Hoe schimmels op muren bestrijden?

Hoe schimmels op muren bestrijden?
Geschreven op 9 maart

Met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van vochtproblematiek en vochtbestrijding, hebben wij bij Water-Dicht ervaring met de meest uiteenlopende situaties. Eén van de meest voorkomende hulpvragen die wij binnenkrijgen, gaat over schimmels binnenshuis. Schimmelvorming op de muren komt geregeld voor en klanten weten vaak niet wat ze er mee moeten aanvangen. Meestal is de schimmel wel al enige tijd aanwezig, maar werd het probleem enige tijd genegeerd.

Hebt u last van schimmelvorming in huis, dan is het belangrijk dit niet te lang de vrije loop te laten en actie te ondernemen. Schimmels kunnen immers schadelijk zijn, niet alleen voor uw woning, maar ook voor uw gezondheid en die van uw medebewoners.

Hoe ontstaan schimmels in huis?

Schimmels zijn micro-organismen die bijzonder goed gedijen in, op en rond vochtige plekken. Heeft u last van schimmels in uw woning? Dan is een vochtprobleem bijna 100% zeker de oorzaak.

Deze vochtproblemen kunnen van allerlei aard zijn. Een veel geziene situatie is schimmelvorming in de badkamer. De badkamer wordt gezien als een zogenaamde ‘natte ruimte’, dat wil zeggen: een ruimte met een relatief hoge luchtvochtigheidsgraad. Er wordt met water gewerkt, en zo ontstaan stoom en condens. Ook de keuken wordt beschouwd als een natte ruimte. Bij het koken komt er immers heel wat waterdamp vrij.

Indien een natte ruimte niet voldoende wordt geventileerd, kan de vochtige lucht niet ontsnappen. Hierdoor zal de waterdamp in de lucht zich hechten aan de aanwezige oppervlakken, zoals spiegels en ramen maar ook muren en plafonds. Dit hechtingsproces heet condensatie. Door de veelal koudere temperatuur van de genoemde oppervlakten wordt de waterdamp weer vloeibaar. Op spiegels en ramen glijdt de condens er letterlijk weer af en is ze volledig onschuldig, maar bij poreuze oppervlakken zoals muren en plafonds dringt het vocht binnen. Zo ontstaan vochtige plekken, die na verloop van tijd een uitstekende voedingsbodem kunnen vormen voor diverse schimmels.

Last van schimmels in huist? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Zijn schimmels schadelijk?

Ja, schimmels zijn schadelijk. Schimmels hebben nadelige effecten op zowel uw woning, als uw eigen gezondheid.

Schimmels tasten uw woning aan, waardoor diverse materialen schade zullen ondervinden. Zo kunt u last krijgen van loslatend behang, maar ook houtrot. Daarnaast ziet het er ook esthetisch absoluut niet fraai uit. Vooral op lichtere oppervlakken zijn donkere plekken waar te nemen die steeds groter zullen worden.

Daarnaast zijn schimmels ook schadelijk voor de gezondheid. Ze ontwikkelen immers sporen om zich te vermenigvuldigen. Deze sporen komen in de lucht terecht en worden door bewoners mee ingeademd. Dit kan zeer nadelig zijn voor de luchtwegen en de algehele gezondheid van iedereen die in het pand verblijft.

Hoe schimmels bestrijden?

In principe zijn schimmels vrij eenvoudig te verwijderen. Er zijn diverse middeltjes beschikbaar waarmee u de oppervlakken kunt behandelen waar de schimmels zitten. Vergeet hierbij niet een mondkapje te dragen, omdat tijdens het verwijderingsproces erg veel sporen in de lucht zullen komen. Daarna kunt u de aangetaste oppervlakken voorzien van een nieuw laagje verf.

Helaas is met het verwijderen van schimmels het onderliggende probleem niet opgelost. Wilt u voorgoed van de schimmels verlost zijn, dan moet u ook de oorzaak van het probleem aanpakken: vocht. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat niet alle vochtproblemen een even duidelijke oorzaak hebben. In dat geval kunt u rekenen op de vochtexperts van Water-Dicht. Heeft u schimmels ontdekt in huis, maar is de oorzaak niet helemaal duidelijk? Wilt u dat het schimmelprobleem grondig wordt aangepakt en voorgoed wordt opgelost? Dan kunnen wij een kijkje komen nemen en u professioneel advies geven. Bel vandaag nog ons gratis nummer 0800/61667, of neem contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak voor een gratis vochtanalyse.

Last van schimmels in huist? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing