Opstijgend vocht aanpakken

Opstijgend vocht is meestal toe te schrijven aan het ontbreken van een waterkerende laag. Doordat deze waterkerende laag ontbreekt, ontstaat er rechtstreeks contact tussen de vochthoudende ondergrond en de muur. Met vochtproblemen tot gevolg. Opstijgend vocht aanpakken is dus absoluut nodig. Je kan vochtproblemen beter best zo snel mogelijk aanpakken!

De meest gebruikte methode om opstijgend vocht te bestrijden is door gelinjectie van een vochtwerend middel in de muur. Hiervoor heb je echter wel de keuze uit verschillende producten. Deze werken echter wel allemaal werken volgens hetzelfde principe: in de muur vormen ze een waterdichte laag die opstijgend vocht in muren tegenhoudt.

Opstijgend vocht aanpakken: Problematiek

De problematiek van opstijgend vocht is alom gekend in de bouwwereld. Opstijgend vocht in muren komt voor als gevolg van ontbrekende, verweerde of slecht geplaatste vochtwerende folie en is een probleem waar architecten en aannemers dagelijks mee geconfronteerd worden. Vochtig metselwerk en/of vochtig pleisterwerk met schimmelvorming en een ongezond klimaat binnenshuis zijn o.a. de gevolgen van opstijgend vocht.

Opstijgend vocht aanpakken: Diagnose

Eerst komt een specialist in vochtbestrijding van Water-Dicht vrijblijvend een vochtmeting ter plaatse uitvoeren. Na een grondige diagnose van de problematiek van opstijgend vocht, wordt samen bepaald welke de meest efficiënte oplossing is voor het specifieke vochtprobleem.

Opstijgend vocht aanpakken: Methodiek

Opstijgend vocht aanpakken: Onderzagen muren

Met een speciaal voor deze aanpak ontworpen zaagsysteem wordt net boven het niveau van de vloer een horizontale gleuf uitgezaagd.

Opstijgend vocht aanpakken: Plaatsen folie

Een duurzame en doorschijnende vochtwerende folie, bestreken met een krimpvrije hydrofobe mortel, wordt aangebracht in de gleuf. De afdichting wordt gesneden op een breedte die overeenstemt met de muurbreedte.

Opstijgend vocht aanpakken: Aanbrengen ondersteuning

In de gleuven, op de vochtwerende folie, worden iedere halve meter nog eens ondersteuningsspieën ingebracht. Dit is nodig om op ieder moment de ondersteuning van de muur te kunnen garanderen. Deze spieën blijven in de muur aanwezig zodat geen enkele zetting van de muur kan plaatsvinden.

Opstijgend vocht aanpakken: Garantie

Water-Dicht biedt na uitvoering van de werken een levenslange garantie. Deze aanpak is erkend door de Vlaamse Dienst Monumenten en Landschappen. De gekozen systematiek voldoet aan de voorschriften van de technische voorlichtingsnota van het WTCB “Procédés voor de behandeling van metselwerk tegen opstijgend vocht”.