Hoe de huiszwam herkennen en bestrijden?

Hoe de huiszwam herkennen en bestrijden?
Geschreven op 18 december

Huiszwammen in huis ontdekt? Dat zijn altijd ongenode gasten... Maar wat is een huiszwam nu precies? En hoe kan je ze herkennen?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord over schimmels en schimmelvorming in huis. Vooral natte ruimtes in huis zijn erg gevoelig voor deze extreem kleine organismen. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, keuken, wasruimte en kelder. Schimmels in je woning kunnen leiden tot diverse problemen die niet alleen schadelijk zijn voor je huis, maar ook voor jouw gezondheid

Er bestaan ontelbaar veel soorten schimmel, maar de huiszwam is gemakkelijk te onderscheiden van andere schimmelsoorten door zijn grootte. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de huiszwam veel meer schade kan aanrichten dan de kleinere schimmelvarianten. Bepaalde materialen zoals hout kunnen zodanig worden aangepast, dat de hele constructie van uw woning aangetast wordt. Vandaar het grote belang om huiszwammen in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen én te bestrijden.

Huiszwam in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Hoe ziet een huiszwam eruit?

Huiszwammen zijn heel wat groter dan microscopisch kleine schimmels die je niet met het blote oog kunt zien. Ze bestaan uit een vruchtlichaam en schimmeldraden. Het vruchtlichaam is meestal bruin- of roodkleurig en rond- of ellipsvormig. Soms wordt het tot wel enkele tientallen centimeters groot! Aan deze kern zitten schimmeldraden bevestigd die zich in de oppervlakken nestelen waarop de huiszwam zich bevindt.

Het vruchtlichaam op zich kan wellicht ook aardig wat teweegbrengen, maar het zijn vooral de schimmeldraden die de meeste problemen veroorzaken. Daarom is het onvoldoende om enkel het vruchtlichaam te verwijderen. Via de schimmeldraden transporteert de huiszwam namelijk het vocht dat het vruchtlichaam uit de besmette oppervlakken trekt. Zo wordt hetvruchtlichaam geleidelijk aan groter en kan het steeds meer schade in huis aanrichten.

Waarom is de huiszwam gevaarlijk?

De schimmeldraden van de huiszwam kunnen oppervlakken onomkeerbaar aantasten. Stenen en metselwerk zullen het misschien wat langer uithouden, maar vooral hout krijgt het bijzonder hard te verduren. De schimmeldraden kunnen het houtwerk zodanig aantasten, dat je het risico loopt volledige onderdelen te moeten vervangen om de veiligheid van je woning te blijven garanderen. Gaat het om onmisbare delen van je huis, zoals draagmuren, dan hangt hier een enorm prijskaartje aan vast.

Huiszwam in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Daarnaast verspreidt de huiszwam net als alle andere schimmels stoffen die erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Het inademen van deze stoffen kan leiden tot luchtwegaandoeningen, irritaties, allergieën en huidklachten. En mensen die gevoelig zijn voor dergelijke lichamelijke ongemakken moeten zeker op hun hoede zijn, aangezien de aanwezigheid van huiszwammen de symptomen en klachten kunnen verergeren.

Hoe de huiszwam bestrijden?

Er zijn een aantal oplossingen om huiszwammen te bestrijden, maar deze zelf proberen te verwijderen is geen optie. Niet alle delen van de huiszwam zijn immers zichtbaar, dus wanneer u enkel het zichtbare gedeelte – meestal het vruchtlichaam – verwijdert, blijven de schimmeldraden achter. En laat nu net de schimmeldraden de grootste boosdoeners zijn. Wanneer de schimmeldraden immers niet worden aangepakt, kunnen op termijn nieuwe huiszwammen ontstaan.

Schakel dus een expert in. Water-Dicht Vochtbestrijding kan huiszwammen efficiënt verwijderen. Eerst inspecteren wij de hele woning, volledig gratis en vrijblijvend. Daarna stellen wij de mogelijke oplossingen voor het probleem voor, zodat je voorgoed verlost bent van huiszwammen. Meer informatie?  Neem vrijblijvend contact met ons op.

Copyright afbeelding

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing