Vochtige binnenmuren met schimmelplekken

Vochtige binnenmuren met schimmelplekken
Geschreven op 29 mei

Eén van de meest vervelende situaties waar u binnenshuis mee te maken kunt krijgen is schimmelvorming. Schimmels zijn niet alleen bijzonder onfraai, maar ook nog eens gevaarlijk voor uw woning en uw eigen gezondheid. Schimmelplekken kunnen in principe overal in huis ontstaan, waar vochtplekken aanwezig zijn.

Wilt u schimmels voorkomen? Dan zult u allereerst bestaande vochtproblemen in huis moeten voorkomen. Vochtige binnenmuren hebben meerdere specifieke oorzaken, die elk apart te bestrijden zijn. In dit artikel meer informatie over schimmelplekken op vochtige binnenmuren, de oorzaken en natuurlijk de bestrijdingsvormen.

Vochtige binnenmuren en schimmelplekken: het verband

De reden dat schimmels zich vaak zo snel verspreiden op vochtige plaatsen is het feit, dat schimmels bij uitstek hard groeien op plekjes met vocht. Vocht is namelijk de voornaamste voedselbron voor deze kleine organismen, dus wanneer de rond dwarrelende schimmelsporen eenmaal met een vochtige binnenmuur in contact treden, dan zullen ze zich direct hechten. Een klein poosje later kunt u het begin van schimmelplekken waarnemen op deze plaats

→ Ook last van vochtige muren?Contacteer ons voor een gratis analyse

De meest voorkomende interne oorzaak van vochtige binnenmuren

Vochtige binnenmuren kunnen om verscheidene redenen ontstaan. De meest voorkomende interne oorzaak betreft condensatie. Dit is het proces waarbij de luchtvochtigheid zo hoog is, dat de waterdamp tegen koelere oppervlakken aan vloeibaar wordt: dit noemt men condensatie. Dit gebeurt in vrijwel alle huishoudens op bijvoorbeeld spiegels en ramen, maar zodra het ook op meer ruwe oppervlakken plaatsvindt, dan wordt het problematisch. Dan blijven deze oppervlakken zoals muren namelijk lang nat en zullen schimmels ruim baan hebben.

Bel voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

Externe oorzaken die vochtige binnenmuren tot gevolg kunnen hebben

Naast de interne oorzaak: condensatie, zijn er meerdere externe oorzaken die ook vochtige binnenmuren tot gevolg hebben. Een veelgehoorde oorzaak is doorslaand vocht, dit is altijd het gevolg van een gevel die niet meer goed waterdicht is. Zodoende kan regenwater gemakkelijk ook uw binnenmuren bereiken. Hetzelfde geldt voor grondwater, wanneer uw gevel op begane grondniveau water doorlaat. Soms komt dit door een gebrek in de spouwmuur of het ontbreken hiervan. Andere oorzaken zijn lekkages op het dak en leidingen die barsten.

Hoe schimmelplekken en vochtige binnenmuren aan te pakken?

Indien u voorgoed van het probleem verlost wilt zijn, dan dient u echt het juiste vochtprobleem te behandelen met de corresponderende behandelmethode. Ligt het feit dat u vochtige binnenmuren heeft dus aan condensatie bijvoorbeeld, dan zal het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem een uitstekende oplossing bieden.

Bij externe oorzaken zoals doorslaand vocht en opstijgend vocht kunt u het beste de gevel goed inspecteren en repareren, plus daarna voorzien van een impregneermiddel om vochtinfiltratie in de toekomst te voorkomen. Bij opstijgend vocht is het ook verstandig meteen de spouwmuur mee te nemen. Lekkages dienen vanzelfsprekend te worden gerepareerd zodat vocht niet meer binnen kan treden.

Ook is het noodzakelijk om de schimmels zelf te verwijderen. Doe dit te allen tijde met beschermende kleding zoals een mondkapje en handschoenen, opdat u de schimmelsporen niet inademt of op uw huis krijgt. Maak het oppervlak ook goed schoon met een schimmeldodend middel of bleek.

Waterdicht-Vochtbestrijding bestrijdt vochtige binnenmuren én schimmels

Bij ons bent u aan het goede adres voor het bestrijden van zowel vochtproblemen, als schimmelplekken. Na een grondige vochtdiagnose zullen wij u de beste behandelmethoden voorleggen, om voorgoed van beide verlost te zijn. Ook zorgen wij ervoor dat de binnenmuren beter beschermd zijn tegen vocht in de toekomst, door voorzorgsmaatregelen te treffen. Bel ons meteen om een afspraak te maken, of wanneer u meer informatie wilt ontvangen.

Bel ons vrijblijvend. Wij kennen voor elk vochtprobleem een definitieve oplossing en kunnen u in iedere situatie bijstaan met praktisch advies en vakwerk. Of u nu last heeft van doorslaand vocht, condensatie, opstijgend vocht, schimmel op de muren, wij lossen elk vochtprobleem snel en doeltreffend op. 

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden, vraag uw GRATIS vochtanalyse en laat u overtuigen van onze kennis en expertise!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing