Wat zijn de gevolgen van hygroscopische zouten?

Wat zijn de gevolgen van hygroscopische zouten?
Geschreven op 23 oktober

Witte aanslag op uw muren? Dat lijkt in eerste instantie misschien vooral een esthetisch probleem en niet zo erg. Helaas zal deze witte aanslag echter snel grotere gevolgen hebben wanneer de witte aanslag leidt tot problemen op uw binnenmuren

Witte aanslag wordt veroorzaakt door hygroscopische zouten. Dit zijn zouten die in omgevingswater, zoals grondwater en regen, zitten en die een hygroscopische eigenschap hebben. Dat betekent dat ze vocht aantrekken, waardoor de muren niet kunnen uitdrogen en continu vocht blijven aantrekken. Het spreekt voor zich dat dit vocht niet alleen het metselwerk zal aantasten, maar ook de binnenmuren. Denk aan loskomend behangpapier en afbladderende verf. Echt mooi is dat niet, maar gelukkig bestaan er voldoende oplossingen voor.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

De voornaamste gevolgen van hygroscopische zouten zijn:

Witte aanslag op de muren

In sommige gevallen valt witte aanslag op muren helemaal niet op, maar soms uit het zich ook in grote, zichtbare vlekken op de muur. In dat geval is het metselwerk aangetast door hygroscopische zouten. De witte aanslag kan vanzelf verdwijnen, maar dat betekent niet noodzakelijk dat ook de hygroscopische zouten verwijderd zijn. De zouten zijn in dat geval binnengedrongen in het metselwerk en kunnen daar verder schade toebrengen.

Schade aan binnenmuren

Hygroscopische zouten kunnen best wat schade aanrichten. Pleisterwerk kan loskomen, behangpapier begint af te bladderen en de verf wordt aangetast. Het pleisterwerk moet hersteld worden of, als u te laat ingrijpt, helemaal vervangen worden. Zo lopen de kosten snel op, natuurlijk. Kies dus voor een snelle en kordate aanpak.

Achterliggende oorzaak hygroscopische zouten

Problemen die worden veroorzaakt door hygroscopische zouten kunnen pas definitief opgelost worden wanneer de achterliggende oorzaak opgespoord en aangepakt wordt. Met andere woorden, de hygroscopische zouten moeten uit de muur worden verwijderd. Dat kan door de muur te impregneren met een speciaal product, de waterkering te vernieuwen of er één te installeren en door te zorgen voor voldoende ventilatie.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Hoe hygroscopische zouten verwijderen?

Als u de hygroscopische zouten niet aanpakt, zullen deze steeds aanwezig blijven in uw pand. De zouten zullen vocht blijven aantrekken, waardoor de aangetaste muur nooit de kans krijgt om te drogen. Een vicieuze cirkel, dus. Vocht in uw woning is niet alleen goed voor de woning zelf, maar tast bovendien ook uw gezondheid aan. U moet er dus zo snel mogelijk komaf mee maken. Doorbreek de cirkel door het achterliggende probleem aan te pakken en doorbreek die negatieve spiraal. Alleen zo maakt u uw muren vocht- en zoutvrij.

Hygroscopische zouten kunt u niet zelf verwijderen. Daarvoor is professioneel materiaal en expertise nodig. Doe daarom een beroep op een vochtexpert. Hij heeft het juiste materiaal en de goede knowhow in huis om uw muren te impregneren, zodat het vocht geleidelijk aan helemaal verdwijnt. Hoelang het duurt totdat al het vocht is weggetrokken, is afhankelijk van het reeds aanwezige vocht in uw woning. Ook de hoeveelheid vocht speelt een belangrijke rol. Hoe sneller u een vakman onder de arm neemt, hoe beter voor u, uw muren en uw portemonnee.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtdiagnose. Eén van onze vochtexperts komt bij u langs om de precieze oorzaak van het probleem vast te stellen. Vervolgens stellen we een duidelijk stappenplan voor, zodat u weet waaraan u zich kunt verwachten. Zo krijgt u meteen een volledig beeld van de kosten en de werkzaamheden. Samen smoren we gegarandeerd de vochtproblemen in de kiem.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing