Op zoek naar vochtbestrijding in Averbode?

Heeft je woning in Averbode last van vochtproblemen? Dan ben je niet alleen. Heel wat woningen in regio Averbode hebben te kampen met inpandige vochtproblemen. Dat vocht kan verschillende oorzaken hebben en moet meestal zo snel mogelijk aangepakt worden. In dit artikel kom je te weten hoe je vochtproblemen moet aanpakken.

Last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Last van vochtproblemen in Averbode?

Elke woning of gebouw in Averbode heeft er in bepaalde mate wel eens mee te maken: inpandige vochtproblemen. Dit vocht kan vele oorzaken hebben en is, afhankelijk van de oorzaak, soms onschuldig, maar meestal problematisch.

Opstijgend vocht

Ook last van condens of vochtproblemen? →Wij komen gratis bij u langs om het probleem te bekijken

Hoe ontstaan vochtproblemen?

Veel vochtproblemen vinden hun oorsprong in opstijgend vocht in kelderruimtes. Een kelder bevindt zich in de natte ondergrond en wanneer de kelder niet goed (genoeg) waterdicht is gemaakt, kan dat vocht in je kelder binnendringen. Op lange termijn beschadigt dat vocht niet alleen je kelder, maar ook de rest van je woning. Het vocht zal namelijk via de muren naar boven kruipen en andere delen van het gebouw aantasten, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast ontstaan vochtproblemen ook door condensvorming. Condensproblemen komen vaak voor in de natte ruimtes van je woning zoals de keuken en de badkamer. Na een warme douche dampt je spiegel aan en zie je druppeltjes verschijnen op de spiegel, de muren of het plafond. Daarnaast kan een verschil tussen de temperatuur binnen en buiten ook zorgen voor condensvorming.

Wanneer de vochtdeeltjes in de lucht binnenshuis een oppervlak raken dat een koudere temperatuur heeft, worden ze weer vloeibaar. Dat vocht kan een natte plek vormen en uitgroeien tot een broeihaard voor schimmels.

Ook last van vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose op 0800/61.667

Daarnaast kan er sprake zijn van opstijgend vocht uit kelderruimten. Een kelder bevindt zich onder het niveau van grondvocht. Wanneer de kelder niet goed (genoeg) waterdicht is gemaakt, kan dit vocht uw kelder binnendringen. Op de langere termijn kan dit niet alleen uw kelder beschadigen, maar ook de rest van uw woning. Het vocht zal namelijk via de muren naar boven kruipen en andere delen van uw pand aantasten, met alle gevolgen van dien.

Gevolgen condensvorming

Condens is gelukkig niet altijd schadelijk, maar bij gebrek aan een goede ventilatie kan het wel schadelijk worden. Beslagen spiegels en ramen geven het vocht af aan de omgevingslucht doordat het verdampt wanneer de temperatuur in de ruimte daalt. Als deze ruimte over een adequate ventilatie beschikt, herstelt de vochtbalans in de ruimte zich snel, en dan zal zowel de condensvorming als de vochtige lucht snel verdwijnen. Is de ruimte echter niet goed geventileerd, dan blijft zowel de condensatie langer aanwezig als de lucht in de ruimte langer vochtig.

Vocht dat langdurig aanwezig blijft, heeft schadelijke gevolgen voor diverse materialen. Met name minder gladde oppervlakken zoals muren en plafonds lijden hier erg onder. De waterdamp zal dan condens vormen op de koude muren en plafonds. Deze muren zullen met verloop van tijd steeds vochtiger worden, met schimmelvorming, loslatend behang, een ongezond leefklimaat en afbladderende verf tot gevolg.

Het is dus niet alleen van belang om condens te bestrijden, maar ook oorza(a)k(en) van condensatie blijvend te verhelpen.

Last van vochtproblemen? →Wij komen gratis bij u langs om het probleem te bekijken

Oplossing condensproblemen: ventilatie

Condensatieproblemen kunnen gelukkig eenvoudig voorkomen en opgelost worden. Ventilatie speelt daarbij een sleutelrol. Dat kan op de ouderwetse manier door een raam of deur te openen, maar praktisch is dat niet. De echte oplossing is een mechanisch ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem zorgt voor een constante aan- en afvoer van lucht. Waterdamp verdwijnt zo snel uit de lucht en de luchtvochtigheid daalt. Zo geef je lokale vochtplekken geen kans.

Gevolgen opstijgend (grond)vocht

Heeft u toevallig een woning met een kelder in Averbode? Opstijgend grondvocht kan via de kelder uw pand binnendringen. Dit kan niet alleen via de klimnaad en de wanden, maar ook via de vloer als uw kelder geen betonnen vloer heeft. Dit kan vooral een probleem vormen in jaargetijden waarin het veel regent, omdat uw kelder dan ineens vol kan stromen met water.

Maar vocht kan ook op een enigszins slinkse wijze uw pand binnendringen, die bovendien meestal gedurende een langere periode onopgemerkt blijft. Ook in dit geval loopt u het risico op onder andere schimmelvorming, corrosie en houtrot. Ook bestaat dan de kans dat het vocht stijgt naar hoger gelegen niveaus van het pand.

Opstijgend vocht Water-Dicht

Oplossingen tegen opstijgend vocht en vocht in kelders

Muurinjectie

Een muurinjectie is de snelste en goedkoopste manier om vochtproblemen op te lossen. Daarvoor moeten eerst gaten in de vochtige muur geboord worden. Er wordt vervolgens een vochtwerend middel in de probleemzone geïnjecteerd. Dat middel zal uitzetten en in het metsel- en voegwerk en uitharden. Het opstijgende vocht kan niet langer schade aanrichten en de muren kunnen beginnen uitdrogen. Wanneer de vochtplek helemaal droog is, kan de muur opnieuw bepleisterd en beschilderd worden.

Muren onderkappen

Wanneer het vochtprobleem grondiger is en niet opgelost kan worden met een muurinjectie, moet de muur onderkapt worden. Men freest dan sleuven in het metselwerk en brengt een nieuwe waterkering aan. Dat is een fysieke barrière die water en opstijgend vocht zal tegenhouden. Omdat het onderkappen van muren een stevige klus is, wordt deze tactiek vooral toegepast bij grote renovaties.

Vocht in de kelder

Er zijn verschillende manieren om een vochtprobleem in de kelder te verhelpen. Gaat het om een kleine vochtplek, dan volstaat een muurinjectie soms. Is het probleem ernstiger, dan zal een kelderdichting of een kelderdrainage nodig zijn.

Bij een kelderdichting worden de materialen gesloopt en vervangen door nieuwe, droge materialen. Bij de kelderdrainage wordt een membraan aangebracht op de keldervloer dat continu vocht afdrijft met een pompsysteem.

Contacteer een specialist voor vochtbestrijding in Averbode?

Verschillende oorzaken vragen om verschillende oplossingen. Eén van de oplossingen voor het bestrijden van vocht, is een goede ventilatie. Bij Water-dicht.be beschikken wij over jarenlange ervaring met betrekking tot ventilatie en ventilatiesystemen. Maar ook op het gebied van vochtproblemen in kelders kunnen wij u uitstekend van dienst zijn, onder andere door het toepassen van kelderdrainage en kelderbekuiping.

Wij leggen u graag uit welke oplossing voor u het meest geschikt is. U kunt te allen tijde een afspraak met ons maken waarna wij zo snel als mogelijk bij u langs komen in Averbode om de situatie weer onder controle te krijgen en voorgoed op te lossen. Contacteer ons nu voor een gratis vochtdiagnose!

Op zoek naar een definitieve oplossing mét garantie? →Contacteer ons en we komen uw vochtprobleem in Averbode bekijken

Download onze infogids: zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en oplossen.
Geschreven door onze vochtexperts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*