Vocht in stucwerk? Wat te doen?

Vocht in stucwerk? Wat te doen?
Geschreven op 17 november

Stel, u heeft nog niet zo lang geleden egale en gladde wanden laten stuken. Maar ineens komt u er achter, dat sommige wanden vochtplekken vertonen. Dit is nooit een goede zaak, maar gelukkig kunt u in bijna alle gevallen schade voorkomen door direct actie te ondernemen.

In dit artikel lichten wij toe hoe vocht in stucwerk terecht kan komen, hoe u dit kunt herkennen en natuurlijk ook, wat u er aan kunt doen.

Hoe ontstaat vocht in stucwerk?

Vocht kan in de regel op twee verschillende manieren in stucwerk terecht komen. Enerzijds kan er tijdens de bouw of het stuken iets fout zijn gegaan, anderzijds kunt u ook in uw woning zelf te maken hebben met vochtproblemen.

Wanneer er tijdens het stuken iets niet goed is gegaan, dan is de kans groot dat het pleisterwerk niet goed gemengd is, of in onjuiste verhoudingen. Ook kan het voor komen, dat de muur niet lang genoeg is uitgedroogd.

Wanneer het vocht in uw stucwerk echter door een onderliggend vochtprobleem komt, dan is de oorzaak te wijten aan een situatie in uw woning. Dit vochtprobleem bestond misschien zelfs al toen u de muren liet stuken. Het is belangrijk om het onderscheid te weten, omdat u schade als gevolg van nalatigheid van de aannemer allicht kunt verhalen op dezelfde aannemer. Indien het vochtprobleem in uw woning reeds aanwezig was, dan treft de aannemer van de pleisterwerken geen schuld.

Met welke vochtproblemen kunt u te maken krijgen?

Vocht in een muur is relatief gemakkelijk te herkennen. Meestal levert dit plekken op die donkerder van kleur zijn, dan de rest van de muur. Ook voelt de muur vaak kil en klam aan. Indien er al langer sprake is van vochtproblemen, dan kunt u ook andere signalen zien zoals loslatend behang, afbrokkelend pleisterwerk en soms ook schimmelvorming.

In al deze gevallen is er sprake van vocht, dat op één of andere wijze in uw muren terecht is gekomen. Dit kan bijvoorbeeld door een lekkage gebeuren, indien het een muur betreft die naast leidingen ligt, of onder uw dak(goot).

Ook kunt u last hebben van opstijgend grondvocht of doorslaand vocht, indien uw buitenmuren water doorlaten. Intern kunt u ook geconfronteerd worden met condensatieproblemen, wanneer uw woning niet over voldoende ventilatie beschikt. In al deze gevallen is het van belang om snel hulp te zoeken, zodat de schade beperkt blijft.

Oplossing voor vochtproblemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Manieren om vocht in stucwerk te behandelen

Wanneer het vocht in uw stucwerk aan bouwvocht te wijten is, dan kan het plaatsen van een ontvochtiger goed helpen. Deze trekt continu waterdamp uit de lucht, waardoor uw wanden ook sneller uitdrogen. In combinatie met verwarming kan dit vele maanden schelen. In andere gevallen raden wij aan, om te achterhalen wat er aan de hand is. Zo weet u zeker, dat u de juiste behandelmethode kiest om het vocht uit uw stucwerk te krijgen.

Video: bekijk hoe wij vocht in een bepleisterde muur oplossen

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Water-Dicht: uw betrouwbare partner in vochtbestrijding

Indien u direct wilt weten wat de beste oplossing is, dan kunt u een vrijblijvende vochtdiagnose aanvragen bij Water-Dicht. Wij komen dan bij u langs, om uw gehele woning te inspecteren op de aanwezigheid van vocht en vochtproblemen.

Daarna kunnen wij u van advies voorzien omtrent het best passende behandelplan. Meer weten? Neem dan contact met ons op en wij plannen meteen een afspraak in voor u.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing