Wat zijn de gevolgen van hygroscopische zouten?

Wat zijn de gevolgen van hygroscopische zouten?
Geschreven op 23 oktober

Heeft u witte aanslag op uw buitenmuren opgemerkt? Dit lijkt in eerste instantie vooral een esthetisch probleem.
Maar helaas zal deze witte aanslag snel grotere gevolgen hebben, wanneer het problemen veroorzaakt op uw binnenmuren. De witte aanslag wordt veroorzaakt door hygroscopische zouten. Dit zijn zouten die in omgevingswater (grondwater en regen) zitten en die de bijzondere eigenschap hebben dat ze vocht aantrekken (“hygroscopisch” zijn). Hygroscopische zouten maken dat muren niet kunnen uitdrogen en steeds vocht blijven aantrekken. Dit vocht zal niet alleen het metselwerk aantasten. Uiteindelijk zal het ook de binnenmuren schade toebrengen: behangpapier komt los en verf bladdert af. Geen prettig zicht maar er bestaan voldoende oplossingen voor.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

De belangrijkste gevolgen van hygroscopische zouten zijn:

Witte aanslag op de muren

Witte aanslag op muren kan in sommige gevallen onopvallend zijn, maar het kan ook zeer grote plekken vertonen. Het metselwerk is dan aangetast door hygroscopische zouten. De witte aanslag kan vanzelf verdwijnen, maar dat wil niet per se zeggen dat de hygroscopische zouten dan verdwenen zijn. Ze zijn dan binnengedrongen in het metselwerk en kunnen daar verder schade veroorzaken.

Schade aan binnenmuren

Als er hygroscopische zouten in uw binnenmuren zitten, dan kan dit voor schade zorgen. Pleisterwerk kan loskomen, behangpapier begint los te laten en verf wordt aangetast. Het pleisterwerk zal moeten gerepareerd worden en als u hier te laat mee start dan moet het soms helemaal vervangen worden. Hier kunnen de kosten van oplopen, dus u kan hier beter voor een snelle en kordate aanpak kiezen.

Achterliggende oorzaak hygroscopische zouten

Deze problemen kunnen pas definitief opgelost worden als de achterliggende oorzaak opgespoord en aangepakt wordt. De hygroscopische zouten moeten met andere woorden uit de muur verwijderd worden. Dat kan door de muur te impregneren met een speciaal product, de waterkering te vernieuwen of te installeren, en voorzien in voldoende ventilatie.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Hoe hygroscopische zouten verwijderen?

Als u niets doet tegen hygroscopische zouten, dan zullen deze steeds aanwezig blijven in uw pand. De zouten trekken vocht aan zodat de aangetaste muur nooit kans krijgt om te drogen. Op die manier blijft het een vicieuze cirkel. Vocht in uw woning is niet alleen niet goed voor de woning zelf, maar tast bovendien ook nog eens uw gezondheid aan. U moet er dus zo snel mogelijk komaf mee maken. Door het achterliggende probleem aan te pakken kan u die cirkel doorbreken en uw muren vocht– en zoutvrij maken.

Het is niet mogelijk om zelf hygroscopische zouten te verwijderen. De hygroscopische zouten zijn van die aard dat er professioneel materiaal nodig is om ze te verwijderen. Doe daarom beroep op een vochtexpert, die de nodige zaken in huis heeft om uw muren te impregneren zodat het vocht stelselmatig verdwijnt. De tijd dat dit duurt is afhankelijk van de periode dat het vocht al aanwezig is in uw woning. Ook de hoeveelheid vocht speelt een rol. Hoe sneller u een vakman aanstelt, hoe beter voor u, uw muren en uw portemonnee.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtdiagnose. Een van onze vochtexperts komt ter plekke de situatie bekijken. We bepalen de precieze oorzaak van het vocht en leggen u een duidelijk stappenplan voor, zodat u weet waar u zich aan kunt verwachten. Zo krijgt u meteen een volledig beeld van de kosten en werkzaamheden, die gegarandeerd een einde maken aan de vochtproblemen.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing