Muren voelen koud aan: heb ik vochtproblemen in huis?

Muren voelen koud aan: heb ik vochtproblemen in huis?
Geschreven op 15 april

Voelt een muur koud aan in je woning? Dan heb je mogelijk met een vochtprobleem te maken. Vocht heeft zich dan in de binnenmuur verspreidt waardoor de muur koud aanvoelt. Anderzijds is het ook mogelijk dat er een koudebrug ontstaan is. Er ontbreekt dan lokaal een stuk isolatie, de isolatie is verzakt of de spouwmuur werkt niet meer naar behoren.

Wijst een koude muur altijd op een vochtprobleem? Hoe herken je een vochtprobleem? En hoe kan een koude muur hersteld worden? Je komt het hier te weten.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaat een koude muur?

Koude muren in de woning verdienen de nodige aandacht. Ze kunnen namelijk wijzen op een koudebrug in je woning of een vochtprobleem.

1. Een koudebrug

Een koudebrug is een plek in je woning waar de koude buitenlucht binnen kan komen. Een typische koudebrug is bijvoorbeeld een hoek in de woning waar een stuk isolatie ontbreekt. Het gevolg: een opvallend temperatuurverschil.

Ook in de spouwmuur kan een koudebrug ontstaan. Tussen de binnenmuur en de buitenmuur bevindt zich een lege ruimte, die eventueel opgevuld wordt met isolatie. Voel je dat een bepaalde plek op de muur kouder is dan de rest van de muur? Dan zijn de binnen- en buitenmuur mogelijk toch verbonden. Dat kan wanneer een stuk metselwerk tussen beide muren gevallen is. De binnenmuur neemt dan lokaal de temperatuur van de buitenmuur aan.

2. Een vochtprobleem

Daarnaast kan een koude plek ook ontstaan door een vochtprobleem. Water uit de ondergrond kan opstijgen in de binnenmuur. Of mogelijk sijpelt er vocht binnen via het dak of langs de gevel. De bakstenen raken dan verzadigd met vocht en voelen koud aan. Voel je dat een muur koud is, dan heb je dus mogelijk te maken met een vochtprobleem in huis.

Hoe herken je vochtproblemen op een koude muur?

Merk je dat een bepaald gedeelte van de muur kouder aanvoelt dan de rest van de muur? Dan is die koude plek mogelijk te wijten aan een lokaal vochtprobleem.

Je kan vochtproblemen ook op andere manieren herkennen.

  • Afbladderende verf
  • Brokkelende pleister
  • Loshangend behang
  • Een donkere vlek
  • Een witte laag salpeter
  • De groei van schimmels
  • Een muffe geur

Voelt de muur niet alleen koud aan, maar herken je ook andere signalen die wijzen op vochtproblemen? Nodig dan zeker onze vochtexperts uit om uit te zoeken of je woning inderdaad te maken heeft met vochtproblemen.

Wat zijn de gevolgen van een koude muur?

Koude muren voelen niet alleen vervelend aan, ze hebben ook gevolgen voor je woning.

Een koude muur zorgt voor condens

Een koude muur duidt op vochtproblemen, maar kan ook voor bijkomende vochtproblemen zorgen. Wanneer de lucht in huis vochtig is, zal dat vocht neerslaan op de koude muur en condens vormen. Die druppeltjes veroorzaken na verloop van tijd een vochtplek. Daarbij komt nog dat zich makkelijk schimmels ontwikkelen in dat soort vochtplekken en die zijn niet goed voor je gezondheid.

Hogere energiefactuur

Vochtige lucht is moeilijker op te warmen dan droge lucht. Heb je last van koude muren en zijn die te wijten aan een vochtprobleem, dan zal je dus meer moeten stoken om je woning te verwarmen. Bovendien voelt vochtige lucht ook kouder aan dan droge lucht van dezelfde temperatuur. In woningen met koude, vochtige muren wordt de verwarming daardoor doorgaans hoger gezet.

Kampt je woning met koudebruggen die te wijten zijn aan koudebruggen? Dan komt de koude van buiten niet alleen makkelijker naar binnen, maar ontsnapt de gestookte warmte ook sneller. Het resultaat: extra stoken om de temperatuur binnenshuis te regelen.

Hoe kan een koude muur hersteld worden?

Om het probleem van de koude muur op te lossen, moet je eerst weten wat ten grondslag ligt aan de koude muur.

Gaat het om een lokaal vochtprobleem, dan zal de muur uitgedroogd moeten worden. In het beste geval is een muurinjectie voldoende. Er wordt dan een vochtwerend middel in de muur geïnjecteerd. Gaat het om een wijdverspreid vochtprobleem, dan zijn mogelijk meer grootschalige behandelingen nodig.

Voelt je muur koud aan door een koudebrug, dan zal je moeten isoleren om de koude muur te verhelpen. Mogelijk is er bestaande isolatie verzakt indien er reeds aanwezig was en moet een nieuwe laag isolatie aangebracht worden. Het is ook mogelijk dat de isolatie ontbreekt achter een deel van de muur. Het spreekt voor zich dat daar grotere werken bij komen kijken.

Water-Dicht helpt je graag om vocht te bestrijden

Heb je koude muren in huis en denk je dat je woning mogelijk met vochtproblemen kampt? Roep de hulp van onze vochtexperts in. We helpen je graag om vochtproblemen aan te pakken. Ons vochtbestrijdingsteam trekt erop uit om vochtproblemen te onderzoeken en te bestrijden. Zo ben je snel van die koude muren en vochtproblemen in je woning verlost. Contacteer ons nu voor advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing