Schimmel in badkamer of douche verwijderen? Oorzaken

Schimmel in badkamer of douche verwijderen? Oorzaken
Geschreven op 28 september

Wordt u geconfronteerd met vochtproblemen of schimmels in de badkamer? De badkamer is veruit de meest vochtige ruimte in uw woning, zelfs natter dan een kelder of keuken. Het dagelijkse gebruik van de badkamer brengt de nodige waterdamp in de lucht met zich mee. Het is precies deze waterdamp die voor problemen kan zorgen.

Heeft u in uw badkamer geen of onvoldoende ventilatie? Dan zal de condens niet alleen op de spiegel zichtbaar zijn, maar zich op termijn ook afzetten tegen de wanden en het plafond. En deze vochtige plekken vormen een ideale plek voor schimmels om zich te nestelen en vermenigvuldigen.

Ontdekt u schimmels in uw badkamer? Onderneem dan zo snel als mogelijk actie, want schimmels zijn schadelijk, zowel voor uw woning als uw gezondheid.

1. Waar in de badkamer kunnen schimmels ontstaan?

Schimmel kan in feite overal in de badkamer ontstaan. De meest voorkomende plekken zijn de wanden en plafonds, alsook de aansluiting ertussen. Maar ook kitranden, bijvoorbeeld rondom de wasbak, uw bad of douche. Ook plekken achter kasten of wastafels kunnen ongemerkt schimmels bevatten. Lees meer over schimmels en condensatieproblemen.

Als u schimmel op één plek opmerkt, kunt u er vaak vanuit gaan dat de schimmels op meerdere plekken aanwezig zijn.

→ Last van schimmels?Contacteer ons voor een gratis analyse

2. Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

Schimmel in de badkamer ontstaat in 99% van de gevallen door condens. In een enkel geval kan het om iets anders gaan zoals een lek, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Vanwege het specifieke karakter van de badkamer gaat het echter meestal om waterdamp die niet goed kan worden afgevoerd en als gevolg daarvan tegen oppervlakken aan condenseert. Deze oppervlakken bieden vervolgens ruimte aan schimmelgroei.

Bel nu voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

3. Hoe schimmel in de badkamer verwijderen?

Indien u zelf de schimmels wilt verwijderen, dan kunt u ofwel kiezen voor een natuurlijk mengsel van soda en azijn, chloor, of voor een chemisch antischimmelmiddel. In elk geval is het te allen tijde belangrijk duidelijke instructies op te volgen die op de verpakking staan.

Ook dient u beschermende maatregelen te nemen zoals het dragen van een mondkapje en rubberen handschoenen.

Let op dat u schimmels nooit droog verwijdert

Eén heel belangrijke voorzorgsmaatregel waar u aan dient te denken is het feit dat schimmels nooit droog mogen worden verwijderd. Doe dit altijd met behulp van water, om te voorkomen dat er ontelbare hoeveelheden schimmelsporen in de lucht komen.

Wanneer u deze sporen namelijk inademt, kan dit bijzonder ernstige gevolgen voor uw luchtwegen en gezondheid hebben. Contacteer ons voor vrijblijvend advies.

4. Hoe schimmels in uw badkamer definitief bestrijden?

De schimmels zelf in uw badkamer verwijderen is een eerste stap, maar het probleem is hiermee dan nog zeker niet van de baan. Om schimmels in de toekomst ook te voorkomen, dient u ervoor te zorgen dat er ruim voldoende ventilatiemogelijkheden beschikbaar zijn om condensatieproblemen te voorkomen.

Dit kunt u op een heel eenvoudige manier oplossen door ramen en deuren open te zetten. Heeft u geen raam in uw badkamer? Dan is het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem de enige optie die voorgoed komaf maakt met vochtproblemen en schimmels.

Wilt u hier meer over weten? Bel ons op het gratis nummer 0800/61.667. Wij hebben verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen in ons assortiment en kunnen u perfect adviseren over de beste oplossing voor uw situatie. Wij helpen u graag met een vrijblijvende vochtdiagnose.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing