De meest gemaakte fouten bij vochtbestrijding en vochtproblemen (doe het zelf)

De meest gemaakte fouten bij vochtbestrijding en vochtproblemen (doe het zelf)
Geschreven op 23 oktober

Merk je dat je vochtige muren hebt in huis, of zie je regelmatig condens op de ramen? Dringend tijd om aan vochtbestrijding te doen, voor het erger wordt! Je neemt het beste een specialist in vochtbestrijding onder de arm, maar er zijn enkele dingen die je ook zelf zou kunnen doen. We nemen graag enkele van de meest gemaakte fouten bij vochtbestrijding met je door.

Helpt isolatie je wel van je vochtproblemen af?

Zodra mensen merken dat ze last hebben van vochtproblemen in huis, willen ze dat vaak oplossen met extra isolatie. Toegegeven, extra isolatie is zeker een pluspunt om geld te besparen én het is goed voor het milieu, maar aan de andere kant kan isolatie er juist voor zorgen dat je huis nog meer behoefte heeft aan vochtbestrijding. Hoe komt dat?

Condens: ook binnenin je muren kan er (na het isoleren) vocht vast komen te zitten. De oorzaak? Na het isoleren van je muren zitten alle kleine kiertjes volledig dicht en kan er ook geen lucht meer bij: zo ontstaat er condensatie. Condensatie spot je snel op ramen en muren (koude oppervlaktes). Dé oplossing tegen condensatie? Je huis regelmatig zeer grondig laten verluchten en laten doorluchten. Ook is ingebouwde ventilatie nodig als je veel last hebt van condens in huis. Dit is dus zeker een punt waar je erg goed op moet letten als je graag zelf de vochtbestrijding van je huis in eigen handen neemt en besluit om de vloeren en muren (extra) te isoleren.

Koudebruggen: nog een probleem dat zou kunnen ontstaan als je geïsoleerd hebt: koudebruggen kunnen ontstaan. Wat zijn koudebruggen? Een koudebrug ontstaat vaak op de plekken waar het isolatiemateriaal niet goed aansluit. Ook kunnen er spouwankers tussen de spouwmuurisolatie zitten, en op die manier koudebruggen veroorzaken. Laat isolatie dus plaatsen door specialisten die rekening houden met deze problemen en die je garantie op de werken geven.

Vraag uw gratis advies aan →Contacteer ons voor uw vochtbestrijding

Oei, een lek!

Vaak denken we dat vocht in de kelder of andere vochtproblemen veroorzaakt worden door opstijgend grondwater of problemen met slagregen. Dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn, soms ligt de oorzaak wat meer dichterbij en heb je last van een lek in je woning.

Lekken mag je niet te lang hun gang laten gaan, lekkages kunnen namelijk veel ellende aanrichten. Het duurt namelijk even voor je een lek kan zien, maar daarvoor heeft het lek al ongezien schade aangericht.

De vochtbestrijding te lang laten aanslepen

Deze tip sluit aan bij de vorige: er wordt regelmatig te laat aan de alarmbel getrokken bij vochtproblemen waardoor je meer schade hebt gecreëerd door te wachten. Zeker als je eerst zelf enkele weken hebt geprobeerd om het vochtprobleem zelf op te lossen en geen professionele vochtbestrijders hebt ingeschakeld.

Zo komen we regelmatig muren tegen die verkeerd geïnjecteerd zijn, isolatie die snel-snel geplaatst werd of lekken die niet goed gedicht zijn. Heb je zelf geprobeerd om je vochtproblemen op te lossen en is er geen resultaat? Bel dan zo snel mogelijk een vochtbestrijder op die je kan bijstaan met expertise en jarenlange ervaring.

Pas op met Doe-het-zelf

Natuurlijk kan je zelf eerst proberen om de vochtproblemen op te lossen. Maar wees je ervan bewust dat je al snel muren verkeerd kan injecteren of isolatie verkeerd kan aanbrengen, waardoor je het probleem alleen maar erger maakt. Zie je dat je pogingen om het vocht te bestrijden geen resultaat hebben? Bel dan snel naar Water-Dicht en maak een afspraak.

Vraag uw gratis advies aan →Contacteer ons voor uw vochtbestrijding

De oorzaak niet aanpakken

Misschien wel een van de grootste fouten die wij regelmatig zien: de oorzaak van het vochtprobleem wordt niet aangepakt en het vocht wordt weggemoffeld. Dit zien we regelmatig bij nieuwe eigenaars: zij ontdekken dat er een vochtprobleem in hun huis zit, en er snel wat vochtwerende verf gebruikt is om schimmelplekken of vochtplekken te verdoezelen.

Een vochtbestrijder inhuren die geen garantie geeft

Nog een laatste tip: als je toch beslist hebt om een professionele vochtbestrijder in te huren, kies je best ook voor een specialist die ook nog eens garantie op de werken geeft. Er kan natuurlijk altijd iets misgaan en moest dat zo zijn, wil je liever een vochtbestrijder die je garantie geeft op de uitgevoerde werken. Bij Water-Dicht werken we ook op deze manier: op onze uitgevoerde werken krijg je vanzelfsprekend garantie.

Herken de vochtproblemen op tijd

Het is ook erg belangrijk om verschillende soorten vochtproblemen op tijd te ontdekken: er kunnen namelijk erg veel oorzaken zijn: condens, opstijgend grondwater en opstijgend vocht, doorsijpelend vocht (doorslaand vocht) door regen, vochtproblemen door lekken, bouwvocht dat nog niet goed uitgedroogd is,... Twijfel je aan de oorzaak van de vochtproblemen in huis? Ook daarvoor kan je Water-Dicht contacteren!

Vraag uw gratis advies aan →Contacteer ons voor uw vochtbestrijding

Maak geen onnodige kosten!

Vaak begin je zelf als doe-het-zelver vochtproblemen aan te pakken in de hoop van de kosten die vochtbestrijding met zich meebrengen, te kunnen drukken. Helaas is dat vaak niet het geval: door verkeerde doe-het-zelf oplossingen toe te passen, kan de totaalkost net duurder uitvallen. De gespecialiseerde vochtbestrijders moeten dan eerst de doe-het-zelf-oplossingen teniet doen, om vervolgens het vochtprobleem gericht aan te pakken. Denk er dus aan dat je soms met een dubbele kost kan komen te zitten.

Wil je toch letten op de prijs van vochtbestrijding? Begrijpelijk. Maar let bij het vergelijken van verschillende offertes ook op extra diensten zoals de garantie die je na de werken krijgt.

Heeft u het vermoeden dat er een vochtprobleem is in uw woning? Maak dan een afspraak via mail of bel ons direct: wij komen zo spoedig mogelijk langs om uw vochtproblemen op te lossen en uw woning grondig te inspecteren. Vraag uw gratis diagnose vandaag nog aan.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing