Hoe kan je een waterdichte coating aanbrengen op je gevel?

Hoe kan je een waterdichte coating aanbrengen op je gevel?
Geschreven op 14 juli

Laat de gevel van je woning vocht door? Of blijft de gevel lang vochtig? Dan kampt de buitenschil van je thuis met een vochtprobleem. Vaak is een hydrofuge de gepaste behandeling voor een vochtige gevel. Onze experts brengen dan een waterdichte coating aan op de gevel tegen doorslaand vocht. We vertellen je hieronder hoe dat precies in zijn werk gaat.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Waarom is het belangrijk om de gevel waterdicht te houden?

Eerst en vooral: waarom zou je kosten maken om een natte gevel terug waterdicht te maken? Is dat wel een groot probleem? Helaas wel. Vochtproblemen moet je altijd zo snel mogelijk aanpakken, of ze zich nu bevinden in de binnen- of buitenmuren.

Door snel te handelen voorkom je dat de vochtproblemen erger worden. Een vochtige buitenmuur kan ook voor vochtproblemen in de binnenmuren zorgen. En vochtige bakstenen zijn minder stevig en kunnen afbrokkelen. Muren die aangetast zijn door vocht gaan dus minder lang mee. Je pakt vocht dus beter vandaag dan morgen aan. Vochtproblemen brengen ook gezondheidskwaaltjes met zich mee. Je kan, mede door de schimmels die vaak gepaard gaan met vochtige muren, last krijgen aan de luchtwegen en af te hoeven rekenen met hoofdpijn, keelpijn en allergieën. En natuurlijk ziet een droge gevel er een stuk beter uit dan een kapot, vochtig exemplaar.

De hydrofuge: een waterdichte coating op je gevel

In de meeste gevallen volstaat het om de gevel te bekleden met een waterdichte coating. Dat wordt ook wel een hydrofuge genoemd. De behandeling is snel, budgetvriendelijk en voorkomt grotere vochtproblemen in huis. Het principe is eenvoudig. Er wordt een waterafstotende vloeistof op de bestaande gevel verneveld. Eenmaal dat middel uithardt, komt water niet langer in contact met je gevel.

Vooraleer je een waterdichte coating op de gevel kan laten aanbrengen, moet de gevel wel hersteld worden. Een hydrofuge is enkel succesvol wanneer het middel zich kan hechten aan een effen oppervlakte.

Hoe wordt een waterdichte coating op de gevel aangebracht?

  • Vooraleer we aan de waterdichte coating kunnen denken, moeten de werken eerst voorbereid worden. Onze experten gaan na of er scheurtjes of barstjes hersteld moeten worden, zowel in de voegen als in de bakstenen.
  • Is dat het geval, dan doen we dat eerst. De gevel moet ook grondig gereinigd worden. Dat doen we bij Water-Dicht met professionele apparatuur om schade aan de fragiele, vochtige gevel te voorkomen.
  • Pas daarna kunnen we aan impregneren denken.
  • We kiezen daarvoor een gepast hydrofoob middel, afhankelijk van de bouwmaterialen van je gevel.
  • Onze experten zullen alles zorgvuldig afplakken zodat de ramen en deuren niet mee gehydrofobeerd worden. Met onze apparatuur is de klus snel geklaard (al zijn we afhankelijk van weersomstandigheden).
  • Het hydrofoob middel voorkomt dat water binnendringt in de bakstenen, maar laat wel toe dat gevangen vocht uit de gevel kan verdampen.
  • De gevel droogt dus langzaam uit en wordt niet langer door nieuw vocht geteisterd.

Wat als een waterdichte coating niet voldoende is?

Is de gevel oud en fragiel? Dan zal een waterdichte coating misschien niet de beste behandeling tegen vocht zijn. Het is dan beter om de gevel te renoveren. Gaat het om opstijgend vocht, dan kunnen we in het beste geval kan de buitenmuur injecteren met een waterafstotend middel.

Wil je van de gelegenheid gebruik maken om je woning te renoveren? Dan kan je ook aan nieuwe gevelbekleding denken. Crepi en steenstrips zijn dan de populairste opties. We raden je aan om dan eveneens de buitenmuur te isoleren met isolatiepanelen. Zo verhoog je de waarde van je woning, doe je de energiefactuur sterk dalen en je kan rekenen op de Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid.

Water-Dicht brengt een waterdichte coating op je gevel aan

Een gevel moet waterdicht zijn. Is dat niet langer het geval? Dan schiet je beter zo snel mogelijk in actie om vochtproblemen en andere ongemakken te vermijden. Onze vochtexperts komen graag langs voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose. We brengen het vochtprobleem van je gevel dan in kaart en stellen een gepast behandelplan op. We voeren met veel plezier een hydrofuge uit op jouw gevel en gaan na of er ook andere stappen ondernomen moeten worden. Neem vandaag nog contact met ons op.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing