Muurinjectie: hoe zelf uw muren injecteren?

Muurinjectie: hoe zelf uw muren injecteren?
Geschreven op 10 april

Heeft u last van opstijgend vocht in uw woning en wilt u dit aanpakken met muurinjectie

Vochtproblemen bestaan in de meest uiteenlopende vormen en gradaties. Logischerwijs zijn er dus ook evenveel diverse oplossingen beschikbaar. Muurinjectie is vooral geschikt voor het plaatselijk behandelen van vochtproblemen. Het vochtprobleem kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van enkele zwakke plekken in uw woning, die met muurinjectie prima kunnen worden verholpen.

Last van opstijgend vocht? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

De juiste behandelmethode tegen vochtproblemen in huis

Voordat het vochtprobleem wordt behandeld, is het bijzonder belangrijk om de precieze oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Want alleen zo kan het vochtprobleem definitief opgelost worden. Vochtproblemen kunnen namelijk zowel gezien als ongezien bestaan en lange tijd aanhouden. 

Bent u er niet helemaal zeker van hoe het aanwezige vocht in uw huis terechtkomt, dan kunt u in ieder geval proberen de volgende vragen tebeantwoorden:

  • Hoe lang heeft u al last van vocht in huis?
  • In welke ruimtes van uw woning bemerkt u vocht in huis?
  • Hoe ziet u precies dat u vocht in huis heeft? Ziet u vochtige plekken, of allicht ook andere gevolgen van vochtproblemen zoals schimmels, muurzouten of salpeter?
  • Kunt u duidelijk zien waar het vocht precies vandaan komt?
  • Is het vochtprobleem doorheen de tijd erger geworden, of heeft het al die tijd een stabiel karakter gehad?

In principe is het beoordelen van een vochtprobleem evenals het kiezen van een goede en effectieve behandelmethode iets dat u het beste aan een vakman over laat. Ziet u namelijk iets over het hoofd, of weet u niet precies wat de oorzaak van het vochtprobleem is, dan is de kans realistisch dat u het probleem verkeerd aanpakt. Dit kan tot gevolg hebben dat het vochtprobleem blijft bestaan, ondanks al uw harde werk. Vochtproblemen zijn vaak moeilijk in te schatten en de oorzaken kunnen voor het blote oog langdurig onzichtbaar zijn.

Wanneer muurinjectie?

Muurinjectie is een zeer goede methode voor het aanpakken van plaatselijke gebreken die vocht in uw huis binnenlaten. Denk bijvoorbeeld aan scheuren en barsten in metsel- en voegwerk, ingescheurd beton en afbrokkelende stukjes wand. Ziet u overduidelijk dat vocht via een kier, spleet, scheur of barst uw woning binnentreedt? Dan kunt u deze plek eventueel injecteren.

Hoe werkt muurinjectie?

Muurinjectie bestaat uit het injecteren van uw muren met een speciaal waterafstotend middel, waardoor de zwakke plek volledig waterdicht wordt. U kunt deze middelen bij speciaalzaken of een zelfbouwmarkt aanschaffen. Let er wel op dat u een goed middel koopt. Lees bijvoorbeeld recensies op het internet. Daarnaast dient u ook stipt de gebruiksaanwijzing te volgen, zodat het middel goed kan hechten ende behandeling succesvol zal zijn.

Last van opstijgend vocht? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Hoe uw muur injecteren?

1. Is ook het pleisterwerk beschadigd? Verwijder dit dan zoveel mogelijk, tot zo'n 20 cm boven de aangetaste plekken op de muur. 
2. Herstel eventuele gaten en scheuren in de muur.
3. Boor horizontaal, op 10 cm van elkaar en 90% van de muurdikte diep, gaten in de aangetaste muur met een diameter van zo'n 12 mm. 
4. Injecteer de injectiegel met de voorziene spuit in het boorgat. 
5. Vul de boorgaten met een herstelmortel en laat de muur gedurende een aantal weken drogen, alvorens opnieuw te bepleisteren en verder af te werken. 

Is het raadzaam om zelf muren te injecteren?

Muren injecteren lijkt een gemakkelijke klus, maar dit kan bijzonder tegenvallen. Voor een goede hechting en werkzaamheid dient de oppervlakte geschikt te zijn voor het middel dat u gebruikt. Tevens moet u er zeker van zijn dat het vochtprobleem in uw woning inderdaad te wijten is aan de zwakke plek die u wilt behandelen. Is dit niet het geval, dan zal het vochtprobleem gewoon aanhouden en heeft u voor niets kosten gemaakt.

Wij raden daarom aan om de hulp in te roepen van een expert. Tijdens een vrijblijvende GRATIS vochtanalyse kan Water-Dicht Vochtbestrijding u precies vertellen wat er aan de hand is, hoe het vochtprobleem is ontstaan en hoe het het beste behandeld kan worden. Wij komen graag bij u langs om u deskundig en effectief advies te geven, en stellen u steeds de meest geschikte oplossing voor. Zo kunt u op beide oren slapen en weet u dat het vochtprobleem niet meer zal terugkomen. Contacteer ons nu

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing