Hoe ontstaan hygroscopische zouten?

Hoe ontstaan hygroscopische zouten?
Geschreven op 23 oktober

Witte aanslag op uw buitenmuren? Dat kan het resultaat zijn van zouten die van nature in het grondwater aanwezig zijn en die in het metselwerk zijn getrokken. Met uiteraard alle gevolgen van dien.

Hygroscopische zouten in het grondwater

Grondwater kan hoge concentraties zout bevatten (chloriden en nitraten). Dit is vooral het geval in gebieden waar veel meststoffen gebruikt worden. En die meststoffen zitten dan ook in de omgevingsgrond. Het zout uit het grondwater trekt in de muur en die neemt door de  capillaire werking van het zout steeds meer en meer vocht op. Vooral de onderzijde van muur zal hoge concentraties hygroscopische zouten vertonen. Dit uit zich in een witte aanslag die eruit ziet als een witte zoutband over de lengte van de muur.

Last van hygroscopische zouten en witte aanslag? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Vocht in het metselwerk

Naast witte aanslag op binnenmuren, kan diezelfde aanslag ook op buitenmuren verschijnen. Deze zouten kunnen tijdens het metselen in de muur gekomen zijn, bijvoorbeeld via regen. Tijdens het uitdrogingsproces komen carbonatieprocessen op gang, waardoor er zich hygroscopische zouten en kalk vormen die zich op de muur afzetten. De hoeveelheid kalkvorming hangt af van het type steen, de relatieve vochtigheidsgraad en de mortel die gebruikt werd.

Vergrijzing van de muren

Uw muren kunnen op een bepaald ogenblik een witte of grijze waas vertonen. Dergelijke aanslag bestaat uit gipsverbindingen. De oorzaak ervan is niet helemaal duidelijk, maar vermoed wordt dat de sulfaatverbindingen in de stenen en de grootte van de poriën een belangrijke rol spelen. Plekken die in aanraking komen met regenwater kunnen witte aanslag of vergrauwing vertonen. Die waas op uw muren kan enkel mechanisch verwijderd worden door te zandstralen of te reinigen met behulp van een roterende staalborstel. Eventueel wordt er nog een kalkoplosser toegevoegd voor een beter resultaat. Na deze behandeling moet de muur geïmpregneerd worden om verdere schade te voorkomen.

Last van hygroscopische zouten en witte aanslag? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Voorkom hygroscopische zouten en witte aanslag op uw muren

Hierbij geven we u graag een aantal tips om kalkuitbloei of witte aanslag te voorkomen. Het fenomeen is misschien niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel enkele punten waarmee u rekening kunt houden tijdens de ruwbouw van uw woning:

  • Zorg ervoor dat de bakstenen en mortel goed op elkaar zijn afgestemd.
  • Let erop dat de muren tijdens de metselwerken niet nat worden door neerslag.
  • Laat voldoende tijd tussen het metselen en voegen zodat alles goed kan drogen.
  • Sla de te gebruiken stenen op in een droge en vorstvrije ruimte.
  • Voorzie een waterkering om opstijgend vocht te voorkomen.
  • Bescherm de buitenmuren van regenwater door ervoor te zorgen dat de overstekken breed genoeg zijn.

Hygroscopische zouten verhelpen

Merkt u een witte aanslag op uw buitenmuren? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Als u deze werken te lang uitstelt, stapelen de problemen zich alleen maar op, met hogere kosten tot gevolg. Hoe sneller we kunnen beginnen met het behandelen van de muren, hoe minder schade en hoe meer u bespaart. Een woning met vocht is bovendien niet gezond om in te leven en werken. U heeft er dus alle baat bij om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Vraag nu een vrijblijvende gratis vochtanalyse aan!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing