Wat is impregneren? Beschermt impregneren uw gevel?

Wat is impregneren? Beschermt impregneren uw gevel?
Geschreven op 11 juni

Merkt u dat de kwaliteit en weerbaarheid van uw gevel er de laatste tijd op achteruit gaan? Dan kan dit aan een verminderde kwaliteit van het metsel- en voegwerk of de eventuele pleisterlaag op uw gevel liggen. Waarom? Omdat deze materialen na verloop van tijd steeds minder weerbaar worden tegen de vele weersinvloeden die ons land rijk is. 

Uw gevel impregneren kan dit proces gelukkig een halt toeroepen en uw gevel gedurende vele jaren opnieuw prima beschermen.

1. Gevels zijn van nature poreus en gevoelig voor vocht

De materialen waaruit uw gevel vervaardigd is, zijn over het algemeen poreus van aard. Dat betekent dat vocht redelijk gemakkelijk in de materialen kan binnendringen, zeker wanneer deze langdurig onbehandeld zijn gebleven. 

Na een periode waarin de stenen of de pleisterlaag constant zijn blootgesteld aan weersomstandigheden zoals regen, wind en kou zal deze porositeit toenemen. Hierdoor kan vocht steeds dieper in uw gevel dringen en op termijn ook de binnenkant van uw woning aantasten. Dit proces wordt ook wel doorslaand vocht genoemd. Doorslaand vocht kan omvangrijke vochtschade en vochtproblemen in huis veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het van belang dat uw gevel steeds in optimale conditie is. 

→ Last van een vochtige gevel?Contacteer ons voor een gratis analyse

2. Impregnatie zorgt voor een speciale beschermlaag

Om uw gevel heel wat weerbaarder te maken tegen regen en andere vervelende weersomstandigheden, kunt u uw gevel (laten) impregneren. Dit proces houdt in dat uw gevel wordt voorzien van een speciale waterafstotende coating die ervoor zorgt dat de porositeit van de onderliggende materialen wordt gecompenseerd.

Deze laag is helemaal doorzichtig, dus u ziet er echt helemaal niets van! Het impregneren van uw gevel heeft geen enkele invloed op het uitzicht van uw gevel. Een bijkomend groot voordeel is het feit dat gevelimpregnatie damp-open eigenschappen heeft. Dit maakt dat vocht uitermate snel kan uitdrogen. Het zal niet langer in uw gevel blijven zitten, maar verdampt in een snel tempo, wat vochtproblemen in de toekomst vermijdt.

3. Ik wil mijn gevel laten impregneren, kan dat?

Gevelimpregnatie kan toegepast worden op de meeste gevels. Er zijn echter wel enkele voorwaarden. Zo zult u goed moeten nagaan of uw gevel geen last heeft van barsten en scheurtjes. Impregnatie heeft namelijk geen nut als uw gevel op één of meerdere plaatsen beschadigd is, want vocht en water zal via deze plekken gewoon in uw muur blijven dringen. 

Wilt u dat impregnatie het gewenste effect heeft? Dan moeten eerst en vooral al deze gebreken hersteld worden. Pas daarna kunt u starten met impregneren.

Uw gevel impregneren? Bel voor GRATIS advies 0800/61.667

4. Welke soorten gevelbekleding hebben baat bij hydrofuge?

Hydrofuge is in principe geschikt voor alle gevels, maar zoals we hierboven al hebben aangehaald zijn het vooral de poreuze gevels die gevelimpregnatie nodig hebben. Dit kunnen diverse gevelmaterialen zijn, zoals:

  • Bakstenen gevels
  • Gevels met crepi of pleisterwerk
  • Gevels bezet met kalei
  • Natuurstenen gevels
  • Gevels met steenstrips die poreus zijn

Gevelbekleding bestaat in vele soorten en maten, het is daarom verstandig om een expert als Water-Dicht naar uw gevel te laten kijken. Wij kunnen precies voor u bepalen of u baat heeft bij gevelimpregnatie. Indien u een gevel van kunststof heeft, kunsthars crepi of uw gevel is reeds beschilderd met vochtwerende verf, dan is hydrofuge namelijk niet altijd noodzakelijk. Daarentegen kan hydrofuge nooit kwaad; uw gevel kan er in ieder geval niet meer van beschadigd raken.

Hoe wordt een gevel geïmpregneerd?

Wanneer u uw gevel door een specialist laat hydrofoberen, dan verloopt dit volgens een vast stappenplan om ervoor te zorgen dat het impregnatiemiddel goed kan hechten. Dit is vooral van belang, zodat de poriën van de gevel goed worden opgevuld. Hieronder vindt u de 3 stappen die wij altijd hanteren bij hydrofuge.

1. Gevelinspectie en -reiniging

Wanneer wij bij u langskomen, dan zullen wij uw gehele gevel nalopen op beschadigingen, mankementen en andere zaken die van belang zijn bij hydrofuge. Nadat wij u verteld hebben wat er allemaal dient te gebeuren, gaan we aan de slag om de gevel eerst goed schoon te krijgen. Dit houdt in dat uw gevel met de meest optimale methode wordt gereinigd en zaken als vuil, zand, algen en mossen worden verwijderd.

2. Herstellen van beschadigingen

Nadat de gevel goed schoon is gemaakt, is vaak nog beter te zien waar eventuele kleine beschadigingen aanwezig zijn. Deze zullen wij eerst voor u herstellen, omdat hydrofuge weinig zinvol is als er barsten en kieren in uw gevel aanwezig zijn. Dit zijn vaak ook plekjes zoals de aansluiting op de kozijnen.

3. Aanbrengen van gevelimpregnatie

Wanneer de gevel schoon en hersteld is, gaan we over tot hydrofuge. Wij plakken eerst alle kozijnen en andere elementen af, waarna we uw gevel impregneren. Dit gebeurt meestal door middel van verneveling, maar in sommige gevallen kan hydrofuge ook met een kwast of roller worden uitgevoerd. Er is keuze uit verschillende producten, we maken daarin de best passende keuzes voor uw gevel.

Wat is de prijs voor het impregneren van een gevel?

Omdat hydrofuge maatwerk is, kunnen wij heel moeilijk standaard prijzen geven voor de werkzaamheden. Zoals we reeds eerder hebben gemeld gaat hydrofuge vaak gepaard met reparatie- en herstelwerken. De prijs hiervoor hangt in grote mate af van de staat van uw gevel. Ook speelt natuurlijk het oppervlak van uw gevel een rol; hoe meer vierkante meters, hoe duurder dit uitpakt.

Voorts dient u ook rekening te houden met zaken zoals bereikbaarheid en de producten die nodig zijn. Over het algemeen worden prijzen aangehouden per vierkante meter die tussen 10 en 35 euro liggen. Het beste is om een specialist te bellen, deze firma kan u namelijk precies vertellen wat er allemaal gedaan moet worden. Daarna wordt door de vakman een offerte op maat samengesteld, zodat u rustig kunt nalezen hoe de prijsopgave in elkaar steekt.

Water-Dicht herstelt uw gevel op vakkundige wijze

Gevelimpregnatie is een klus die u het beste aan een expert overlaat. Zo weet u 100% zeker dat de behandeling correct werd uitgevoerd en het best mogelijke effect heeft.

Laat uw gevel impregneren door Water-Dicht. Dankzij onze jarenlange ervaring zorgen wij ervoor dat uw gevel
na de behandeling weer zo goed als nieuw is. Natuurlijk kunnen wij ook het voorafgaande herstel van mogelijke beschadigingen aan uw gevel meteen mee uitvoeren. Benieuwd naar de vele mogelijkheden? Bel ons meteen, en wij vertellen u graag meer over alle mogelijkheden.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing