilatiesysteem nodig?Contacteer ons voor een gratis analyse


Ventilatieproblemen: oplossingen

Hoe zorg je voor een goede luchtcirculatie in je woning? Er zijn enkele manieren op de ventilatie in je huis te optimaliseren:

  • Zet regelmatig je ramen open: dat zorgt ervoor dat er weer frisse lucht naar binnenkomt en de slechte lucht een uitweg vindt.
  • Installeer ventilatieroosters boven je ramen. Op die manier moet je niet constant eraan denken om je ramen open te zetten en kan de lucht circuleren via de roosters.
  • Installeer een mechanische ventilator in je badkamer. Dit is de meest vochtige ruimte in huis waardoor hier dus het meest kans is op schimmelvorming. Een mechanische ventilatie kan zorgen dat dit niet gebeurt.
  • Gebruik een dampkap tijdens het koken. Hete lucht kan dan ontsnappen in plaats van zich nestelen op je koude ramen en muren.
  • Laat een ventilatiesysteem met warmtewisselaars plaatsen. Dit is een handig systeem waarbij de slechte lucht wordt afgevoerd, maar de warmte uit die slechte lucht wordt overgedragen naar de zuivere lucht die van buiten naar binnen wordt geblazen. Meer weten over zo’n ventilatiesysteem? Lees hier verder.

Vochtproblemen na isoleren? Contacteer Water Dicht

Heb je vochtproblemen nadat je je woning geïsoleerd hebt? Dan kunnen bovenstaande oplossingen zeker het proberen waard zijn. Laat je dit liever eerst nachecken door een specialist? De experts van Water Dicht komen graag bij je langs om de vochtproblemen te controleren en de oplossingen samen met jou te overlopen. Contacteer ons nu of maak een afspraak!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing