Muur insmeren tegen vocht

Muur insmeren tegen vocht
Geschreven op 23 augustus

Merk je vochtplekken op de muren van je geliefde stulpje, dan schiet je maar beter snel in actie. Vochtige muren zijn geen lachertje. Er zijn allerhande manieren om je muren tegen vocht te beschermen en om vocht in de muren te voorkomen. Zo kan je je muur bijvoorbeeld insmeren tegen vocht. Maar hoe werkt dat precies?

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Je muren insmeren tegen vochtproblemen: kan dat?

De muren insmeren tegen vocht kan op verschillende manieren. Heb je een muur die gevoelig is aan vochtproblemen, dan is het belangrijk om de precieze oorzaak van het vocht in de muren te achterhalen. Enkel zo weet je met welk product je de muur kan insmeren tegen vocht.

De binnenmuren insmeren tegen vocht

Het vaakst voorkomende vochtprobleem is te wijten aan condensatie. Het komt vooral voor in badkamers, keukens en kelders. Daar ligt de luchtvochtigheidsgraad hoog en condenseren er waterdruppels bovenaan de muren of op het plafond. In dat geval moet je extra ventilatie voorzien, het liefst een mechanisch ventilatiesysteem, en je kan de muren ook tegen vocht insmeren.

Dat doe je dan met een vochtwerend middel dat als een plastic folie werkt. De waterdruppeltjes kunnen niet meer binnendringen in de muur. Zo zijn je muren alvast tegen vocht beschermd, maar om een gezonde leefomgeving te creëren raden we je aan ook een ventilatiesysteem te installeren.

De buitenmuren insmeren tegen vocht

Mogelijk zitten er scheurtjes en barstjes in je gevel en heb je daarom last van vochtplekken op de muren. In dat geval moet je de gevel zelf insmeren met een vochtwerend middel. Dat heet men een hydrofuge. Het product dringt in de bakstenen binnen en vormt daar een waterdichte barrière. Regen kan zo niet meer door en je voorkomt er ook de groei van algen en mossen mee. Onze vochtexperts beschikken over de nodige professionele apparatuur om de gevel te hydrofoberen.

 

De muren insmeren is niet altijd voldoende om vocht te bestrijden

Je kan vochtige muren dus met heel wat middeltjes insmeren. Helaas volstaat dat niet altijd. Soms zijn er grotere werken nodig.

Je muren insmeren tegen opstijgend vocht

En wat met opstijgend vocht? Dan kan je de muren niet met een middeltje insmeren, maar wel injecteren. We hebben het dan over muurinjecties. Onze experten boren dan gaten in de muur die aangetast is door het water afkomstig uit de ondergrond. Die gaten vullen we op met een injectiegel die door de bakstenen opgenomen wordt en vervolgens uithardt. Op die manier kan vocht niet langer vanuit de bodem door je bakstenen omhoog klimmen en is de muur gered.

Is het probleem van opstijgend vocht te groot, dan moet de vloer uitgebroken worden om helemaal onderaan de vloer een nieuwe, waterafstotende folie tussen de muren aan te brengen. Dat doen we in sleuven die we moeten uitslijpen. Gelukkig volstaan muurinjecties in het grote merendeel van de gevallen.

De keldermuren insmeren tegen vocht

Ook in de kelder treden vaak vochtproblemen op. Is condensatie de bron van het probleem, dan is ook hier een ventilatiesysteem en vochtwerende verf aan te reden. Bij kleinschalige vochtproblemen in de kelder kan het voldoende zijn om de muren te injecteren tegen vocht. Meestal zijn echter een kelderbekuiping of zelfs een kelderdrainage aan de orde.

Woon je in een regio met een hoog waterpeil of een grote druk van het grondwater? Dan moet de kelder bekuipt worden. In dat geval smeren we de vochtige muren in met een efficiënte cementcoating. Daar brengen we verschillende lagen van aan. Het resultaat is een ondoordringbare kuip die je kelder helemaal afsluit van vocht uit de ondergrond. Daarbij is er altijd extra aandacht voor de kimnaad, waar de keldermuur en de keldervloer elkaar raken.

Daar smeren we speciale vochtwerende middelen. Staat er vaak water in de kelder? Dan moeten we denken aan een kelderdrainage. Er wordt dan een klein pompsysteem met noppenmembranen onder de vloer en achter nieuwe keldermuren verstopt.

Water-Dicht smeert je muren in tegen vocht

Heb je last van vochtproblemen in huis? Dan kan het in sommige gevallen dus nuttig zijn om je muren in te smeren tegen vocht met bepaalde vochtwerende middelen. Welk vochtbestrijdingsproduct je gebruikt, hangt af van de aard van het vochtprobleem en van waar het vocht zich schuilhoudt. Opstijgend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht vereisen verschillende behandelingen. Contacteer ons voor een vrijblijvende gratis vochtdiagnose.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing