Is schimmel in huis schadelijk voor de zwangerschap?

Is schimmel in huis schadelijk voor de zwangerschap?
Geschreven op 24 juli

Schimmel in huis zorgt voor een ongezond leefklimaat. Sterker nog, ze zijn zelfs gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Bent u zwanger en heeft u schimmels in huis? Dan is het zaak om direct actie te ondernemen. Want schimmel in huis is niet alleen gevaarlijk tijdens de zwangerschap, maar ook als het kindje is geboren.

Waarom is schimmelvorming in de woning tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Als u zwanger bent behoort u tot een kwetsbare doelgroep. Evenals ouderen en kleine kinderen. Dat wil zeggen dat schimmels in huis tijdens de zwangerschap nog meer schadelijke impact kunnen hebben. Zeker als het om zwarte schimmel gaat. Als u last heeft van schimmelvorming in de woning, dan wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door een slechte verluchting en ventilatie, in combinatie met vocht en warmte.

Dat is de reden waarom schimmels vaak voorkomen in ruimtes zoals een badkamer, een douche of een kelder. Maar, ook in de slaapkamer of keuken kan schimmelvorming optreden als de woning niet optimaal wordt geventileerd.

Last van schimmels in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaat schimmel in de woning?

Zeker tijdens de zwangerschap wilt u liever geen onnodige gezondheidsrisico’s lopen. Het is daarom verstandig om na te gaan waardoor de schimmel in huis wordt veroorzaakt. Schimmel bestaat uit kleine stofjes die zich aan muren en wanden hechten. Ze kunnen de woning binnendringen door open ramen of deuren.

Zolang de schimmel zich niet ontwikkelt leveren ze geen gevaar op voor de gezondheid. In een droge woning met voldoende ventilatie kunnen dus wel schimmels aanwezig zijn, maar ze zijn niet schadelijk omdat ze niet groeien. Zijn de omstandigheden echter ideaal, dan kunnen de schimmelsporen zich gaan vermeerderen en ontwikkelen. Dat gebeurd wanneer de luchtvochtigheid in een ruimte hoog is, evenals de temperatuur.

Mogelijke gezondheidsklachten veroorzaakt door schimmels tijdens de zwangerschap

Als de schimmel in huis zich eenmaal heeft ontwikkelt, dan wordt u blootgesteld aan schadelijke en gevaarlijke stoffen. Zeker tijdens de zwangerschap is het inademen van deze vervuilde lucht niet wenselijk. Als u zwanger bent hoort u net zoals kleine kinderen en senioren bij een kwetsbare doelgroep. U kunt tijdens de zwangerschap de onderstaande gezondheidsklachten ervaren als u te maken heeft met schimmelvorming in huis:

  • verkoudheidhuidirritatiesbronchitis en astmatische klachten (of een opvlamming daarvan)
  • hoofdpijnstressgerelateerde klachten
  • oververmoeidheid

Bij een allergische reactie op schimmels kunnen de klachten verergeren. Reden te meer om schimmelvorming in huis grondig aan te pakken. Een bestrijdingsmiddel tegen schimmels is daarvoor niet altijd afdoende. Hiermee bestrijdt u weliswaar de symptomen en schimmelvlekken in huis, maar pakt u de onderliggende oorzaak van het probleem niet aan. De schimmels zullen dan na verloop van tijd gewoon terugkeren met alle gevolgen van dien.

Welke soorten schimmels zijn extra gevaarlijk als u zwanger bent?

Schimmels komen voor in veel verschillende soorten. De meest bekende daarvan zijn bijvoorbeeld stachybotrys, Aspergillus, Chaetomium en Cladosporium. Deze schimmels komen het meeste voor in woningen. Ze kunnen verschillende kleuren aannemen zoals groen, paars of zelfs geel. Er bestaan echter 2 schimmels die nog meer gezondheidsgevaren opleveren tijdens de zwangerschap. Dat zijn zowel rode als zwarte schimmels.

Rode schimmels: deze soort wordt ook wel Serratia Marcescens genoemd. Ze kunnen intense gezondheidsklachten veroorzaken. Hierbij kunt u denken aan verkoudheid, maar ook aan ademhalingsproblemen en huiduitslag.

Zwarte schimmels: een veelvoorkomende schimmelsoort die gevaren oplevert voor de gezondheid, zeker tijdens de zwangerschap. Ze bevatten namelijk de giftige stof mycotoxinen. Ze komen voor in vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. Ze vestigen zich op de kitranden, tegen de douchewand, de muren of op het plafond.

Last van schimmels in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wordt schimmel in huis altijd veroorzaakt door een slechte ventilatie?

Ja, in vrijwel alle gevallen ontstaan schimmels als een ruimte te vochtig is. In combinatie met een hoge temperatuur ontstaat er condens. Deze waterdamp hecht zich vast aan muren en wanden waarna het wederom veranderd in water. Als de ruimte voldoende wordt geventileerd en verlucht, levert dit meestal geen problemen op. Het vocht wordt dan onttrokken aan de lucht waardoor de schimmel zich niet kan ontwikkelen.

Ontbreekt het in deze ruimte aan een goede ventilatie, dan ontstaat er op den duur schimmelvorming.

Ik ben zwanger. Moet ik schimmel in huis direct laten behandelen?

Als u zelf geen gezondheidsrisico’s wilt lopen tijdens de zwangerschap en uw ongeboren kindje wilt beschermen tegen de schadelijke stoffen die u inademt, is het verstandig om schimmel in huis direct op een professionele manier te laten aanpakken. Zo bent u niet alleen zeker van een gezonde leefomgeving, maar voorkomt u ook schade door vochtproblemen in de woning. Hierbij kunt u denken aan loslatend sierpleister of behang.

Als u last heeft van schimmel in huis door toedoen van condensatieproblemen, dan kan dit in veel gevallen eenvoudig worden verholpen. Bijvoorbeeld door het laten installeren van extra verluchting door middel van een ventilatiesysteem. Deze systemen zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in de ruimte op peil blijft door waterdeeltjes uit de lucht te verwijderen. Ook zorgt een ventilatiesysteem voor de in- en afvoer van lucht.

Zo worden schadelijke stoffen afgevoerd terwijl de woning tegelijkertijd ook van schone lucht wordt voorzien. Want schimmel in huis is niet alleen gevaarlijk tijdens de zwangerschap, maar ook voor uw baby.

Werkwijze schimmelvorming verwijderen in de woning

Schimmels in huis laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf gebeurt altijd aan de hand van een grondige analyse. Elke woning is anders waardoor er ook een unieke aanpak moet worden toegepast. Nadat de analyse heeft plaatsgevonden, wordt ook de huidige ventilatie gecontroleerd. Deze kan defect zijn of niet voldoende capaciteit hebben om de ruimte vrij van vocht te kunnen houden.

Ook als er nog geen verluchting of automatisch ventilatiesysteem aanwezig is kan deze door een expert worden geplaatst.

Dat kan de ventilatie in de badkamer zijn, maar natuurlijk ook in de kelder, slaapkamer of elders in de woning. Want zeker tijdens uw zwangerschap wilt u kunnen profiteren van een gezonde omgevingslucht welke bijdraagt aan een optimale gezondheid. Voor nu, maar ook voor later als uw kindje is geboren. Met een goede ventilatie krijgen schimmels in huis geen kans.

Heeft u last van schimmel in huis? Maak dan snel een afspraak met onze specialisten, wij zorgen ervoor dat die schimmel verdwijnt als sneeuw voor de zon.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing