Hoe uw kelder waterdicht maken langs buiten?

Hoe uw kelder waterdicht maken langs buiten?
Geschreven op 9 maart

Bent u aan het bouwen en wilt u nagaan hoe u uw kelder volledig vochtvrij kunt houden? Of bent u van plan om uw bestaande kelder en fundering volledig te renoveren, en wilt u meteen gepaste maatregelen nemen om uw kelder waterdicht te maken? Dan kunt u kiezen voor een behandelmethode die uw kelder langs buiten volledig waterdicht maakt.

Opgelet: uw kelder langs buiten waterdicht maken, is enkel aan te raden als u van plan bent om uw kelder volledig te strippen en herop te bouwen. Bent u niet van plan om uw bestaande kelder van top tot teen te renoveren, dan is het een beter idee om uw kelder langs binnen waterdicht te maken.

→ Last van een vochtige kelder?Contacteer ons voor een gratis analyse

Een kelder is vanwege zijn ondergrondse ligging vatbaar voor diverse vochtproblemen. Vooral extern vocht zoals grondwater en sijpelwater kan gemakkelijk in uw kelder terechtkomen wanneer deze niet voldoende sterk is.

Om uw kelder in goede conditie te houden alsook de spullen die in uw kelderruimte zijn opgeborgen, is het slim om de versterkende maatregelen eens onder de loep te nemen.

Uw kelder waterdicht maken met kelderdrainage

Een uitstekende methode om uw kelder langs buiten waterdicht te maken is het aanbrengen van kelderdrainage langs de buitenmuren van uw kelder. Deze oplossing voorziet uw kelderwanden en –vloer van een speciaal noppenmembraan dat al het vocht dat ermee in contact komt direct afvoert.

Deze afvoering gebeurt door middel van een pompsysteem, waardoor het vocht via de afvoer wegloopt. Dit noppenmembraan wordt vervolgens verstevigd met meerdere cementlagen en een versterkte kimnaad. Zo is en blijft uw kelder helemaal vochtvrij.

Uw kelder waterdicht maken met kelderbekuiping of kelderdichting

Kelderbekuiping of kelderdichting is een methode die zowel langs binnen als buiten kan worden toegepast, al komt het vaak voor dat de bekuiping langs de buitenzijden van uw kelder wordt aangebracht. Kelderbekuiping bestaat uit meerdere waterafstotende lagen die tegen elkaar aan worden gezet, waarna deze worden afgedicht met één of meerdere cementlagen.

Vocht in uw kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Kelderbekuiping bestaat in twee verschillende varianten, namelijk stijve en soepele kelderbekuiping. Het verschil zit in de gebruikte materialen.

Bij stijve kelderdichting wordt voornamelijk vochtwerend mortelpleisterwerk gebruikt, dat in meerdere lagen over elkaar heen wordt aangebracht. Vaak zit tussen het aanbrengen van de lagen telkens enkele dagen, om zo de vorige laag goed uit te laten drogen.

Soepele kelderbekuiping bestaat ook uit meerdere vochtwerende lagen, maar van flexibele aard. Veelal is dit een soort folie, zoals een waterdicht membraan, waar speciale waterafstotende mortel- en cementlagen overheen worden aangebracht. 

Zowel stijve als soepele kelderdichting zijn uitstekende methodes om uw kelder waterdicht te maken. De keuze hangt vooral af van uw eigen voorkeur.

Uw kelder waterdicht maken met muurinjectie

Muurinjectie is een techniek die zowel langs de binnen- als de buitenzijde kan worden toegepast. Deze optie is voornamelijk geschikt voor kelders die een paar zwakke plekjes vertonen, zoals scheuren in beton of gebarsten metselwerk. Deze zwakke plekken worden weer waterdicht gemaakt dankzij het injecteren van een waterafstotende gel of epoxy. Een handige keuze indien mogelijk, want het is veruit de snelste en goedkoopste optie.

Wat is voor uw kelder de beste methode?

Met al deze mogelijkheden kan het maken van een gepaste keuze een moeilijke opgave blijken. Water-Dicht Vochtbestrijding helpt u graag bij het maken van de beste keuze. Wij onderwerpen uw kelder aan een gratis vochtonderzoek, dat bovendien helemaal vrijblijvend is.

Daarna kunnen wij u precies vertellen met welke vochtproblemen uw kelder kampt, en hoe uw natte kelder gegarandeerd weer vochtvrij zal zijn. Bel ons voor een afspraak!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing