Hoe de huiszwam herkennen en bestrijden?

Hoe de huiszwam herkennen en bestrijden?
Geschreven op 18 december

Vermoedt u dat u huiszwammen in huis hebt? Hoe kan u de huiszwam herkennen? En wat is een huiszwam precies?
U heeft ongetwijfeld al gehoord over schimmels en schimmelvorming in huis. Schimmels zijn extreem kleine organismen die welig tieren in vochtige omgevingen. Vooral de natte ruimten in uw woning zijn hier gevoelig voor. Denk hierbij aan uw badkamer, keuken, wasruimte en ook kelder.
Wanneer er schimmels in uw woning aanwezig zijn, dan kunt u te maken krijgen met diverse problemen die nadelig zijn voor zowel u als uw woning.

De huiszwam is een bijzondere soort schimmel. De huiszwam is in tegenstelling tot andere schimmels behoorlijk groot. Door de grootte kan dit organisme nog veel meer ravage aanrichten dan de kleinere schimmelvarianten. Bepaalde materialen zoals hout kunnen dermate ernstig worden aangetast, dat de gehele constructie van uw woning in gevaar komt. Het is dus belangrijk om de huiszwam in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen én te bestrijden.

Huiszwam in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Hoe ziet de huiszwam er uit?

Een huiszwam is vele malen groter dan microscopisch kleine schimmels. Zo beschikt een huiszwam over een vruchtlichaam, meestal bruin of rood van kleur. Het vruchtlichaam is rond of ellipsvormig en kan behoorlijk groot worden, soms zelfs tientallen centimeters. Deze kern zit voorts vast aan schimmeldraden. Dit zijn draadjes die zich in de oppervlakken nestelen waar de huiszwam aanwezig is.

Het zijn vooral deze schimmeldraden die de meeste problemen veroorzaken. Het vruchtlichaam is allicht niet fraai, maar het enkel verwijderen ervan leidt niet tot een oplossing. Via de schimmeldraden transporteert de huiszwam namelijk vocht uit de omgeving dat uit de besmette oppervlakken wordt getrokken. Zodoende groeit het vruchtlichaam steeds verder, en plant de huiszwam zich gestaag voort om ook steeds meer schade aan te richten.

Waarom is de huiszwam gevaarlijk?

De schimmeldraden van de huiszwam kunnen oppervlakken onomkeerbaar aantasten. Stenen en metselwerk zullen het ietwat langer uithouden, maar vooral hout kan extreem beschadigd raken. De schimmeldraden kunnen houtwerk dusdanig aantasten, dat u het risico loopt complete onderdelen te moeten vervangen omdat uw huis anders niet veilig meer is. Gaat het om dragende delen van uw woning, dan hangt hier een enorm prijskaartje aan.

Huiszwam in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Daarnaast verspreidt de huiszwam net als alle andere schimmels sporen die erg schadelijk zijn voor uw gezondheid. Bij het inademen van deze sporen kunt u te maken krijgen met aandoeningen van de luchtwegen, irritaties, allergieën en andere huidklachten. Zeker personen die gevoelig zijn voor dergelijke aandoeningen moeten voorzichtig zijn, omdat de klachten hierdoor kunnen verergeren.

Hoe de huiszwam bestrijden?

Wij raden hoe dan ook af om zelf de huiszwam te verwijderen, omdat een groot deel van de huiszwam zoals eerder aangegeven niet zichtbaar is. U kunt weliswaar het vruchtlichaam optisch verwijderen, maar indien de schimmeldraden niet worden aangepakt blijft het probleem voortbestaan. De materialen van uw woning zullen dan nog steeds te kampen hebben met aanwezige schimmeldraden en -sporen, die op termijn gewoon weer nieuwe huiszwammen zullen vormen.

Het beste is om het advies in te winnen van een expert. Water-Dicht Vochtbestrijding kan huiszwammen efficiënt verwijderen. Hiervoor onderwerpen wij eerst uw gehele woning aan een zeer grondige inspectie, die overigens gratis en vrijblijvend is. Nadien presenteren wij u de mogelijkheden om het probleem te behandelen, zodat u voorgoed van de huiszwam verlost zult zijn. Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij nemen direct alle mogelijkheden met u door.

Copyright afbeelding

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*