Vocht aan plafond opgemerkt? Wat kan het zijn?

Vocht aan plafond opgemerkt? Wat kan het zijn?
Geschreven op 24 januari

Vochtproblemen, je bent ze natuurlijk liever kwijt dan rijk. Bij vocht denken we vaak aan condensproblemen in de badkamer, plassen in de kelder of vochtplekken onderaan de muren op de benedenverdieping. Maar vochtproblemen kunnen ook op het plafond voorkomen.

Hoe kan vocht op het plafond ontstaan? En hoe kan je vocht op het plafond bestrijden en in de toekomst voorkomen? We geven je hieronder een antwoord op al je vragen.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe kunnen vochtplekken ontstaan op het plafond?

Vochtplekken op het plafond kunnen veelal drie oorzaken hebben: doorslaand vocht, condens of een lekkage.

Condensatievocht op het plafond

De vaakst voorkomende oorzaak van vocht op het plafond is condens. In natte ruimtes, zoals de badkamer, de keuken of de wasplaats, is de luchtvochtigheid hoger. Er hangt na een warme douche of het bereiden van een maaltijd namelijk veel waterdamp in de lucht. Die damp kan neerslaan op koude oppervlaktes, zoals ramen, spiegels, muren of plafonds. De kleine waterdruppeltjes kunnen vervolgens binnendringen in het bouwmateriaal en zo een vochtplek veroorzaken op het plafond.

Doorslaand vocht op het plafond

Mogelijk ontstaat het vocht op het plafond door regenwater van buitenaf. Wanneer er een barst of een scheur in de gevel zit, kan regenwater makkelijk naar binnen dringen. Als die scheur zich net ter hoogte van het plafond bevindt, kan het vocht zich daar manifesteren. Ook een lekke dakgoot kan hetzelfde probleem teweegbrengen. Vocht dat via de gevel komt, bevindt zich altijd aan de rand van het plafond, niet in het midden. Een verouderde gevel is in dat geval dus de boosdoener.

Zie je de vochtplek op het plafond van de bovenverdieping, dan is het dak mogelijk niet volledig waterdicht. Ook dan kan een scheur in een dakpan of een verschoven dakpan voor doorslaand vocht zorgen.

Lekkages met vochtplekken op het plafond tot gevolg

Het spreekt voor zich dat ook lekkages aan de oorsprong van het vocht aan het plafond kunnen liggen. Bevindt de vochtplek zich onder de badkamer, dan is een lek waarschijnlijk. Zeker wanneer het vocht er plots komt en de vochtplek zich snel uitbreidt.

Hoe herken je een vochtprobleem op het plafond?

Vocht op het plafond manifesteert zich altijd in vochtplekken. Je ziet een vlek verschijnen die iets donkerder is dan de rest van het plafond en die er voorheen niet was.

Maar vocht op het plafond kan er ook anders uitzien. Er bevinden zich vaak houten balken in het plafond. Wanneer die vocht opnemen, kunnen ze uitzetten en een soort golfvorm veroorzaken op het plafond. Die soort vochtplekken gaan vaak gepaard met schimmels. De rand van de vochtplek kan er daarom gelig of zwart uitzien.

Hoe kan je vochtplekken op het plafond bestrijden?

Hoe het vocht op het plafond bestreden moet worden, hangt af van de oorzaak van het probleem. Elk soort vochtprobleem vraagt namelijk om een andere aanpak.

Is het vocht te wijten aan een scheur of barst in de gevel, dan moet die scheur vanzelfsprekend aangepakt worden. Dat doen we door de barst zelf te herstellen en een muurimpregnatie of hydrofuge uit te voeren. We brengen dan een volledig transparante, waterafstotende laag aan op de gevel die voorkomt dat er nog vocht kan binnendringen.

Vocht aan het plafond door condens vereist een andere behandeling. Kan de ruimte niet op een natuurlijke manier verlucht worden, dan is het een verstandig idee om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren. Zo voorkom je niet alleen condens, maar verbeter je ook de luchtkwaliteit in huis. Is een lek de boosdoener, dan heb je vanzelfsprekend een loodgieter nodig.

Schakel een vakman in bij vocht aan het plafond

Het is in elk geval altijd belangrijk om een beroep te doen op de kennis en expertise van een rasechte vakman. Die expert kan niet alleen de precieze oorzaak achterhalen (en dus dezelfde vochtproblemen in de toekomst vermijden), maar ook de juiste behandeling voorstellen en uitvoeren. Zo weet je zeker dat het vocht op een correcte manier bestreden wordt.

Is vocht op het plafond schadelijk?

Vochtproblemen zijn altijd schadelijk, waar ze zich ook bevinden. Vocht maakt bouwmateriaal week. Bakstenen die verzadigd zijn met water, worden broos en kunnen beginnen af te brokkelen. Zo kan de stabiliteit van de woning in het gedrang komen. Vocht in het plafond moet daarom extra snel aangepakt worden. Je wil natuurlijk niet dat de steunbalken hun stevigheid verliezen.

Maar er is nog meer. Vocht gaat vaak gepaard met schimmels en schimmels planten zich voort met schadelijke sporen. Wanneer je die sporen inademt, krijg je last van klachten aan de luchtwegen, vermoeidheid, kortademigheid en hoofdpijn. Vochtproblemen creëren een ongezonde leefomgeving.

Water-Dicht herstelt vochtplekken op het plafond

Heb je te maken met vocht op het plafond? Dan kampt je woning met doorslaand vocht of een ander vochtprobleem. We komen graag bij je langs om na te gaan waar het vochtprobleem precies ontstaan is. Zo kunnen we een gepast behandelplan opstellen en ben je snel van dat vocht op het plafond verlost. Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing