Hoe vochtproblemen in houtskeletbouw aanpakken?

Hoe vochtproblemen in houtskeletbouw aanpakken?
Geschreven op 25 februari

Vochtproblemen kunnen tot hoge schadeposten leiden, afhankelijk van het materiaal waarvan uw woning is vervaardigd. Hout is een materiaal dat extra beschermd dient te worden, aangezien hout relatief snel week kan worden wanneer er sprake is van grote hoeveelheden vocht. Wanneer daar vervolgens ook nog schimmels op beginnen te groeien, dan kan de kwaliteit van het hout dusdanig afnemen dat u hele onderdelen moet vervangen.

Is uw huis voorzien van houtskeletbouw? Of overweegt u een nieuwbouwwoning aan te schaffen met een houten skelet? Dan raden wij u aan voorzorgsmaatregelen te treffen, die u in staat stellen vochtproblemen zoveel mogelijk te vermijden. In dit artikel leggen wij enkele tips aan u voor, om vochtproblemen in houtskeletbouw aan te pakken.

Vochtproblemen in combinatie met hout

Wanneer hout langdurig in contact treedt met water, dan neemt de kwaliteit ervan af. Dit kunt u goed terugzien bij wat oudere panden met bijvoorbeeld houten kozijnen. Die kunnen na verloop van tijd zo week worden, dat het hout zal gaan rotten. Tevens vormt hout met een vochtgehalte boven de 20% een goede voedingsbodem voor schimmels. Vocht in combinatie met schimmels kan hout geheel onbruikbaar maken.

Het spreekt voor zich, dat u een woning met een houten skelet daarom zo goed mogelijk beschermt tegen vocht en vochtproblemen. Zo voorkomt u dat de bouwkundige constructie van uw woning in het gedrang komt en de leefsituatie in uw huis dientengevolge zeer gevaarlijk wordt. Dit doet u door de onderstaande informatie goed ter hand te nemen en waar mogelijk, de maatregelen toe te passen.

→ Vochtproblemen voorkomen of genezen?Contacteer ons voor een gratis analyse

Bescherm uw woning ter hoogte van de begane grond

Een belangrijk element voor een goed tegen vocht beschermde woning is een spouwmuur met waterkering. Deze wordt ter hoogte van de begane grond geplaatst en voorkomt dat grondvocht en sijpelwater in uw muren kunnen trekken. Zo blijft het houten skelet van uw woning ook afgeschermd tegen grondvocht, eigenlijk is dat hetzelfde als gewone muren waterdicht maken.

Uw gevel is de eerste barrière tegen vocht en natte weersomstandigheden

Naast een waterkering, is het ook verstandig om uw gevel goed te beschermen. Een bakstenen gevel kunt u bijvoorbeeld voorzien van hydrofuge: een speciale barrière tegen natte weersomstandigheden. Dit zorgt er niet alleen voor dat uw gevel minder poreus is, maar deze kan ook veel sneller uitdrogen na een regenbui. Zo kan het vocht het houten skelet niet meer bereiken. Onderhoud uw gevel ook periodiek om beschadigingen geen kans te geven.

Bel nu voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

Condensatie kunt u altijd beter vermijden

Extern vocht wordt door bovenstaande acties al beter tegengehouden, maar ook binnenshuis valt het één en ander te doen. Denk aan vochtwerende verf in natte ruimten zoals de badkamer en keuken, maar een goed werkend ventilatiesysteem is over het algemeen ook geen overbodige luxe.

U voorkomt zo dat waterdamp binnenhuis op oppervlakken als wanden kan condenseren en de muren vochtig maakt. Dit is trouwens niet alleen goed voor het hout van uw woning, maar ook uw eigen gezondheid want een vochtige woonomgeving kan tot vele kwaaltjes leiden.

Kijk uit met bouwvocht: laat alle onderdelen goed uitdrogen

Als laatste nog een tip voor nieuwe woningen: neem voor elk bouwonderdeel een goede droogtermijn in acht. Nieuwe woningen kunnen nog duizenden liters bouwvocht bevatten, dat alleen kan verdampen als u dit de tijd geeft. Nadien kunt u bijvoorbeeld met een bouwdroger dit proces versnellen.

Water-Dicht kan u uitstekend adviseren op het gebied van vochtproblemen in combinatie met houten onderdelen van uw woning. Indien u een vrijblijvende vochtdiagnose wilt aanvragen, dan kunt u ons altijd even contacteren.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing